Şehirlerin planlaması ve altyapısı çok daha kolay yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Şehirlerin planlaması ve altyapısı çok daha kolay yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2012 00:00

Doğal afetlerde acil müdahaleyi kolaylaştıracak ve zararların daha çabuk belirlenmesini sağlayacak olan Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi hayata geçiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Projeyle kentsel dönüşüm daha kolay ve hızlı yapılacak. Veriye hızlı ve kolay erişim sağlanarak yatırım süreçleri etkin yönetilecek” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA ülkeleriyle ortak veri tabanı oluşturmak amacıyla yola çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı sistem Ankara gibi büyükşehirlerde altyapıların tespitinde, arkeoloji, kentlerin planlanması, coğrafi tarih, pazarlama, lojistik, maden haritalama, haritacılık, tarım alanlarının tespiti, askeri uygulamalar, hava, deniz ve kara trafiği izleme, meteoroloji, arama ve kurtarma gibi amaçlar için kullanılıyor.

Kentsel dönüşümün önemli ayağı

Proje hakkında gazetecilere açıklama yapan Bayraktar, sistemin kentsel dönüşüm sürecinde aktif olarak kullanılacağını ifade etti. Sistemin büyük fayda sağlayacağını savunan Bayraktar, “Sistem çarpık kentleşmenin sebep olduğu sosyal, ekonomik ve ekolojik problemlerin belirlenmesi, analiz edilmesi ve çözümlenmesi için kent bilgisinin yönetilmesinde, kentsel dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesinde ve uygulamaların hızlanmasında önemli bir karar destek aracı olarak kullanılacak” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar “Proje kapsamında AB üyesi ülkelerle birlikte ortak veri tabanı oluşturulacak. Bu projeyle kentsel dönüşüm daha kolay ve daha hızlı gerçekleştirilecek. Veriye hızlı ve kolay erişim sağlanarak yatırım süreçleri de daha etkin yönetilecek” diye konuştu.
Doğal afetler sonrasında acil müdahalenin anında yapılmasını sağlayacak sistemin avantajları şöyle sıralanıyor:

Tüm coğrafi veriler görülecek

Çevresel ve mekansal bilgilerin kamu kurum ve kuruluşları arasında paylaşımı sağlanacak. Böylece bilgilere Avrupa çapında erişim kolaylaşacak.
Deprem bölgesinde yer alan Türkiye’de ihtiyaç olan her türlü coğrafi veriye kolaylıkla erişilecek.
Veri paylaşımıyla doğru ve güncel coğrafi bilgiye erişim sağlanması ile karar destek süreçleri iyileşecek ve kamuda etkin yönetim sağlanacak.
Hangi coğrafi bilgilere ulaşılabileceği, bu bilgilerin hangi şartlar altında elde edileceği sistem üzerinden görülecek.
Mükerrer veri üretimi önlenecek, kaynaklar daha doğru kullanılacak.
Veriye hızlı ve kolay erişim sağlanarak yatırım süreçleri hızlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!