Selamlık sohbetlerde 'Çanakkale' anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Selamlık sohbetlerde Çanakkale anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 09:18

Selamlık sohbetlerde 'Çanakkale' anlatıldı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesinin 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102'nci yıldönümü programı kapsamında düzenlediği selamlık sohbetlerinde 'Çanakkale' anlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla Gaziantep Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Oğuzeli Kaymakamlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan; 'Bir Devrin Bittiği Yer Çanakkale' adlı söyleşi programları 1960 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Oğuzeli Belediyesi Konferans Salonu, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi ve GAÜN Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 3 ayrı programda, Araştırmacı-Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Çanakkale Zaferi’nin bilinmeyen yönlerini dinleyicilerle paylaştı.

Çanakkale Savaşı’nda verilen mücadeleyi, bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış fotoğraflarla gözler önüne seren Uğurluel, "Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti kimlere karşı nerelerde savaştı? Mehmetçik nasıl bir müdafaa sergiledi? 18 Mart günü boğazda gerçekleşen akıl almaz olaylar neydi? Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri planlarında nasıl bir değişiklik yaptılar?” gibi soruların cevapları arandı.

Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Cevat Paşa ve diğerler kahramanlar ile tüm dünyaya dur demenin destanı anlatıldı.

Tam 1 yıl süren Çanakkale Zaferi’nin, aslında bir savaş değil, savaşın sadece bir cephesi olduğunun altını çizen Uğurluel, şunları kaydetti:

"Çanakkale, bizim en zayıf olduğumuz, karşı tarafın en güçlü olduğu dönemde, dünyanın süper güçlerinin tamamını yenilgiye uğrattığımız önemli bir savaştır. Çanakkale, bir savaşın sadece bir cephesidir. 1914-1918 arası I. Dünya Savaşı’nda bizleri parçalamak isteyen itilaf devletleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u alarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının kontrolünü ele geçirmek istiyorlardı. Ancak biz bu savaşta yokluklar içerisinde olan bir milletin ülkesini savunmak adına nasıl şaha kalktığını gördük. Bu yaşanan savaşta kadın erkek, yaşlı genç herkes büyük fedakarlık gösterdi. Kadınlar, önce eşlerini gönderdiler cepheye. Ardından birer birer evlatlarını, iş başa düştüğünde cepheye mermi taşıdılar. İşte bu zafer 7’den 70’e tüm milletin gösterdiği özveriyle kazanıldı. Çanakkale Savaşı, Türk milleti için bir dönüm noktası oldu."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!