Selin Sayek Böke: 'TOKİ ranta çalışmış'

Güncelleme Tarihi:

Selin Sayek Böke: TOKİ ranta çalışmış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2015 23:09

CHP ve AK Parti’nin seçim vaatlerine yönelik tartışmalar sürüyor. Başbakan Yardımcısı Babacan CHP’nin Türkiye’yi Yunanistan’a çevireceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Ancak CHP’nin ekonomi kurmaylarından Selin Sayek Böke’nin farklı bir uyarısı var: “TOKİ 12 yıldır görevini yerine getirmedi, emlaktaki bir köpük Türkiye’yi İspanya ve Portekiz’e çevirir.”

SİYASETE girmesi tesadüf değil aslında. Annesi Füsun Sayek Türk Tabipler Birliği’nin efsane başkanı, babası İskender Sayek Türkiye’nin en önemli cerrahlarından. Türkiye siyaseti evin en önemli gündem maddelerindendi. Selin Sayek Böke için de kendi deyimiyle siyaset günlük hayatın bir parçası olarak süregeldi. Siyasete girme sürecinin de bu tablonun devamı olduğunu şu sözlerle anlatıyor:
“Türkiye’ye ilişkin iç sıkışıklığımı gençlerle çözmek için akadamik kariyer çok uygundu. Ama bir yerde tıkandım. İşte tam bu noktada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gelen teklif için ikinci kez düşünmeme bile gerek yoktu. İki küçük çocuğum ve eşimden yeni kariyerim için destek istedim. Tam destek gelince siyasete atılmak için tereddüt etmedim.”

Haberin Devamı

Şimdi İzmir’den milletvekili adayı. CHP’nin çok tartışılan seçim beyannamesindeki ekonomi vaatlerinin birinci elden hazırlayıcısı. Vaatleri tartışılmasından oldukça mutlu Selin Sayek Böke, “Demek ki doğru yoldayız. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a bile sessizliğini bozdurmayı başardık” diyor.
TOKİ’nin bir rant kurumuna dönüştüğünü 12 yılda Türkiye’de yüzde 24 olan kiracı oranının bir puan bile iyileşmediğini vurgulayan Selin Sayek Böke, “Emlak piyasasının lüks tüketime yönelik bölümünde belirgin risk var. Ve buradaki balon tehlikesi sadece inşaatı da etkilemeyecek istihdam krizine yol açabilir. İspanya ve Portekiz’de yaşananları unutmayalım” dedi.

Selin Sayek Böke: TOKİ ranta çalışmış

REFAHI TABANA YAYMAK

Hürriyet’i ziyaret eden ve Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in sorularını yanıtlayan Selin Sayek Böke Türkiye’de büyümenin dengeli yani yaşamı gözeterek olması gerektiğini belirtti. İnşaatla büyümenin Türkiye’yi getirdiği noktanın belli olduğunu vurgulayan Böke şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Ancak yüzde 3 büyüyebiliyoruz ki Türkiye’nin hiçbirşey yapmadan yüzde 5 büyüme potansiyeli var. Türkiye’nin büyümeyi dengeli hale getirmek için ihtiyaç duyduğu temel yatırımlar var. İnsana yatırım yapılmalı bilgi sermayesini tabana yaymadan refahı da yayamazsınız. İki ayaklı büyüme modelimiz, bir varolan kaynaklarla refahı tabana yaymak ki bunun yolu emekliye, gençlere işçilere verilmeyenleri vermekten geçiyor. İkincisi de teknolojiyle sektörleri dönüştürmek. İnşaat da bunun parçası. Teknoloji ve Ar-Ge sadece devletin maddi teşvikiyle gelişmiyor kamunun öncü yatırımcı olması gerekiyor.”

LÜKS ÜRETİMDE SIKINTI

Böke emlak fiyatlarının ortalamasında sıkıntı olmadığını ancak çok bölümlenmiş emlak piyasasının bazı kısımlarında köpük emaresi göründüğüne dikkat çekti. Köpük tehdininin tüm sektöre yayılmadığını belirten Böke şöyle konuştu:
“Fakat faizi indirip konut satışını cazip kılmaya dönük politikalar sürdükçe bu balonun büyümesi tehdidi var.”
TOKİ’nin de gerçek görevini yerine getirmediğinin 2002’de yüzde 24 olan kiracı oranının 2014’te aynı kalmasıyla görülebileceğine dikkati çeken Böke “Konut edindirmeye değil rant edinmeye yönelik çalışmış. İkinci ve üçüncü ev almaya hizmet etmiş. Gerçek konut ihtiyacı değil artık emlak finansal varlığa dönüşmüş. İhtiyaç duyulan konutun varlık aracından ziyade ihtiyaç aracılığına dönüşmesi. Ki bu finansal sistemi de geliştirir. Balon tehlikesi de burada. İhtiyacı gidermek için değil lüks tüketim için üreten bölümlerde belirgin riskler var” dedi.

Haberin Devamı

Ali Babacan’a sessizliğini bozdurduk

SELİN Sayek Böke ekonomik programlarının tartışılmasından memnun ama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kaba hesap yaptığı iddiasında. Yıllarca Türkiye’nin bütçesini yönetmiş bir bakandan böyle bir kaba hesap beklemediğini dile getiren Böke şöyle konuştu: “Daha seçime iki ay var. Böyle kaba hesap yapan birinin 2 ay daha bakanlık yapacak olmasından da endişeliyim. 12 yıldır bütçesinde şeffaflık göstermeyen Bakan Şimşek’in bizden istemesi de garip. Sayıştay raporları niye Meclis’e gelmiyor. Çünkü Türkiye’yi kötü yönetiyorlar ve kötü yönetimi gizlemeye çalışıyorlar. Bütçe dışı fonların bu kadar çok olması bütçe içi fonlarla ilgili rapor verilmiyor olması da sorun. Kaynak soruyorlar ki 20 milyar lira bütçe dışı fonlar var. Bunları bütçeye alınca işte kaynak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da bizim için sessizliğini bozması da mutluluk verici.”

Haberin Devamı

Derviş’le çalışmayı heyecanla bekliyorum

ÇOK kuvvetli bir ekonomi ekibi kurduklarını söyleyen Selin Sayek Böke Kemal Derviş’in de bu ekibe çok önemli katkı sağlayacağını belirtti. Böke, Kemal Derviş’in iktidara inanmasa seçim sonrası için söz vermeyeceğini kaydederek şunları söyledi: “Uluslararası ekonomi politikalarının belirlenmesinde ve tartışılmasında çok önemli bir görev üstleniyor. Bu görevi sadece Türkiye için değil dünyanın ekonomik sistemi için de sosyal demokrat ekonomi politikaları için de çok önemli. Türkiye ekonomisine katkıları da tartışılmaz. Beraber çalışmayı heyecanla bekliyorum.”

ÜLKEYİ YUNANİSTAN’A BİZ ÇEVİRMEYİZ

SELİN Sayek Böke Yunanistan’ın krize kamu kaynaklarını harcamakla değil bu harcamalarının hesabını tutmamak, yanlış açıklamakla girdiğini vurgulayarak “Yunanistan yerine Türkiye’yi koyun. Yani hesap vermeyen, harcamaların kaynağını bildirmeyen Babacan ve hükümetini. O zaman ülkeyi biz değil onlar Yunanistan’a dönüştürüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!