Sepsis'i önlemek kendi elinizde

Güncelleme Tarihi:

Sepsisi önlemek kendi elinizde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2018 08:31

Sepsis'i önlemek kendi elinizde

Haberin Devamı

İZMİR Kent Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Işın Müftüoğlu, vücudun herhangi bir organında enfeksiyon yapan mikropların kana karışmasıyla ortaya çıkan 'Sepsis' hastalığından korunmada el hijyeninin önemli olduğunu söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Işın Müftüoğlu, hastalıklardan korunmada el temizliğinin çok önemli olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) her yıl el hijyeninin önemini ayrı bir sloganla vurguladığını belirten Müftüoğlu, Hem toplum, hem de hastane bakım ilişkili enfeksiyonlarla herkesin Sepsis olabileceğini dile getirerek, "Tüm dünyada her yıl tahminen 1 milyonu yeni doğan olmak üzere 6 milyon kişi septik şok nedeniyle hayatını kaybediyor. Oysa toplumda iyi el hijyeni uygulamaları ile ishallerin yüzde 40, hastanelerde ise enfeksiyonların yüzde 50 oranında azaltıldığı belirtiliyor. '5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü' için bu yılki slogan 'Sepsisten korunmak ellerinizde' olarak belirlenmiştir. Çünkü ellerimiz mikropların geçişi için ilk noktadır. Biz de Kent Hastanesi olarak el hijyeni konusunda farkındalık yaratmak için o güne özgün etkinlikler yapıyoruz. Hasta ve hasta yakınlarına el hijyeninin nasıl sağlanacağı konusunda broşürler ve el şeklinde kurabiyeler dağıtıyoruz. Sepsis bilinenin aksine sadece hastanelerde görülen bir enfeksiyon değildir" dedi.

"6 MİLYON KİŞİ  SEPTİK ŞOK NEDENİYLE ÖLÜYOR"

Sepsis hastalığının erken tanı olmadığında ölümcül sonuçlara neden oluğunu ifade eden Müftüoğlu şunları söyledi:

"Vücuttaki bir enfeksiyon odağından (akciğerler, idrar yolları, bağırsaklar gibi) bakteri veya mantar gibi mikropların hastanın kan dolaşımına geçmesi sonucunda Sepsis ortaya çıkıyor. Yani Sepsis, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesi sırasında  kontrolsüz bağışıklık sistemi cevabı ile kendi organ ve dokularını hasara uğratmasıdır. Sepsis, şoka ve organ yetmezliğine sebep olan acil bir tablodur. Tüm dünyada her yıl tahminen 30 milyon kişi Sepsis'e girmekte, 6 milyon kişi septik şok nedeniyle ölmektedir. Yılda 3 milyon yeni doğan bebekten, 1.2 milyonu Sepsis olup, 1 milyon bebek bu nedenle ölmektedir. Hem toplum, hem hastane bakım ilişkili enfeksiyonlarla herkes Sepsis hastalığına yakalanabildiği gibi, yaşlı, hamile, yeni doğan, hastanede yatanlar, HIV/AİDS, Karaciğer sirozu, böbrek hastaları, immün yetmezliği olanlarda, kanser ve dalağı olmayan kişilerde bu risk artar. Sepsis, ateş veya normalden düşük ateş, titreme, bilinç değişikliği, zor hızlı nefes alma, çarpıntı, zayıf nabız, tansiyon düşüklüğü, idrar çıkışında azalma, deride morarma, el ve ayaklarda soğukluk, şiddetli vücut ağrısı gibi belirti ve bulgularla ortaya çıkar. Erken tanı konup tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eder."

"EL HİJYENİ İLE İSHALLER YÜZDE 40 AZALIYOR"

Sepsis'ten korunmak için kişisel olarak alınması gereken önlemleri Müftüoğlu şöyle sıraladı: "Mikropların geçişini el hijyeni ile önlemeliyiz. Gıdaları el hijyenine dikkat ederek hazırlamalı, temiz su kullanmalıyız. Özellikle riskli kişiler aşılarını düzenli olarak yaptırmalı. İyi beslenmek, bebekleri anne sütüyle beslemek önemli. Enfeksiyonun Sepsis'e ilerlemesini engellenmek için hastalandığımızda doktor önerisi ile uygun antibiyotikleri kullanmalıyız. Aşılar ile tüm dünyada yılda 2-3 milyon kişi enfeksiyona bağlı ölümlerden korunabilir. Toplumda iyi el hijyeni uygulamaları ile ishallerin yüzde 40, hastanelerde ise enfeksiyonların yüzde 50 oranında azaltıldığı belirlenmiştir. Bu oranlar da bize el hijyeninin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!