Selçuk-Bergama arası tarih yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Selçuk-Bergama arası tarih yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 12:45

Selçuk-Bergama arası tarih yolculuğu

Haberin Devamı

Dünya mirasları arasında

Pedal çevirecekler!

İZMİR'de UNESCO Dünya mirası listesinde yeralan iki yerden Selçuk ilçesi Efes Antik Şehri ile Bergama Akrapol 24-25 Eylül tarihlerinde önemli bir etkinliğe sahne olacak. UNESCO Dünya Mirası Yolu'nda organizasyonuya 250 amatör bisiklet sporcusu Efes'ten Akrapol'a kadar olan 185 kilometrelik mesade pedal çevirecek.

Bergama ve Selçuk Belediyeleri tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteği ile 'UNESCO Dünya Mirası Yolunda' organizasyonu 24-25 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu organizasyon ile UNESCO Dünya Mirası listesine giren Türkiye'nin iki kültür varlığı, Selçuk Efes Antik Kenti ile Bergama Akrapol birbirine bağlanırken, tarihe geçecek bir ilk yaşanacak. Efes'ten 24 Eylül'de yola çıkacak olan 250 amatör bisiklet sporcusu akşam Karşıyaka Bostanlı sahilinde mola verecek. Karşıyaka Belediyesi tarafından kurulacak çadırlarda ağırlanacak bisikletçiler 25 Eylül'de de Bergama Akrapol'a pedal çevirecek. Toplamda 185 kilometre yol katedilecek. Bisiklet kenti olma yolunda birçok projeyi hayata geçiren İzmir bu kezde UNESCO dünya mirası listesindeki iki kültür varlığının da tanıtımına katkı koyacak. Organizasyon Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile amatör bisikletçiler katıldı.

KADİFEKALE-AGORA-KEMERALTI İÇİN UNESCO'YA DOSYA HAZIRLIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kenti ayağa kaldırmak, geliştirmek, ileriye taşımak için önce kendi coğrafyamızda, ülkede, Akdeniz'de sonra dünyada bilinirliğini arttırmak gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, İzmir'in hem bilimsel hem kültürel hem de tarih açısında hep birlikte gelişmesini sağlamak gerektiğini belirtti. UNESCO dünye mirası listesindeki Selçuk Efes Antik Kenti ile Bergama Akrapol arasında 185 kilometrelik yolun bisikletçiler tarafından aşılacağı etkinliğin tanıtıma katkı vereceğini belirten Kocaoğlu, "Ödemiş Birgi ve Foça'nın listeye girmek için müracatı var. Kadifekale, Agora ve Kemeraltı'nın listeye girmesi için dosya hazırlıyoruz. Çandarlı kalesi için dosya hazırlanıyor" dedi.

KENTİ GELECEKTEKİ HAREKETE HAZIRLIYORUZ

İzmir'in tanımı için yurt içi ve yurtdışında bu yıl üç koldan İZKA, İZTAV ve İZFAŞ kanalıyla çalışıldığını belirten Kocaoğlu, kenti ayağa kaldırmak için hizmet ve turizm sektörünün çeşitlendirlimesi potansiyel ve hedefleri olduğunu söyledi. Kocaoğlu, " Göreceğiz ki her gün hiçbirimizin ummadığı kadar daha büyük mesafe katedeceğiz ve İzmir'i kalkındıracğız"dedi.

Kocaoğlu, İstanbul-İzmir otoyolu, İzmir-Ankara hızlı treni, İzmir-Aydın-Antalya otoyolu gibi projelere dikkat çekerek "Merkezi Hükümetin bu projeleri İzmir'in değerini arttıracaktır.Önemli olan kente gelecek olan harekete hazırlanmaktır. Kentin yatak kapasitesini, çevresini, raylı sistem ve vapur gibi ulaşım yatırımlarını hazırlamaktır. Biz İzmirlilerle birlikte bunu beraber yapıyoruz" dedi.

GÖNENÇ: FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, organizosyunu İzmir'den UNESCO dünya mirası listesine giren Selçuk ve Bergama'daki kültürel varlıklarla ilgili farkındalık yaratma amacıyla düzenlediklerini söyledi. İzmir'de ciddibir kültürel varlık olduğunu belirten Gönenç" Geçici listede Ödemiş'ten Birgi ve Foça'nın da olması İzmir'i öne çıkardı. UNESCO dünya mirası listesi aslında kültürel varlıkların bozulmadan geleceğe aktarılmasına yönelik bir koruma projesidir. Bisiklet de doğal, yaşanabilir çevre için, fosil yakıtların azaltılması, karbon solunumunun azaltılması için önemli bir koruma projesi. Bu mantıkla bisiklet ve dünya mirasını birarada farkadalık yaratmak için gündeme taşıdık. Umarım proje gelenekselleşir" dedi.

BAKICI: İZMİR'İN TANITIMINA KATKI VERECEK

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı ise UNESCO dünya mirasi listesinde olmanın yeterli olmadığını varolan kültürel değerleri, ören yerlerini, özel alanları çok daha iyi korumak, tanıtmak ve gelecek kuşaklara taşımanın görevleri olduğunu söyledi. Efes ve Akrapol arası bisiklet yolculuğunun Selçuk ve Bergama'nın, genel anlamda ise İzmir'in tanımımına katkı koyacağını belirten Bakıcı " Bu etkinliğin dışında da bir çok çalışma yapmalıyız" dedi.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!