Şekerbank Genel Müdürü Taze, ortaklarının satıştan vazgeçebileceğini söyledi

Güncelleme Tarihi:

Şekerbank Genel Müdürü Taze, ortaklarının satıştan vazgeçebileceğini söyledi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 08:38

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Kazak ortak Kazkommertsbank’ın Aralık 2015’te satışa çıkardığı yüzde 30.28’lik hisseye ilişkin şimdilik somut bir gelişme olmadığını belirterek, “Bu hissedarlar arası bir konu. O yüzden ne desem boş. İlk alım hakkı Şekerbank’ın ana hissedarı SEMVAK’ta. Kazaklar da belki kalmayı isteyecekler” dedi.

Haberin Devamı

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, geçtiğimiz günlerde Vakıfbank’ın haciz yoluyla satışa çıkardığı Şekerbank’ın eski ortağının yüzde 9.4’lük hissesini piyasaya ve kendi çalışanlarına güven mesajı vermek için aldıklarını söyledi. Şekerbank’ın Kazak ortağı Kazkommertsbank’ın yüzde 30.28’lik hissesini satması ile ilgili ise henüz somut bir gelişme olmadığını belirten Taze, Kazakistan ekonomisindeki iyileşmelere paralel olarak belki de Kazakların Şekerbank’ta kalmayı isteyebileceklerini kaydetti. Şekerbank’ın ortaklık anlaşması kapsamında her ortakların önalım opsiyon hakkı bulunduğunu hatırlatan Taze, “Satışla ilgili şu ana kadar bizimle paylaşılan bir gelişme yok. Kazak ortağımızın hisselerini satış süreci, onların tarafında yürütülen bir süreç. Gelişmeleri bizimle paylaşmak durumunda değiller ve paylaşmamaları da son derece doğal. Ancak şunu söyleyebilirim bankada taliplerin detaylı inceleme yapabilmesi için açılmış bir veri odası şu an için bulunmuyor” dedi.

Haberin Devamı

SATIŞ SÜRECİNİN DIŞINDAYIZ

Bir alıcı ile anlaşılırsa aynı şartlarda ilk teklifin bankanın ana ortağı Şekerbank Personeli Munzam Sandığı Vakfı’na (SEMVAK) yapılacağını hatırlatan Taze, “O gün gelene kadar satış süreci nasıl seyrediyor hiç gündemimizde değil. Eğer bize bir teklif gelirse alır mıyız, şu anda söylemek zor. Bu hissedarlar arası bir konu o yüzden ne desem boş. O günkü konjonktür neyi gerektirecek, bugünden söylemem mümkün değil. Kazaklar da belki kalmayı isteyecekler. Bilemiyoruz, Kazakistan’da işler değişiyor. Petrol fiyatları, ülkenin içinde bulunduğu durumdaki iyileşmeler, farklı dinamikleri gerektirebilir. Ama bizler profesyoneliz. Ortada bir kuruluş var, güçlü bir öz kaynak var, güçlü bir likidite var, güçlü bir network var. Biz bunu en iyi şekilde nasıl performe ettiririz peşindeyiz” diye konuştu.

HİSSEMİZİ PİYASA İÇİN ALDIK

Vakıfbank’ın haciz kararı uygulattığı Kazak BTA Securities’in elinde olan ve geçtiğimiz günlerde icra yoluyla satışa çıkarılan yüzde 9.4’lük Şekerbank hissesini 175 milyon liraya alması ile ilgili de ilk kez konuşan Taze şunları söyledi:  “Kısa süre önce eski ortağımızın bir başka banka ile ilgili ihtilaflı bir kredisinden kaynaklanan bir süreç sonuçlandı. Kendi yönetim kurulumuzda konuyu değerlendirerek, hisseleri Şekerbank olarak biz aldık. Malum bizim yüzde 35’imiz halka açık. Gerek küçük yatırımcının haklarının korunması, gerek çalışanların motivasyonu ve gerekse piyasaya, ‘Biz bankamıza inanıyor ve güveniyoruz. O yüzden de, geleceğine ciddi anlamda yatırım yapıyoruz’ mesajı vermek istedik. Dolayısıyla icradan böyle bir satışın her ne kadar bankayla hiç bir ilgisi olmasa da, ana faaliyet alanımızla ya da hakim ortaklık yapısını değiştirecek bir durum olmasa da, biz piyasaya vermek istediğimiz mesajın bir göstergesi olarak hisseleri kendimiz aldık. Böylesi bir hisse alımını bir banka olarak Türkiye’de ilk biz gerçekleştirdik.”

Haberin Devamı

 ANADOLU BANKACILIĞI MİSYONUNA VURGU

 ŞEKERBANK Genel Müdürü olarak 3 ay önce göreve başlayan Servet Taze, bankacılık sektörü ve Şekerbank’ın yakın dönem hedefleri konusunda değerlendirmek üzere ilk kez basın mensupları ile biraraya geldi. Şekerbank’ın davetlisi olarak katıldığımız toplantı, Anadolu bankacılığı misyonuna vurgu yapmak üzere Kapadokya’da gerçekleşti.

FİNANSMAN TEKLİFLERİNİN 4’TE 3’ÜNÜ REDDETTİK

ÇOK ciddi anlamda yurtdışından fonlama konusunda taleple karşılaştıklarını kaydeden Servet Taze, “Uluslararası kurumlar finansman alternatifi ile geliyor bize. Üç aydır bu tekliflerin dörtte üçüne hayır dedik. Başarılı modellerimiz var. Bankanın pasif tarafta mevduat yapısı kuvvetli. Öz kaynağı kuvvetli. Müşteri potansiyeli kuvvetli. 2 haftadır da 4’lü bir banka grubu 300 milyon dolar 7 yıl vade yapar mıyız diye bu programa destek vermek istiyorlar. Bize 300 milyon dolar fazla. Belki 100 milyon dolarını kullanabilir miyiz bunu değerlendiriyoruz, fiyata bakıyoruz. Bankamız likiditesi en yüksek bankalardan biri. Proje finansman tarafında çok büyük miktarlarda 100-150 milyon dolarlık/Euro’luk meblağlarla gitmeyi tercih ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

3 YILDA 650 BİN YENİ ÇİFTÇİYE ULAŞACAK

ŞEKERBANK’ın gelecek dönem hedefleri kapsamında KOBİ ve tarım bankacılığına daha fazla odaklanacağını belirten Servet Taze, şu anda 800 bin KOBİ ve tarım müşterisine sahip olduklarını ve önümüzdeki üç yılda ek olarak 650 bin yeni KOBİ ve çiftçiye ulaşmak istediklerini belirtti. Şekerbank’ta KOBİ ve tarım kredilerinin 8.2 milyar lira toplam  kredilerden yüzde 55’lik pay aldığını söyleyen Taze, kurumsal ve ticari kredilere 4.9 milyar lira ile toplamdan yüzde 33 pay aldığını, 1.8 milyar lira ile  bireysel ve kredi kartlarının payı ise yüzde 12 seviyesinde olduğunu kaydetti.

KREDİ VERMEDE SEÇİCİ OLUNACAK

ŞEKERBANK’ın takipteki kredi oranının sektör ortalamasının üstünde olduğunu hatırlattığımız Servet Taze şu değerlendirmeyi yaptı: “Bankacılık sektöründe takipteki krediler varlık yönetim şirketlerine satılıyor. Dolayısıyla ödenmeyen krediler bilançolara daha düşük oranda yansıyor. Biz Şekerbank olarak çok küçük miktarlarda satış yapıyoruz. Mart 2016 itibariyle takipdeki kredi oranımız yüzde 6.6. Genelde takipteki kredilerin de yüzde 2’sini tahsil ediyoruz. Sektörde satış yapılmasa yüzde 3.3 civarındaki takibe düşen kredi oranı yüzde 4-4.5’lara kadar çıkabilir. Biz takipteki kredilerin satışında sektörün genelinde olduğu gibi büyük meblağlar kadar agresif elden çıkarmalar yapmayıp, bilakis bilançoya taşıyıp sonuna kadar kovalayıp, takibe düşmüş kredilerin satışında daha küçük tutarlarda piyasada olmayı tercih eden bir grubuz. Her halükarda bu seviyeler bizim için de sektör için de yönetilebilir seviyelerdir. Bölgesel ve global risklerin daha da arttığı bir süreçteyiz, önümüzdeki dönemde kredi verirken daha seçici olunacak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!