Şehitlerin anıtları Beytepe’de yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Şehitlerin anıtları Beytepe’de yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2007 00:00

Jandarma Genel Komutanlığı, vatanın korunması uğrunda canlarını feda edip, şehit olan personelinin anılarını, Beytepe’deki Jandarma Eğitim Komutanlığı Korgeneral İsmail Selen Kışlası’nda yaşatıyor.

Açılışı 18 Ağustos 1998’de yapılan "Şehitler Anıtı", Cumhuriyet’ten önce ve sonraki dönemlerde şehit olmuş 9 bin 980 subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, erbaş ve er ile sivil işçilerin isim, kimlik ve anılarını barındırıyor.

Merkezi Anıt, Şehit Generaller Anıtı ile Şehitleri Anma ve Sunum Binası olarak üç bölümden oluşan komplekste, 4 bin 316’sı Cumhuriyet’ten önce, 5 bin 664’ü de sonraki dönemlerde olmak üzere binlerce jandarma şehidinin kayıtları tutuluyor. Cumhuriyet sonrası döneme ait şehitlerin 4 bin 79’unu 1984 yılından sonra terör olaylarında yaşamını yitirenler oluşturuyor.

İSİMLERİ MERMER TABLETLERDE

Osmanlı Devletinin son zamanlarındaki eşkıyalık olaylarında, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında, Balkan Savaşında, Kurtuluş Savaşında, Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki ayaklanmalarda, Kıbrıs Barış Harekatında, iç güvenlik harekatında, emniyet ve asayiş hizmetlerinde hayatını kaybeden jandarma personelinin isimleri, Merkezi Anıt’ın her iki yanındaki mermer tabletlerde yer alıyor.

Şehit yakınlarının anıtı ziyaretleri sırasında en çok duygulandıkları mekan olan Şehitleri Anma ve Sunum Binasının koridorunda ise jandarmanın kahramanlığı, Türk Ulusu’nun fedakarlığı ve şehitlik temasının işlendiği heykel ve kara kalem tablolar bulunuyor.

Haftanın her günü mesai saatleri içerisinde ziyarete açık olan Jandarma Şehitler Anıtı, "464 41 60", "464 41 70" ve "464 41 75" numaralı telefonlarda irtibat kurularak gezilebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!