Şempanzelerin sarhoş oldukları doğru mu?

Güncelleme Tarihi:

Şempanzelerin sarhoş oldukları doğru mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 13:37

Gine’de yapılan bir araştırma şempanzelerin sarhoş olduğunu söylüyor. Peki, şempanzelerin sarhoş oldukları doğru mu? İşte cevabı..

Haberin Devamı

Alkol tüketimi, fermente edilebilir maddelere ulaşımı olan modern insanın kültüründe önemli bir yer tutuyor. Bu durum bilim insanlarının ‘Sarhoş Maymun Hipotezini’ geliştirmesine neden oldu. Hipoteze göre; alkol tüketimi evrimsel geçmişimizde bir takım faydalar sağlamış olabilir. Şempanzeler de günümüzde hala yaşayan uzak akrabalarımız olduğu için alkol tüketimine karşı eğilim gösterdikleri düşünülmekte.

İnsan ve maymunlar ortak bir genetik mutasyona sahipler. Bu yaklaşık 10 milyon yıl önce ortaya çıktı. Mutasyon, alkolü parçalayıp sindirmemizi ve nihayetinde vücudumuzdan atabilmemizi sağlıyor. Yapılan araştırma ve gözlemlerde maymun türlerinin de alkol tükettiğine dair bazı işaretlere rastlanmış ama örnekler yakından incelendiğinde işin aslının öyle olmadığını gösteren sonuçlar elde edilmişti. Songünlerde yapılan başka bir araştırmada ise bazı şempanzelerin düzenli olarak alkol tükettiği ispatlandı.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, Gine’deki bu vahşi şempanzeleri uzun zamandır inceliyorlar. Araştırmaya konu olan bölgede yaşayan halk, palmiye ağaçlarının tepesine çıkarak, bir plastik kova yardımıyla ağacın öz suyunu topluyor. Bazen bunun birikmesi çok uzunzaman sürdüğünden, genelde plastik kapları gün boyunca ağaç tepesinde bırakıyorlar. Ağacın öz suyu tatlı bir tada sahip. Köylüler etrafta olmadığında, şempanzeler bu plastik kapların yanına geliyor ve toplanan öz sudan kendilerine düşen payı almaya çalışıyorlar.

Bu arada öz suyun kapta birikmesi için beklenirken, içerik kendiliğinden fermente olarak palmiye şarabına dönüşmekte. Şempanzeler palmiye yapraklarını ağızlarına atıp ağzın içinde katlayarak şekil veriyor ve içmek için bir alet elde etmiş oluyorlar. Bunu kovaya batırıp öz suyu çekmesini bekliyor, ardından ağızlarına atarak tüm suyunu emiyorlar. Bu yöntemle tek seferde bir şişe şaraba karşılık gelecek ölçüde öz su tükettikleri hesaplanmış. İçtikleri öz su o sırada fermantasyon geçirmiş olduğu için yüzde 10 oranında alkol barındırıyor. Bu, biradaki alkol oranının neredeyse iki katı. Zaten araştırmacılar birkaç şempanzenin çok fazla palmiye şarabı tüketip sarhoş olduğunu da kayda geçirdiler.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!