Şekersiz baklava

Dün Karaköy Güllüoğlu’nun çölyaklılar için ürettiği baklavadan, çölbaktan bahsetmiş ve bunun bir yemekçi olarak beni çok sevindirdiğini söylemiştim.

Haberin Devamı

Karaköy Güllüoğlu bundan uzun yıllar önce de bir başka ürünle diyabet hastalarını ve başka nedenlerden dolayı normal baklava yiyemeyenleri çok sevindirmiş ve “diabak”ı üretmişti.
Normal şeker kullanılmadan, tatlandırıcıyla yapılan ve yapımında kullanılan un da özel olan diabakı ilk tattığımda inanamamıştım. Çünkü yıllar süren çalışmalar ve denetimler sonucu ortaya çıkarılan bu tatlı hiç de öyle “hasta tatlısı” gibi değildi. Aksine, son derece lezzetliydi.
Yıllardır kalitesinden ödün vermeyen Karaköy Güllüoğlu diyabetliler için ürettiği baklavada da aynı kaliteyi tutturmayı başarmıştı.
Yaklaşık 10 yıldır da lezzetten ödün vermeden diabak üretmeye, baklavanın o eşsiz lezzetini diyabet hastalarıyla buluşturmaya devam ediyor.
Diabak normal şeker yerine tatlandırıcı kullanılarak yapılıyor ve undaki enerji, karbonhirat miktarının azaltılması için özel bir harmanlama gerekiyor.
Yağ olarak ise diabak için özel olarak üretilmiş omega 3 ve zeytinyağı kullanılıyor.
Ayrıca bu baklavanın tuzu da özel.
Evet Karaköy Güllüoğlu özel beslenmesi gereken insanları yok saymıyor ve lezzetten ödün vermeden onlara da hitap etmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Salata için;
-  5-6 adet katı pişmiş yumurta
-  1 adet orta boy kuru soğan
-  1 çay kaşığı tuz, kimyon
-  3 tepeleme yemek kaşığı cevizli biber sosu
-  1-2 adet taze yeşil soğan
-  1 demet maydanoz
Cevizli biber sosu için;
-  2 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
(Ev yapımı tatlı biber salçası kullanmanızı tavsiye ederim.)
-  1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
-  1 çay kaşığı tuz, kimyon
-  2 adet etimek
(1 ince dilim ekmeğin içi)
-  Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı
-  1 adet çok küçük boy kuru soğan
(1-2 adet arpacık soğan yeterli olacaktır.)

Bezirgan kebabı (Antakya)

Cevizli biber sosunu hazırlamak için etimekleri kırarak mutfak robotuna koyun. Etimek yoksa bayat ekmek içini elinizle parçalayıp kullanabilirsiniz.
Ceviz içi, biber salçası, tuz, kimyon ve zeytinyağını ilave edin. Neredeyse arpacık soğan boyutundaki küçük kuru soğanı da ekleyip robotu çalıştırın.
Malzemeleri iyice çekip püre haline getirin. Bir kaseye aktarıp bir kenarda bekletin.
Salatayı hazırlamak için orta boy soğanı incecik yarımaylar halinde doğrayıp derin bir kaba koyun. Üzerine hazırladığınız cevizli biber sosundan 3 yemek kaşığı kadar ekleyip tuz ve kimyon serpiştirin. Tıpkı köfte yoğurur gibi yoğurup soğanları bu sosla yumuşatın. Üzerine incecik kıyılmış yeşil soğan ve maydanozu ilave edip iyice karıştırın.
Karışımı bir salata tabağına yayın. Üzerine soyup elma dilimi doğradığınız (halka halka dilimleseniz de olur) yumurtaları dizin. İsterseniz tekrar zeytinyağı gezdirip servise sunun.
NOT: Cevizli biber sosunun artanını da bir kavanoza koyup buzdolabında saklayın.

Yazarın Tüm Yazıları