Seks yapmak iki kat merdiven çıkmaya eşit

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nin patronluğuna getirilen Prof. Dr. Adnan Çobanoğlu, 52 yaşında ABD'nin kuzeybatısının Ankaralı ünlü göğüs-kalp ve damar cerrahı.

Babası, memleketi Siverek'te bir caddeye adı verilen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nedim Çobanoğlu. Kardeşi Doç. Dr. Ömer Çobanoğlu da başkentin ünlü kadın-doğum uzmanlarından. TED Ankara Koleji'ni, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitiren bu Adnan Hoca, 1974'te genel cerrahi ihtisası için ABD'ye gitmiş, gidiş o gidiş... Önce Philadelphia Temple ve Thomas Jefferson üniversitelerinde cerrahi ihtisası... 1981'de dünyaca ünlü Amerikalı kalp cerrahı Prof. Dr. Albert Starr'ın davetiyle Portland'daki Oregon Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne gidiş... 1985'te Oregon'un tek kalp ve akciğer nakli merkezini kurup kısa dönem askerlik için Burdur'a geliş... GATA'nın ilk açık kalp ameliyatlarına imza, 1989'da profesörlük ve hocası Albert Starr'ın yerine bölüm başkanlığına getiriliş... Ta ki Türkiye'ye dönmeye karar verdiği güne kadar... Evinize hoş geldiniz hocam, bakalım Söğütözü'ndeki kıraç Anadolu manzaralı bu dairenizde Portland ya da Palm Spring'teki villalarınızda olduğu kadar rahat edebilecek misiniz?

Organ bağışı en büyük sevap

Türkiye'de mükemmel başarılı cerrahlar, sağlık personeli var ama, organ bulmak çok zor. Organ bağışının az olmasını dine bağlamak bence bahane, başka bir insana hayat vermekten daha sevap ne olabilir?

Ucuz stentlere dikkat

- Stent teknolojisinde de çok önemli yenilikler yapıldı, bunları mutlaka izlemek lazım. Mesela son bir yıldır ilaç salgılayan stentler var, pahalı ama hasta sağlığı açısından çok önemli. Eski model stentlerin yaklaşık yüzde 30'unda tekrar tıkanmalar olabiliyor. Son teknikle geliştirilen çok pahalı yeni modellerde kafesin liflerine çeşitli ilaçlar emdirilmiş. Stentlerden salgılanan bu ilaçlar o bölgede yeniden olaşabilecek daralmalara mani oluyor. Stent, kapakçık ihalelerinde kaliteye, yapıldığı ülkenin bu konudaki tecrübesine çok dikkat edilmeli.

Hastada hijyen bilinci yok

- SSK'dan havaleyle gelen hastaların durumu da bir ayrı alem. Uygulamaya göre ameliyat için gerekli olan malzemeleri SSK eczanelerinden alıp bize getiriyorlar. Paket programlara göre malzeme onlardan, ameliyat bizden. Şişeler, kalp kapakçıkları, ameliyatta kullanılacak hortumlar salkım saçak ellerde. Düşünün Yener bey, bunların hepsinin steril olması şart. Geçenlerde bir hasta kalp kapakçığını orijinal steril ambalajından çıkarmış, ‘‘Bana bunu takacaklar’’ diye yanındakilere gösteriyordu.

Sigorta şirketleri teknolojiye uymalı

- Türkiye'deki sigorta şirketleri, hazırladıkları sağlık paketlerini gelişen teknolojiye uydurmalı. Cebinize 10 milyar koyup bir vasıta almaya çıkıyorsunuz ama, alacağınız vasıta otomobil mi, uçak mı, yat mı? Paket programlarda açık kalp cerrahisi diye geçiyor ama, birçok türü var, her hastanın durumu farklı. Şu anda fiks fiyat yaklaşık 5,5 milyar lira, ister koroner by-pass tekli olsun ister 5'li, ister bir kapak değişsin, ister 3 kapakçık hepsi aynı. ABD'de bir kalp nakli 130 bin dolara çıkıyor, koroner by-pass ise 35 bin dolar civarındadır.

Döndüm diye çamur atanlar bile var

- Türkiye'ye gelmemim altında bit yeniği arayanlar var, vallahi pes doğrusu. Amerika'da bu kadar ünlü bir kalp cerrahı, eli neşter tutar yaşta nasıl olur da Türkiye'ye dönermiş? Bazıları beni vergi kaçakçısı yapmış, hatta hastaları öldürdüğüm için sigortayla başımın belada olduğunu söyleyecek biri bile çıkabilir. Göreve başladığım 14 Mart gününden bu yana geçen zaman içinde görüyorum ki Türkiye'de kalp cerrahisi alanında büyük bir rekabet var. Amerika'da da rekabet var ama, bunun ölçüsü hiçbir zaman çamur atmaya kadar varmaz. Ben Kuzeybatı Amerika'da 20 sene aralıksız, bilfiil kalp cerrahisinde gündem yaratmış bir cerrahım. Özür dilerim, ben herhangi bir kalp cerrahı değilim, bir Türk olarak yaptıklarımla gurur duyuyorum. Bunca yıldır nice ilklere imza atmışım, bana binlerce nice atıflar yapılmış hepsi ortada.

Henüz elim neşter tutarken yurduma dönüp kendi insanına yardım etmekle hata mı yaptım?

By-pass'tan 2 ay sonra seks mümkün

Koroner by-pass ameliyatı geçiren hasta taburcu oldukların iki ay sonra seks hayatına geri dönebilir. Bu kadar süreli yasağın nedeni, göğüs kemiği zedelenmesin diye. Seks yaparken harcanan kaloriyi gözünüzde büyütmeyin, iki kat merdiven çıkmaktan fazla değil. Tabii seksten sekse de fark var, kiminle yapıldığı da önemli. Eğer bir kaçamaksa daha yükleyici olur.

Türkiye'de romatizma çok sık görüldüğü için kalp kapakçığı bozuklukları büyük problem. Son yıllarda en çok karbondan yapılmış suni kapakçıklar tercih ediliyor, pahalı ama neredeyse sonsuz dayanıklı. Kanı sulandırılamayan genç hastalara ise domuz veya sığırdan yapılmış kapakçıklar takılıyor. Bu hastaların ilerde yeniden ameliyat olma ihtimalleri olduğu için ömürlü olmaları lazım.

Aspirinin kalbe faydası kesin

Bir kadeh kırmızı şarap vücuda yararlı, insanı aslan yapar, iki bardak tilkileştirir, üç bardak ise eşekleştirir, sınırı bilmek lazım.

Aspirinin faydası kesin, her gün tok karnına bir bebe aspirini almak yeter. Aspirin hem kanı sulandırıyor, hem de akciğer kanserini azaltıcı etkisi var. Elbette kanama eğilimli ve mide ülseri olan hastalar kesinlikle doktoruna danışmalı..
Yazarın Tüm Yazıları