Selimiye Camii ve yaprak ciğer

Edirne’deki Selimiye Camii’nin muhteşem mimarisini ve yine Edirne’nin olağanüstü yaprak ciğerinin lezzetini bilenler bilir.

Haberin Devamı

Artık UNESCO’nun dünya mirası listesine girmiş olan Selimiye Camii ve külliyesi 1575 yılında yapılmış. Mimar Sinan’ın 90 yaşında inşa ettiği ve “ustalık eserim” diye nitelediği Selimiye Camii görenleri kendine hayran bırakıyor.
Eşsiz bir mimari üslubun yanı sıra cami içindeki bezeme ve süslemeler, külliyesi ve arasta çarşısı eminim giden herkese “Ne iyi ettik de geldik” dedirtiyordur.
Hele siz de benim gibi “Hem gezip görelim, hem de en güzelini yiyelim” diyenlerdenseniz, Edirne sizin için de doğru adres.
Günlük hayatınızda yemekten pek de hoşlanmadığınız ciğerin tamamen form değiştirip bambaşka bir tada eriştiği şekildir yaprak ciğer kızartması.
Yanında acılı ezmeyle ikram edilen ciğer kızartmayı gerçek lezzetiyle yemek için mutlaka Edirne’ye gitmelisiniz.
Edirne’de yaprak ciğer kızartması yiyince içinizden şu cümle geçiveriyor: “Keşke UNESCO dünya kültür mirası listesine yemekleri de alsa.”

Haberin Devamı

Cevizli Malezya makarnası

Yarım santimden daha ince olacak şekilde dövülmüş dana bonfileleri parmak şeklinde şerit şerit doğrayın. Et parçalarının her tarafını bir tabağa koyduğunuz una iyice bulayın.
Diğer taraftan dolmalık biberlerin saplarını kesip tohumlarını temizleyin ve kibrit çöpü formunda, şerit şerit dilimleyin. Soğanı ve sarmısağı soyup incecik doğrayın.
Bitkisel yağı geniş bir tavaya ya da wok denen Çin tavasına koyup kızdırın. (Uzakdoğu’da kanole yağı da çok kullanılır.)
Etleri silkeleyerek undan alıp kızgın yağda yüksek ısılı ateşte karıştırarak 4-5 dakika soteleyin. Pişen et parçalarını el kevgiri yardımıyla yağdan alın.
Aynı yağa soğan, sarmısak ve biberleri ilave edin. Sebzeleri yine yüksek ısılı ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika soteleyin.
Hafifçe kızarttığınız etleri tekrar tavaya aktarın. Üzerine tuz, karabiber ve toz zencefili serpiştirin.
Acı kırmızı toz biberi, iri çekilmiş ceviz içini ve soya sosunu da ilave edip ocağın altını kısın. Kısık ateşte, tavanın üzeri kapalı vaziyette 15 dakika kadar pişirin.
Diğer taraftan geniş bir tencereye 2 litre su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyun.
Su kaynamaya başlayınca noodle’ı tencereye aktarıp 7-8 dakika haşlayın. Süzdükten sonra tavadaki sebzeli etli malzemeyle karıştırın. Üzerini taze kişniş otuyla süsleyerek servise sunun.
Yemeği ocaktan almadan 5 dakika önce, bulabilirseniz 4-5 yemek kaşığı hindistancevizi sütü katarak lezzetlendirebilirsiniz.
Noodle bulamazsanız buharda pişmiş pirinç de kullanabilirsiniz. Malezyalılar pirinci daha çok kullanırlar.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 paket noodle
(Çin makarnası olarak da bilinir.)
- 4 adet dana bonfile
(Parmak şeklinde şerit şerit doğranmış)
- 4 yemek kaşığı bitkisel yağ
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- 2 adet kırmızı dolmalık biber
- 1 adet sarı dolmalık biber
(Yeşil biber de kullanabilirsiniz.)
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 4 diş sarmısak
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 4 yemek kaşığı soya sosu
- 2 kahve kaşığı acı kırmızı toz biber
- 2 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi
- 2-3 sap taze kişniş

Yazarın Tüm Yazıları