"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Şeker gibi günler dilerim

Ortaçağ Avrupa’sında şeker kamışının suyunu kurutarak ‘Hint tuzu’ denilen şeker kristallerini elde ederlermiş.

Hatta şeker kamışını ‘arıların yardımı olmadan bal veren kamış’ diye tarif ederlermiş. Sonra işgaller, fetihler ve savaşlarla Avrupa’ya kadar ulaşmış. Ancak şeker, o kadar az bulunan ve pahalı bir gıda maddesiymiş ki, nerdeyse yarım kilosuna iki altın, beş gümüş ödenir ve sadece zenginler tüketirmiş. Alman kimyager Magraff şeker pancarından şeker elde etmiş de rahatlamışız.

İnce Noktalar

Yerelmasını soyup, meyve gibi yiyebilir, çiğ rendesiyle salatalarınıza lezzet katabilir, az pirinç ve kuru nane ilavesiyle zeytinyağlı pişirebilirsiniz.

Adana gar çorbası

Kıyma, salça, tuz ve karabiberle yoğrulur. Fındık büyüklüğünde biçimlendirilir. Bir tencerede tereyağı eritilir, domates ve et suyu katılır. Kaynayınca haşlanmış nohutlar eklenir. 15 dakika daha pişirildikten sonra köfteler atılır. Bir 15 dakika daha kaynatılıp, sirke ve kekik eklemesiyle servis yapılır.

8 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzeme listesi

1 adet domates (küp küp doğranmış)

1 yemek kaşığı tereyağı

Köfte harcı için

250 gr. köftelik kıyma

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz, karabiber

Sos için

2 yemek kaşığı sirke

2 tatlı kaşığı kekik


Börülce pilaki

Börülceleri 2 saat ılık suyun içinde bekletin. Suyunu süzüp, yeniden su koyarak 20 dakika haşlayın, süzün. Bir tencerede soğanları zeytinyağında sarartın. Üzerine patates ve havuçları ekleyip, 1-2 dakika ateşte çevirin. Börülce, tuz, şeker, salça ve ince rendelenmiş sarmısağı katın. 4 su bardağı sıcak suyla, 45 dakika kısık ateşte pişirin. Ilınınca dereotuyla süsleyerek servis yapın.

8 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı kuru börülce

1 adet havuç (küp küp doğranmış)

1 adet havuç (küp küp doğranmış)

1 adet patates (küp küp doğranmış)

2 adet kuru soğan

3 adet kesme şeker

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 çay bardağı zeytinyağı

3 diş sarmısak

Tuz

Süslemek için dereotu

Cevizli hurma baklavası

Şeker ile suyu karıştırarak 15 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyerek ateşten alın. Margarin, süt, vanilya, un, kabartma tozu ve ince kıyılmış ceviz içini birlikte yoğurarak bir hamur elde edin. Oklavayla hamuru 1 cm yüksekliğinde açıp, baklava dilimi biçiminde kesin. Yağlanmış tepsiye dizerek fırına verin. Fırından çıkan tatlının üzerine soğumuş şerbeti gezdirin ve 15-20 dakika beklettikten sonra servis yapın.

10 kişilik
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika

Malzemeler

1 su bardağı ceviz içi

250 gr. yumuşak margarin

4 su bardağı un

Yarım su bardağı süt

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin

3 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 çay kaşığı limon suyu
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI