Seksendört turneye çıkmaya hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Seksendört turneye çıkmaya hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 00:00

Ankara’nın en sevilen mekanlarında sahne alırken, çıkardıkları albüm ile bir anda seslerini Türkiye’ye duyurdular. "Ölürüm Hasretinle" adlı çıkış parçaları ile büyük bir patlama yaşayan Seksendört, 31 Ocak günü Nev’le birlikte sahne alacağı Saklıkent’te kendilerini, albümlerini ve planlarını Ankara Hürriyet’e anlattı.

Sizi herkes internet üzerinden tanıdı ve sevdi. İlk çıkışınızın internet ile olması konusunda ne diyeceksiniz?

Aslına bakarsanız internet olayı sizlerin düşündüğü kadar büyük şeyler ifade etmiyor bize. Şimdiki örneklerine bakıldığında birçok kapıyı rahatça araladığı ve herkes için büyük bir umut kapısı olduğu ortada. Bizim için arz ettiği en büyük önem dağılmak üzere olan bir grubun albümünün çıkmasından öteye geçmemekte. Biz şu an bulunduğumuz yeri internete değil insanlara borçlu olduğumuzu düşünüyoruz. Bu bağlamda internetin bize de herkese olduğu gibi yararından çok zararı dokundu ve hala da dokunuyor.

İnternetten sesini duyuran birçok grup varken, yaptıkları tek şarkılar ile bulunduğu noktada kalan gruplar da var. Siz bu isimlerin içinden başarıyla sıyrıldınız. Sizce bunun dayanağı nedir?

Bu tamamen sizleri yorumlayan insanların bulunduğu tarafla alakalı. Dışarıdan baktığınızda, bizi tek parça yapıp ünlü olmuş, hiçbir geçmişi olmayan bir oluşum olarakta görebilirsiniz. Verdiğiniz örneklerin bir çoğunun başarısız olma sebebi budur belki de. "Seksendört" 1999 yılında kurulmuş ve müzik hayatını sahnelerde geçirmiş bir grup. Müziği meslek olarak kabul eden ve yaşam standartlarını bunun üzerine kurmuş olan insanların başarısız olacağını düşünmüyoruz. Belki biraz klişe olacaktır fakat tamamen işe gönül vermekle alakalı.

Biraz da yeni albümünüz K.G.B.’den bahsedelim...

"K.G.B." ismi albüm içindeki bir parçanın nakaratından geliyor. Cümle kısaltmasının dikkat çekici olması çok hoşumuza gitti ve böyle kullandık. Bu albüm için 16 yeni parça besteledik. Biraraya geldiklerinde, düşündüğümüz konseptin dışına çıkan beş parçayı albüme almadık ve 13 parça kaydettik. Albümde şu an 11 parça bulunmakta. Diğer iki parçayı çok yakında dinleyenlerimizle paylaşacağız. Bu albümün bizim için en büyük farkı, bir profesyonelle yolumuzun kesişmesi oldu. Çağlar Türkmen hem prodüksiyon, hem miks, hem de mastering aşamasında albüm yönetmenliğini yaptı. Bu yüzdendir ki soundumuz öncekine nazaran aşama kaydetti ve daha dinlenebilir bir hal aldı. K.G.B’ de dinleyenlerimizi hiçe saymadan daha kendimize yakın işler çıkardığımıza inanıyoruz. Ortak noktayı bulabilmek çok zor inanın. Bu albümde aşk ve yaşanmışlıkların dışında kurgusal anlatımlarda mevcut. Bu durum çoğu zaman parçaları daha agresif ve enerjik bir tarafa çekiyor.

Önümüzdeki günlerde konser takviminizde neler var?

Yeni klip Azap’ı çektik ve bunun tanıtımı mahiyetinde bir dizi konser yapma planımız var. Şimdi 31 Ocak gecesi gerçekleşecek olan Ankara Saklıkent konserimiz var. Nev’le beraber, izleyenlerin çok keyif alacaklarını düşündüğümüz bir performans sergileyeceğiz. Bunun ardından şubat ve mart aylarında, Türkiye ve Avrupa’yı kapsayan bir turneye başlayacağız. Sevenlerimiz tüm gelişmeleri, resmi sitemiz www.seksendort.com.tr adresinden takip edebilirler.

Başkaldırı ve nefret

İki albümünüzü karşılaştıracak olursanız, neler dersiniz?

En açık farkı sound ve kullanılan temalar oluşturuyor bizce. İlk albümde, yaşanılan ikili ilişkiler sözlerin temelini oluşturuyordu. Bu albümde ise kurgular var, nefret var, başkaldırı var. Kısıtlı olanaklarımıza rağmen daha iyi bir kayıt ve mix süreci geçirdik. Bunlarda albümün, ilkine nazaran daha iyi şartlarda size ulaşmasını sağladı.

Ankara çıkışlı grupların farklı bir duruşu söz konusu. Bunun nedeni ne olabilir?

Bu konuda en büyük pay Anadolu kültürüne sahip diye düşünüyoruz. Ankara, her ne kadar İstanbul’a daha yakın diye düşünülse de; örf ve adetlerimizin işleyişi Ankara hayatına halen büyük ölçüde yön veriyor. Bu tabi ki beste yapımını dahi etkiliyor. Bu gibi durumlarda İstanbul’u ayrı bir ülke gibi düşünmek en iyisi. Bu tanım üzerinden gidecek olursak Ankara’nın diğer illere nazaran daha iyi teknik şartlara sahip olduğu kesin. Bu durumda, Ankara’nın diğer Anadolu illerine göre birçok konuda avantajlı duruma geçmesini sağlıyor.

Bunalım parçalarda yansıyan yüksek enerji

Seksendört dendiğinde akla ilk gelen albüm konsepti aşk oluyor ama ikinci albüm ile farklı bir oluşuma da girildi sanırım.

Bahsettiğiniz, insanların bizden bekledikleri aslında, biz olan değil. Daha henüz ilk albümünü çıkarmış bir gruba böyle bir misyon yüklemek yanlıştı bizce. Şu an olanlar da hiçbir şeyin göstergesi değil. Üçüncü albüm için yaptığımız besteler şimdikilerden tamamen farklı. Buna çoğu insan kişilik arayışı diyebilir; biz ise yenilenme ve gelişim diyoruz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu tamamen bakılan tarafla alakalı.

Seksendört’ün müzikal anlamda diğerlerinden ayrıldığı noktada hangi unsurlar var?

Şarkı sözlerinde kullandığımız anlatım yolu en büyük farklılığı oluşturuyor diye düşünüyoruz. Bunun yanı sıra gitar partisyonlarında ve trafiklerde alışılmışın dışında denemeler var. Ama en bariz farkı her zaman, bunalım parçalarda yansıtılan yüksek enerji ve hareketlilik olarak düşünüyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!