Şehrin kalbindeki 94 yıllık yeşil doku

Güncelleme Tarihi:

Şehrin kalbindeki 94 yıllık yeşil doku
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2018 11:10

Şehrin kalbindeki 94 yıllık yeşil doku

Haberin Devamı

İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde, 1924 yılında Atatürk'ün talimatıyla kurulan Karşıyaka Orman Fidanlığı, yeşil görüntüsü ve oksijen deposu olmasıyla dikkat çekiyor.

İzmir Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği bünyesinde Karşıyaka ilçesinde beton blokların arasında toplam 17 bin metrekarelik alanda yer alan Orman Fidanlığı adeta yeşil bir vadi gibi. 1924 yılında Atatürk'ün talimatıyla kurulan Karşıyaka Orman Fidanlığı, neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt bir oksijen deposu.

Fidanlık içinde 300'den fazla bitki türü bulunduğunu belirten İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan, Karşıyaka Orman Fidanlığı'nın 1924 yılından bu yana ağaçlandırma sahalarının yanı sıra kamu ve özel sektörün park bahçe tanziminde kullanılabilecek her türde boylu, formlu fidan taleplerini istenilen miktarlarda karşıladığını söyledi. Fidanlığın her gün özellikle anaokulu ve ilkokul çağındaki öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan yüzlerce ziyaretçisi olduğunu belirten Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan çocukların ormanların tohumdan fidana, fidandan ağaca olan öyküsünü dokunarak, görerek burada öğrendiklerini, orman sevgisi ve bilincinin aşılanmasına büyük faydası olduğunu söyledi. Kapılarının hafta içi mesai saatlerinde ve cumartesi günleri de öğleye kadar ağaca ve ormana sevdalı olan, bitki ve ağaç türleri konusunda merakı olan, öğrenmek isteyen 7'den 77'ye tüm vatandaşlara açık olduğunu belirten Erdal Şahan, burada ücretsiz olarak orman mühendisleri tarafından bitki ve ağaç türleri hakkında eğitimler verildiğini, CD, afiş, broşürler dağıtıldığını da sözlerine ekledi.

94 yıldır beton bloklar arasında devletin himayesinde hizmet veren Karşıyaka Orman Fidanlığı içinde, çeşitli boy ve yaşta ibreli-yapraklı ağaç, çalı, yer örtücü ve iç mekân bitkilerinden oluşan 300 tür bulunuyor. Bunlardan bazıları iğne yapraklılardan; limoni servi, leylandiler, himalaya sediri, fıstık çamı, kara servi, mavi servi, mavi ladin, ardıç. Yapraklı ağaçlardan; mimoza, yalancı karabiber, gravilla, fenix, palmiye, bodur ve çin palmiyesi, çınar, demir ağacı, iğde, akçaağaç, tespih ağacı, Kıbrıs akasyası, yalancı akasya, manolya, süs çalılarından; gül, abelya, kartopu, vangelya, dağ muşmulası, berberis, pitosporum. leylak, zakkum, boddur akasya, ada mercanı kokulu, gül, japon gülü, yer örtücülerden; ajuka, gazanya, sedum, serastiyum, buz çiçeği,yabani menekşe sarmaşıklardan; acem borusu, bodur acem borusu, beyaz yasemin, hanımeli, sarmaşık güller, orman sarmaşıkları, iç mekan bitkilerinde arokarya, benjamin ve şeflore.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!