Senior turizmi

DÜNYADA olduğu gibi bizde de yeni adıyla senior (veteran) tenisine olan ilgi günden güne artıyor.

Özellikle erkeklerde 45-50 yaş arasındaki artış, performans tenisini bile geçiyor. Seniorlar sadece kendi aralarında tenis oynamıyorlar. Seniorlar aynı zamanda tenis kulüplerinin de bel kemiğini oluşturuyor. Onlar olmazsa tenis kulüplerinin yaşaması ve gençlere yatırım yapmaları imkansız gibi. Kulüp bünyesindeki bayanlı-erkekli seniorlar, yönetim kurullarında aktif görev alıyorlar, tenis takımlarını organize ediyorlar, turnuva düzenliyorlar, kısacası kulüplerine hayat veriyorlar.

30 bin takım

Bakın bugün Almanya'da 60 yaş üzerinde 250 bin senior sürekli tenis oynuyor. Dünyanın en güçlü senior ligine sahip olan Almanya'da, değişik yaş ve lig kategorilerinde 30 bin takım mücadele ediyor. Yanlış okumadınız, 30 bin takımdan bahsediyoruz. Maddi durumları biraz daha iyi olan seniorların en büyük hobileri ise senelik tatillerini bir tenis turnuvasıyla bağdaştırmak. Geçenlerde İspanyol bir tenis kulübünün aralık ayında organize edeceği, uluslararası senior turnuvasının tanıtım posterini gördüm. Programı okumak bile insanın ilgisini çekiyor. Etkinlik turnuva kaydı ile başlıyor. Hoşgeldin kokteyli ile devam ediyor. Bir günlük istirahatten sonra da maçlar başlıyor. Bu zaten her turnuvadaki standart program... Asıl ilgimi çeken turnuva katılımcılarına sunulan ücretsiz diğer aktiviteler. Seniorlar, şunlardan faydalanabiliyor:

Dağ bisikleti ile tur, iki saatlik golf veya tenis dersi, otel restorantlarının birinde ücretsiz yemek, şehri gezmek için araba tahsisi, alışveriş günleri, gala yemeği ve kültürel gezi turları... Üstelik tenisçilere geçtikleri her tur için para ödülü bile veriliyor.

Böylece yarışmacılar sadece dünyanın her yerinde aynı ebatlarda olan tenis kortlarında ve klasik lüks otel odaları arasında mekik dokumaktan ziyade, gittikleri ülkenin de tarihi ve yöresel mekanlarını ziyaret etme fırsatını, ayrıca boş zamanlarını çok yönlü geçirme imkanını da bulabiliyorlar.

Bizdeki durum

Ülkemizde seniorların etkinlikleri artık 12 ay yoğun bir şekilde sürüyor. Yurt genelinde tenis kulüpleri birçok ulusal turnuva düzenliyor. Ne yazık ki bu kulüplerin bazıları, senior turnuvalarını ticari bir gelir kaynağı olarak görüyorlar. Kort adetlerini aşan katılımcı sayılarıyla maç programlarının düzenlemesi, kabus yaşatıyor. Bu turnuvalarda ne yazık ki, tek amaç, tenisçileri bir şekilde WO (Walk Over= hükmen mağlubiyet) olmadan oynatmak ve katılım ücretlerini alabilmek. Hatta bunun için tenisçilerin birbirleri ile anlaşıp, maçlarını başka kulüpte oynamalarına bile göz yumuluyor. Bu bir final karşılaşması bile olabiliyor. Maç sonuçları ise telefon ile bildiriliyor.

Program içeriğine gelince... Kupa töreninin dışında pek bir şey olmuyor. Ödüller de çoğu zaman yetersiz ve seniorların değimine göre, "oynamaya değmez" nitelikte...

Bence bizim tenis kulüpleri önce ulusal turnuvalara çeki düzen verdikten sonra aynı İspanya örneğindeki gibi uluslararası senior turnuvaları organize etmeli. Çünkü artık tenis turizmi dünyada büyük önem taşıyor. Bu vesile ile biz de senior turnuvalarıyla ülkemizi tanıtma fırsatı yakalayıp, tenis sayesinde gelir de elde edebiliriz.
Yazarın Tüm Yazıları