Şeker gibi yazı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kusura bakmayın, kandırmak zorundaydık. Şeker Bayramı'nın daha ilk gününde ağzınızın tadını kaçıracak bu yazıyı okutabilmek için başlıkta yalan söyledik... Yazının şekerle tek alakası, şekerli mamul çalan küçüklerin Şeker Bayramı'nı hapiste geçirmeleriyle ilgili...

* * *

Baklava Çetesi artık hukuk klasiği oldu. Ama isterseniz çetenin kısa künyesini yineleyelim. Dört çocuk 1997 yılının 10 Ağustos gecesi Gaziantep'in ünlü Güllüoğlu Baklavacısı'nın kapısını kırarak içeri girdi, 150 milyon lira değerinde baklava çaldı.

Çocuklar yakalandı, mahkemeye çıktı. 9 yıl hapis cezası yedi. Üçü olay tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için cezaları 6 yıla indirildi.

Bu Şeker Bayramı'nda hapisteler.

* * *

Gelelim Gofret Çetesi'ne... Üç lise öğrencisi, bakkalın oğlunu bıçakla tehdit ederek 30 milyon lira değerinde gofret, bisküvi, sigara gasp etti. Yüce adalet yıldırım hızıyla (ve bakkalın, zararını ailelerin ödemesi üzerine şikâyetten vazgeçmesine rağmen) karar verdi...

Çocuklar 4 ay, 10 ay ve 10 gün ceza yedi.

Bu bayramda Buca Çocuk Islahevi'ndeler.

* * *

Bademşekeri Çetesi ise zaten bu bayramı hapiste geçirmek zorundaydı. Çünkü bu çetenin üyeleri hükümlülerdi.

Bursa Adliyesi'nin taşınması sırasında görev yapan dört hükümlü, hâkimin masasını taşırken çekmecedeki 100 gram bademi yemekle suçlandı.

Açılan davada, hükümlüler suçlarını itiraf etti, ‘‘Masayı taşırken bademler yere döküldü, infaz memuru da bize ikram etti, yedik’’ diye savunma yaptı. Dört hükümlünün altı ayla dört yıl arasında hapis istemiyle yargılandığı dava sürüyor.

* * *

Bir de hukuk sistemimizi beğenmezler... Oysa baksanıza bir avuç şekerin, iki tepsi baklavanın hesabını nasıl da soruyor.

Sayın yargıçlar, sanki bankasını soyan patrona dokunamamanın hıncını adi hırsızlık suçlusundan çıkarıyor. Cezası 3 ila 8 yıl...

Madem ki Susurluk Çetesi'ni içeri atamadık, eldekiyle yetinelim deniliyor. Hırsızlık amacıyla çete kurana üst sınırdan ceza...

Hele çalınan malın değeri ‘‘fahiş’’ derecede yüksekse, (150 milyon liralık baklava gibi) cezaya sekizde bir zam var...

* * *

Bu bayram gününde bu kadar sıkıcı bir yazının sonuna gelebildiyseniz, şekerinizi hak ettiniz demektir. Afiyet olsun, yarasın.



Yazarın Tüm Yazıları