"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sedir mantarı

Adana deyince aklınıza Adana kebap geliyor değil mi? Bazı yemekler yapıldıkları yöreyle o kadar özdeşleşiyorlar ki, o yörenin adı anıldığında başka hiçbir yemek ya da gıda maddesi akla gelmiyor.

İşte Adana deyince akıllara kebap gelmesi de böyle bir durum.

Adana’nın bazı yörelerindeki sedir ormanlarında yetişen sedir mantarı kebabı kadar olmasa da meşhur. Maddi olarak da çok değerli bir mantar türü olan sedirin kilosu yüz Euro’dan alıcı bulabiliyor. Bu mantarın başta Japonlar olmak üzere pek çok alıcısı var. Köylüler tarafından büyük bir özenle toplanan mantar bir gün içinde ihracatçı firmalara ulaştırılıyor. Firmalar mantarı özenle paketleyerek uçakla Japonya’daki alıcısına iletiyor. Sedir mantarı ihraç eden bu firmalar nerede mi? Başta Antalya olmak üzere, Adana, İzmir ve Muğla’da sedir mantarı ihracatçısı var.

“Peki neden Japonlar bu mantara bu kadar düşkün?” diye soracak olursanız, şöyle cevap veririm. Tarihlerine ve kültürlerine çok düşkün olan Japonlar bin yılı aşkın zamandır şifalı olma özelliği nedeniyle sedir mantarı tüketiyorlar.

Yumurtalı pazı musakkası

1 kg pazı yaprağı 
5 yemek kaşığı zeytinyağı 
2 adet orta boy kuru soğan 
250 gr orta yağlı dana kıyma 
1 çay kaşığı tuz, karabiber 
1 su bardağı et ya da tavuk suyu 
4 adet yumurta

Pazı yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra  ince ince doğrayarak bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağını bakır bir tava ya da orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, soğanları 2-3 dakika kavurun. Üzerine kıymayı katıp karıştırarak kavurun. Kıymanın rengi kahverengileşinceye  kadar, 5-6 dakika pişirdikten sonra ince kıyılmış pazı yapraklarını ilave edin. Tuz ve karabiberi serpip karıştırarak pazıları 2-3 dakika kavurun. Sonra da bir su bardağı ılık tavuk ya da et suyunu içine aktarın. Arada sırada  karıştırarak musakkayı 10 dakika kadar pişirin. En sonunda yemeğin içinde kaşık yardımıyla dört adet boşluk açıp yumurtaları bu boşluklara kırın. Ocağı kısın ve bir kapakla üzerini kapatın. Kısık ateşte, yumurtalar kayısı kıvamında oluncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Önemli olan yumurtaların beyazının pişmesi, sarılarının ise hafif suluca kalması.

Sütlü yassı kadayıf

10 adet yuvarlak yassı kadayıf
4 su bardağı süt
1 su bardağı ayçiçek yağı 
3 adet yumurta (çırpılmış)
Şurubu İçin; 
2 su bardağı su 
2 su bardağı tozşeker 
1 yemek kaşığı limon  suyu

Sütü ılık hale getirin. Kadayıfı kenarlarından ince şeritler halinde kesin. Ilık sütün içine koyarak 5 dakika bekletin. Avuçlarınızın arasında sıkarak sütten çıkarıp temiz bir kaba alın. Ayçiçek yağını geniş bir tavada kızdırın. Kadayıf şeritlerini önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Dilimleri, kızgın yağda altın sarısı oluncaya kadar arkalı önlü kızarın. Bir kaba ılık su koyun. Kızarttığınız kadayıfları maşa yardımıyla yağdan alıp ılık suyun içine koyun. Avuçlarınızın arasında sıkarak sudan çıkarıp hafifçe üst üste bindirerek derin bir servis tabağına yerleştirin. Şurubu hazırlamak için tozşeker, su ve limon suyunu orta boy bir tencerede kaynatın. Ocağı kısıp 4-5 dakika daha kaynatın. Şerbeti ile tabaktaki kadayıfın üzerine gezdirin. Soğumaısnı bekleyip üzerine çekilmiş fındık, ceviz içi, antepfıstığı veya toz hindistancevizi serperek  servis yapın.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI