Ortaçağ Avrupa’sında şeker kamışının suyunu kurutarak ‘Hint tuzu’ denilen şeker kristallerini elde ederlermiş.
Hatta şeker kamışını ‘arıların yardımı olmadan bal veren kamış’ diye tarif ederlermiş. Sonra işgaller, fetihler ve savaşlarla Avrupa’ya kadar ulaşmış. Ancak şeker, o kadar az bulunan ve pahalı bir gıda maddesiymiş ki, nerdeyse yarım kilosuna iki altın, beş gümüş ödenir ve sadece zenginler tüketirmiş. Alman kimyager Magraff şeker pancarından şeker elde etmiş de rahatlamışız.
İnce Noktalar
Yerelmasını soyup, meyve gibi yiyebilir, çiğ rendesiyle salatalarınıza lezzet katabilir, az pirinç ve kuru nane ilavesiyle zeytinyağlı pişirebilirsiniz.
Adana gar çorbası
Kıyma, salça, tuz ve karabiberle yoğrulur. Fındık büyüklüğünde biçimlendirilir. Bir tencerede tereyağı eritilir, domates ve et suyu katılır. Kaynayınca haşlanmış nohutlar eklenir. 15 dakika daha pişirildikten sonra köfteler atılır. Bir 15 dakika daha kaynatılıp, sirke ve kekik eklemesiyle servis yapılır.
8 kişilik Hazırlama süresi: 15 dakika Pişirme süresi: 45 dakika
Malzeme listesi
1 adet domates (küp küp doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
Köfte harcı için
250 gr. köftelik kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber
Sos için
2 yemek kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı kekik
Börülce pilaki
Börülceleri 2 saat ılık suyun içinde bekletin. Suyunu süzüp, yeniden su koyarak 20 dakika haşlayın, süzün. Bir tencerede soğanları zeytinyağında sarartın. Üzerine patates ve havuçları ekleyip, 1-2 dakika ateşte çevirin. Börülce, tuz, şeker, salça ve ince rendelenmiş sarmısağı katın. 4 su bardağı sıcak suyla, 45 dakika kısık ateşte pişirin. Ilınınca dereotuyla süsleyerek servis yapın.
8 kişilik Hazırlama süresi: 15 dakika Pişirme süresi: 45 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı kuru börülce
1 adet havuç (küp küp doğranmış)
1 adet havuç (küp küp doğranmış)
1 adet patates (küp küp doğranmış)
2 adet kuru soğan
3 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarmısak
Tuz
Süslemek için dereotu
Cevizli hurma baklavası
Şeker ile suyu karıştırarak 15 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyerek ateşten alın. Margarin, süt, vanilya, un, kabartma tozu ve ince kıyılmış ceviz içini birlikte yoğurarak bir hamur elde edin. Oklavayla hamuru 1 cm yüksekliğinde açıp, baklava dilimi biçiminde kesin. Yağlanmış tepsiye dizerek fırına verin. Fırından çıkan tatlının üzerine soğumuş şerbeti gezdirin ve 15-20 dakika beklettikten sonra servis yapın.
10 kişilik Hazırlama süresi: 25 dakika Pişirme süresi: 15 dakika