Selahattin Demirtaş'ın sözleri ne anlama geliyor... Hürriyet Dünyası yazarları yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Selahattin Demirtaşın sözleri ne anlama geliyor... Hürriyet Dünyası yazarları yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 14:20

Hürriyet Dünyası yazarları, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tarihin en kısa grup toplantısındaki sözlerini değerlendirdi.

Haberin Devamı

DENİZ ZEYREK

'Kritik ve büyük bir adım'

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tarihin en kısa grup toplantısında söylediği "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan; Bu topraklarda HDP ve HDP'liler oldukça, seni Başkan yaptırmayacağız" sözleri, 7 Haziran'da yapılacak seçimler açısından büyük önem taşıyor. HDP ye oy vermek isteyen, ancak HDP'nin AK Parti ile "başkanlığa karşı federasyon" anlaşması yaptığından endişe eden muhalif seçmen kesimini hedef alan Demirtaş, bu çıkışıyla bir seçim sözleşmesi imzalamak istiyor.

HDP lideri, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 10’luk seçim barajını geçmek için daha çok AK Parti’den, ama biraz da CHP’den memnun olmayan sol/sosyalist muhalif seçmenden oy almak istiyor. AK Parti’nin Kürt seçmenlerine ulaşmanın yolunu, muhafazakar kesimden adaylar göstererek ve muhafazakar kesime sıcak mesajlar vererek aşmak isteyen Demirtaş’ın sol sosyal demokrat seçmenlerden oy almasının önündeki en ciddi engel ise, Öcalan ile hükümet arasında varılacak bir Anayasa mutabakatıydı.

Haberin Devamı

Öcalan’ın AK Parti’ye Başkanlık desteği karşılığında Kürtlerin talep ettiği Anayasa değişikliklerinin yapılması yönünde bir anlaşmaya vardığı, sol-sosyal demokrat tabanda ciddi olarak kabul gören bir iddia.
21 Mart’ta Öcalan’ın vereceği mesajın da bu iddiayı güçlendirmesi endişesi de var.

Demirtaş’ın tek kelimelik çıkışı işte bu algıyı değiştirmeyi amaçlayan kritik ve büyük bir adım oldu.


FATİH ÇEKİRGE

'Özellikle yaptı'

Demirtaş bu çıkışı özellikle yaptı. Çünkü belli çevrelerden sürekli pompalanan bir senaryo var. O da ‘’HDP ile AK Parti Erdoğan’ın başkanlığı konusunda pazarlık yapıp, anlaştı’’ idi. Bu dedikodu barajı aşma çabasında olan HDP’yi rahatsız ediyordu. Demirtaş, bu çıkışı net ve kesin bir açıklama olarak o yüzden yaptı. Yani böyle bir anlaşmanın olmadığını vurgulamak için. Bu kısa ve keskin açıklamanın arkasında yatan gerçek budur.

ŞÜKRÜ KÜÇÜKŞAHİN

'Halkla ilişkiler çalışması'

Yüzde 10 barajını geçmeyi hedefleyen HDP’nin toplumsal tabanı en geniş isminin Selahattin Demirtaş olduğu açık bir gerçek. Demirtaş, polemiklerle, sözleriyle ve eylemleriyle toplumu sarsabilen bir siyasetçi portresi çiziyor. Bugün yaptığını da böyle görmek gerekir. Akıllıca bir halkla ilişkiler çalışması. Hedefi de çok net. Hedef şu; HDP’ye oy verebilecek bazı toplum kesimlerinde acaba seçim sonrası AKP ile işbirliği yaparlar mı, daha da önemlisi Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemine onay verirler mi noktasında. İşte Demirtaş bugün bu seçmen kitlesine ‘sizi aldatmayacağız’ diyerek çok etkili bir söz verdi.


YALÇIN DOĞAN

Haberin Devamı

'Güven vermiyor'

Benzer söylemlere HDP’nin çeşitli üyeleri de geçmişte de zaman zaman dile getirdi. Ancak ben pek güvenemiyorum. Çözüm sürecinde AKP ile HDP arasında yaşanan olaylar hepimizin kafasını karıştırıyor, muhtemelen onların kendisinin de kafasını karıştırıyor. Çözüm sürecine ilişkin hiçbir açıklama birbirini tutmuyor. 10 maddelik anlaşmanın açıklandığı gün çok büyük bir kesim tören bitti davul çalarken, Tayyip Erdoğan çıktı tam iki saat sonra ‘’HDP ile Kandil ve İmralı birbiriyle çelişiyor, kendi aralarında anlaşma yok’’ dedi. Ama arkasından olumlu sözler tekrar birbirini izledi. Yine çelişkiler birbirini izliyor. Bir yanda AKP ve HDP seçime doğru birbirine sataşırken, diğer yandan örneğin HDP görevden ayrılan İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verilen gensoruda Meclis Genel Kurulu’nu terk ediyor, oylamaya katılmıyor. Ya da Yolsuzluk Soruşturma Komisyonu’ndan çekiliyor.

Haberin Devamı

Bütün bunlar bir bütün olarak bana güven vermiyor. Demirtaş’ın açıklaması da bu yönde. Yarın ne olacağını kestirmek çok güç…



BAKMADAN GEÇME!