Seni sevdim

Güncelleme Tarihi:

Seni sevdim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2007 00:00

Ellerini yanaklarıma koyuyordu, kafasını yaklaştırıyordu, hafif sağa eğiyor, gözlerimin içine, taaa içine bakıyor ve şöyle diyordu: "Anne seni çok sevdim."

İki yaşında falandı. Benim oğlum sadece bana başka türden bir şey yapıyordu. Sanki "Geldim, ne ile karşılaşacağımı bilmiyordum, benim annem sen olmuştun ve seni sevdim" der gibi...

Sanki "Birinin benim annem olacağını biliyordum, merak ediyordum, heyecanla bekliyordum, seni gördüm, biraz zaman verdim. Ve sevdim seni" der gibi...

Sanki "Annem nasıl biri olacak, beni gerçekten sevecek mi merak ediyordum. Baktım ki doğduğum günden beri beni seviyorsun, hatta sevgin gün geçtikçe büyüyor, bana ’Seni bugün daha da çok seviyorum’ diyorsun. İşte bu yüzden seni sevdim" der gibi...

"Beni öperken, içine nefesimi çekerken kalbin titriyor. İşte bu yüzden ben de seni sevdim" der gibi...

"Sabırsızsın ama bana sınırsız sabrediyorsun, gerekirse her işini bırakıp bana istediğim kadar zaman ayırıyorsun, hayatındaki en önemli şeyin ben olduğunu gördüm ve seni sevdim" der gibi...

İşte böyle bir aşk yaşıyoruz oğlumla... Ben doğduğundan itibaren ona, onu ne çok sevdiğimi söylüyorum. O ise dili çözüldüğünden beri...

Tüm bu anlarda, birine onu sevdiğinizi söylemenin ne önemli bir şey olduğunu bir kez daha anlıyorum. Sizin için önemli olan insanlara, sevdiklerinize, değer verdiklerinize onları sevdiğinizi söylemek hayatı ne çok değiştiriyor bir kez daha şahit oluyorum.

Tamam, tabii ki hayat zor, yaşam ve başarı savaşı veriyoruz her birimiz kendi çapımızda, ama lütfen eğer yaşadığınız bir duygu varsa saklamayın. Her kimse bu kişi; kocanız, çocuğunuz, kardeşiniz...

Sevdiğinizi bağırarak söyleyin. Oğlumun yaptığı gibi gözlerinin içine bakarak söyleyin. Ellerini tutarak söyleyin. Çünkü bunu söyleyecek kadar birini sevmek demek, ona güvenmek demek. Ona güvendiğinizi, onun bilmesini sağlamak demek. "Ne yapıyorsan benim iyiliğim içindir, kötülüğüm için olamaz, buna inanıyorum. İnandığımı bilmeni istedim" demek. "Sen benim için dünyadaki özel insanlardan birisin ve çok önemlisin" demek. Çünkü bunu söyleyecek kadar birini sevmek demek, onun için koşulsuz-şartsız her şeyi yapabilmek demek.

Birini sevmek ve bunu söyleyebilmek içinizdeki sevginin saklayamayacak kadar büyük olduğunun ispatı demek.

Durmayın! Haydi telefona, haydi bilgisayar başına veya karşı komşunun zilini çalmaya... Sevdiklerinizin kendilerini iyi hissetmelerini sağlamaya...

Şeker bayramı gibi şahane bir fırsat var şu anda elinizde. Sevdiklerinize "Sen şeker gibi bir insansın, işte bu yüzden seni çok seviyorum ben" demenin tam zamanı bana göre...

Şeker gibi bir bayram dilerim.

Tüm anne ve bebeklere...

ANNE SÜTÜ

Bebeklerin normal büyüme ve gelişmelerini sağlayan en uygun besin anne sütüdür. İçeriği sabit olmayıp çocuğun yaşına, fizyolojik durumuna uygun bir değişim gösterir. Dolayısıyla her annenin sütü kendi bebeği için en ideal olanıdır. Bu özelliklerinden dolayı da hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz.

Anne sütü verilmesinde herhangi bir engel yoksa ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü ilk 6 ay tek başına yeterli bir besindir ve diğer gerekli besinleri de alması şartıyla 1-2 yıl devam ettirilebilir.

n Anne sütü bebeklerin normal büyümesi ve gelişimini sağlayacak en ideal gıdadır.

n Hiçbir yiyecek ve içecek anne sütünün yerini tutamaz.

n Anne sütü temizdir ve bebek için en uygun sıcaklıktadır.

n Anne sütünün sindirimi daha kolaydır. Zengin gıda içeriğine rağmen, bebeğn hassas sindirim sistemine uygunluk gösterir.

n Anne sütü hastalıklardan koruyucudur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal, alerjik hastalıklar, solunum yolu hastalıkları daha az görülür.

n Anne sütü bağışıklıkla ilgili maddeler içerir ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır.

n Anne sütü ile beslenen bebeklerde şeker hastalığı, astım, obezite, koroner kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların oluşma riskinin daha az olduğu görülmüştür.

n Anne sütü ile beslenmek, bebeğin ruh, beden ve zeka gelişimine yardımcı olur.

n Emzirme, bebeğin diş ve çene sağlığı için yararlıdır.

n Anne sütü alan bebeklerde bağırsak hastalıkları ve kulak enfeksiyonları riski daha az olur.

n Anne sütü ekonomiktir.

n Anne sütü bebek için doğal bir sakinleştiricidir.

n Doktorunuz önermedikçe, ilk 6 ay içerisinde bebeklere anne sütü dışında su dahil hiçbir ek gıda verilmesine gerek yoktur.

n Anne sütü tüm organ ve sistemlerin büyümesini düzenleyen büyüme faktörü içerir.

n Emme işlemi çocuğun psiko-sosyal gelişimine katkıda bulunmakta, anne ile bebek arasındaki olumlu ruhsal iletişime ve bebeğin duygusal gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır.

Emzirmenin anne için önemi

Anne sütü ve emzirme, bebek için olduğu kadar anne için de önemlidir.

n Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlamak, annede doğum sonrası kanamaları azaltacaktır.

n Ebeveynler için kolaylık sağlar. Her zaman hazırdır; ölçmek, karıştırmak veya ısıtmak gerektirmez. Özellikle geceleri emzirmek, anneyi rahatlatır, annenin daha derin uyumasını sağlar.

n Emzirme annenin vücudunun tekrar gebelik öncesi görüntüye dönmesine yardımcı olur. Emzirmek uterusun kasılmasını uyarır, küçülmesini sağlar.

n Emziren anne, gebelik boyunca aldığı kiloları daha rahat verir.

n Emzirme, annede göğüs kanseri, over kanseri, rahim kanseri, osteoporozis (kemik hastalıkları) oluşum risklerini azaltarak annenin sağlığını korur.

n Emzirme, bebeklerin ideal beslenmesini sağlayan doğal bir yöntemdir. Bunun da başarı ile yapılabilmesi için annenin kendisine güvenmesi, emzirme konusunda bilgi sahibi olması ve aile fertlerinden destek alması şarttır. Doğumdan sonra ilk emzirmede size yardımcı olacak hemşire ve ebelerimizi yanı başınızda bulacaksınız.

Dikkat edilmesi gerekenler

n Dinlenin ve kendinize rahat bir ortam hazırlayın; eğer rahatsanız ve iyi destek sağlanmış ise bebeği tutmanız için ek enerji harcamanıza gerek kalmaz, böylece boyun, sırt ve omuzlara verilen basınç en aza inmiş olur.

n Bebeğinizi her istediğinde emzirin; uyanma ve hareketliliğin artması, memeye yönelme ve ağzı ile arama, bebeğin acıktığının belirtisidir. Ağlama ise açlığın geç belirtisidir.

n İlk aylarda sık emzirmeye hazırlıklı olun; ilk aylar için 8-12 kez emzirme gerçekleştirebilirsiniz. Bebeğinizin midesi küçük, büyüme ve gelişmesine bağlı enerji ihtiyacı fazla olduğundan, ihtiyaçları ancak sık emzirme ile karşılanabilir. Sık emzirme sütünüzün miktarının artmasını da sağlayacaktır.

n Bebeğiniz, doyduğunu belli edecektir, ona inanın. Doyduğunda dudaklarını kapatır, yana döner, hatta uykuya dalar. Bazen de dinlenme arası verir. Bunları dikkatle takip etmelisiniz.

n İşe başlamadan önce, sağılmış anne sütünü kapla bebeğinize vermeyi öğrenin.

n Plastik saklama torbaları (özel olarak anne sütünün saklanması için üretilmiş) veya temiz toplama şişeleri kullanın.

n Sağdığınız sütleri buzdolabında 8 gün saklayabilirsiniz. 2 haftaya kadar da dondurucu bölümünde saklayabilirsiniz. Buzdolabına koyduğunuz sütlere tarih yazarsanız, ilk sağdığınız sütü ilk kullanmış olursunuz.

n Saklanan sütü buzdolabında, ılık akan su altında veya su kaynatılan kapta biberon içinde çözdürün. Hiçbir zaman mikrodalga fırın veya ateş üzerinde çözdürmeyin.

Proust’la Kayıp Zamanı Yakalamak

Günlük hayat koşturmacaları arasında durup düşünmeye, yaşadıklarımız üzerine kafa yormaya vaktimiz var mı? Bundan çok başka bir zamanda, başka bir insan hayata dair öyle tespitlerde bulundu ki bizim varlıklarını bile duyumsamadığımız, zamansız olan her şeyi; aşkı, yalanı, acıyı, alışkanlığı, insanı, nesneyi, ruhu ve daha birçok kavramı tanımlamayı başardı. O, Marcel Proust. Onun geçmiş zamanda söylediği "zaman"dan bağımsız sözlerini yakalamak ister misiniz? Bu kitap, kafasını kaldırıp biraz düşünmek isteyenler için...

Yazan: Zeynep Candır Kelime Yayınları

Sağlık ve lezzet durağı: Cuppa

Cuppa, kendi meyve ve sebze suyu formülünüzü sizin için özel olarak hazırlıyor. Mekan, füme somonlu omlet, bacon’lı patatesli salata ve wrap’lerden oluşan geniş bir mönüye sahip.

Adres: Yeni Yuva Sok. No: 26 Cihangir (Sıraselviler Gima karşısı) Taksim

Gufi ile oğlu

Disney’in efsanesi Gufi’nin ilk uzun filmi! Eğlence ve macerayla dopdolu Gufi ile Oğlu. Bu çok eğlenceli modern zaman hikayesinde, sevgi dolu Gufi, genç oğlu Max ile ülkeyi dolaşacakları bir seyahat planı yapar. Rotalarını balık avlamaya doğru çevirdiklerinde kendilerini bekleyen talihsizlikleri bilmemektedirler. Bir anda kendilerini o yumuşacık ve sarkık kulaklarının üzerinde bulurlar. Acaba Max daha küçücük bir Gufi olmasına rağmen sevgili ihtiyar babası gibi davranmayı öğrenebilecek midir? Bu sorunun cevabını Max ve Gufi’nin sahneye fırladıkları gelmiş geçmiş en büyük rock konserinde, muhteşem bir finalde bulacaksınız. Çocuklarınız Disney’in bu komedi hitini seyretmeye doyamayacak.

Neşeli Bebek Albümüm İlk Yaşım

Neşeli Bebek Albümüm, çocuklarınızın hayatı boyunca okuyacakları çok özel bir kitap. Çünkü birazdan aralanacak sayfaların kahramanı sadece o... Hızlıca büyürken geçirdiği her aşamayı bu albüme kaydedip, gelecek için ona güzel bir sürpriz hazırlamaya ne dersiniz? Doğan Egmont Yayıncılık
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!