Şehir mi üniversite mi yoksa bölüm mü?

Güncelleme Tarihi:

Şehir mi üniversite mi yoksa bölüm mü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2016 10:38

LYS puanlarının açıklanmasıyla yeni bir süreç başladı, tercih dönemi… Tercih yapacak adayların şehir, bölüm ve üniversite arasında kararsızlık yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, meslek seçiminde net olunması ve ilgi alanlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı Ahmet Alkayış, gençlerin hayatında dönüm noktalarından biri sayılan bu dönemde doğru tercihin önemine dikkat çekerek önemli tavsiyelerde bulundu. Alkayış, şunları söyledi:

Tercih dönemi adayların tüm hayatına yön verecek bir süreç olduğu için adaylar bu dönemi çok ciddiye alarak üniversiteler, üniversitelerin akademik kadroları ve bölümleri hakkında gerekli araştırmaları mutlaka yapmalılar.

 

Mutlu olacağınız bölümü tercih edin

 

Adayların ilgi alanlarını göz önünde bulundurarak kesinlikle mutlu olacakları bölümleri tercih etmeleri gerekir. İstemediği bir bölümü tercih eden kişi hayat boyu o meslekte mutsuz olacaktır.

Haberin Devamı

Adayın amacı sadece üniversite kazanmak olmamalıdır. Ayrıca adayın istemediği bölümü kazanıp bir sonraki yıl üniversite sınavlarına hazırlanmasının Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) puanını yarı yarıya düşüreceği unutulmamalılar. Tercihler yapılırken bütün bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.”

 

Bölüm mü şehir mi üniversite mi?

 

Tercih döneminde adayların en çok kafasını karıştıran konuların başında “Hangi kritere göre tercih yapılmalı? Şehir mi üniversite mi yoksa bölüm mü?” sorusunun geldiğini belirten Alkayış, “Elbette yaşadığın şehirde bir üniversiteyi tercih etmek önemli ama bir üniversitede uluslararası bilimsel çalışmalara imkân sağlayan Erasmus, yandal, çift anadal gibi önemli seçeneklerin bulunması aday için her zaman birer artıdır. Bütün bunlarla beraber asıl önemli olan üniversite bittikten sonraki aşamadır. Bu dönemde öncelikle dikkat edilmesi gereken bölüm olmalıdır.

Aday istediği bir bölümü hangi ilde ya da hangi üniversite bitirirse bitirsin pişman olmayacak, mutlu olacaktır. Tabi ki ivmesi yüksek olan meslekler her zaman en çok gelecek vaat edecektir. Örneğin tıp, eczacılık, mimarlık, hukuk ve psikoloji gibi. Burada önemli olan adayın üniversite eğitimini başarıyla tamamlamasının yanı sıra kendini mesleğinin gerektirdiği alanlarda donatmasıdır. Böylece seçtiği meslek kendisine gelecek vaat edecektir.” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Meslek konusunda net olmalı!

 

Adayın öncelikli olarak seçeceği meslek konusunda net karar vermesi gerektiğini belirten Alkayış, bunun için de araştırma yapması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Aday bu aşamaya kadar gelip halen karar veremediyse bir an önce netleştirmelidir yoksa kariyer aşamasını sağlıklı bir şekilde tamamlayamaz. Meslek seçiminin elbette adayın kişiliğine, yapısına yüzde yüz uygun olması söz konusu değildir ama en az %51 uygun olması gerekir.

Eğer aday tercih edeceği mesleği kafasında netleştirmişse, bu alanla ilgili gerekli araştırmalarını yapmalı, bu alanda çalışan kişilerle görüşüp mesleğin olumlu ve olumsuz yönlerini öğrenmelidir. Seçeceği meslek global olarak hangi aşamalarda bunu da araştırıp değerlendirme yapmalı.

Haberin Devamı

Adayların ikamet ettikleri ilde tercih yapacağı devlet ve vakıf üniversitelerin tanıtım günlerine katılmasını ve üniversitelerle ilgili bilgiyi yerinde almalarını öneriyoruz.

 

Tanıtım günlerine bekliyoruz

 

Üniversitemizin merkez yerleşkesinde 11 Temmuz- 5 Ağustos 2016 tarihleri arasında tanıtım günleri yapılacaktır. Adaylar, tercih konusunda merak ettikleri her konu hakkında tanıtım günlerinde destek alabilecekler. Bölüm hocaları ve tercih danışmanlarından sorularının yanıtını alabilirler. Bu olanaklara sahip olmayan adayları ise okullarındaki rehber öğretmenlerinden ve eğitim uzmanlarından mutlaka destek almalılar.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!