Şehit ağacı

ANKARA Kızılcahaman’da 29 Ekim’de açılan Türkiye’nin 6 bin “şehit künyeli” ilk ağaçtan şehitler anıtı kadar yapılış öyküsü de ilginç.

Eserin sahibi Derviş Özer. Kıbrıslı bir doktor ve heykeltraş. Aslında savaş karşıtı. 12 yıl önce kızı üç yaşındayken tatile giderken, Afyonkarahisar yakınlarında yalınayak iki adamla mola yerinde karşılaşmış. Kızını sakınıp uzaklaştırmaya çalışırken, onların traktörle köylerine şehit cenazesi taşıyan iki köylü olduğunu görünce çok etkilenmiş. Özer, “O gün kendimden utandım. Ne yapabilirim diye düşündüm ve bu künyeli heykellere başladım” diyor. Bakın gerisini de şöyle anlattı:
“Bir sabah vakti mola vermiştik. Mola verdiğimiz çay bahçesine bizden sonra üzerleri perişan, saçları sakalları birbirine karışmış iki kişi geldi. Ortalıkta oynayan üç yaşındaki kızımı onlardan korumak için davrandığımda bu adamların şehit cenazesi taşıyan köylüler olduğunu fark ettim ve işte o zaman kendimden çok utandım. Ben o gün kızımı korumaya çalışırken, onlar bu vatan için evlatlarını şehit vermişlerdi. Biz tatilde deniz kenarındayken, onların çocuğu bu vatan için şehit düşmüştü. İşte o olayın ardından hep ne yapabilirim diye düşündüm. 2002 yılında heykele başladım. İlginç, anlamlı ve bu vatan için canlarını verip şehit düşen çocuklarımızı birer birer gösteren farklı bir heykel olmasını istedim.”

Yedi yılda tamamlanan anıtın öyküsü

Özer, bu kararının ardından Genelkurmay’ın şehit listesine ulaşıp, 1980 yılından bu yana verilen 6 bin şehidin paslanmaz kromdan, adlarını doğum ve ölüm tarihlerinin bulunduğu künyelerini tek tek eliyle yazdı. 2002 yılından 2009’a kadar şehit künyelerini yazmayı sürdürdü. Kızılcahaman Belediyesi’nin de desteği ile 11 yıl görev yaptığı Kızılcahamam’da ağaçtan şehitler anıtını açmaya karar verdi. Şehit Fatih Duru Parkı’ndaki kurumuş dev sedir ağacı seçildi ve üzerine künyeler monte edip, ağaç dalları ve yaprakları gibi de sarkıtarak, Türkiye’nin ilk ağaçtan “şehitler anıtını” yaptı.
Kurtuluş Savaşı’nda da 1. Dünya savaşında da “tek künyenin” o askerin şehit düştüğü anlamına geldiğini anlatan Özer şöyle devam etti:
“Her askerin iki künyesi vardır. Şehit düşünce birisi ailesine gönderilir. Öteki kütüğe yapıştırılır. Ben de hepsinin ‘tek künyelerini’ yazdım. Künyeleri sedir ağacına monte ederek, anıt heykel yapmamın nedeni ise bu dev ağacın hem yaşamı hem devleti simgelemesidir. Bu anıtın ülkemizin bütünlüğünün, tek bir şehidimizi bile unutmadığımızın simgesi olmasını istiyorum.

29 Ekim’de açılması gurur verici

Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun Ünal’ın desteği ile anıtı Kızılcahaman’daki Şehit Fatih Duru Parkı’na koyduk. Bu açılışın 29 Ekim’de böylesine anlamlı bir günde yapılması benim için en büyük gurur oldu.
Son bir not aslında bu Dr Özer’in ikinci künyeli şehitler anıtı. Mezar formunda yaptığı ve üzerine yine şehit künyelerini monte ederek yaptığı ilk anıt 2004 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Resim ve Heykel Yarışması’nda “sergilemeye değer” bulundu ve katologta yeraldı. Tüm Türkiye ile anıtın açılışını ben de izledim ve gurur duydum. Eline sağlık doktor Derviş...
Yazarın Tüm Yazıları