Sedefe avokado kemik ağrısına yoga

İnci gibi dişlere nasıl mı sahip oluruz? Ya da eklem ağrılarını hafifletmek için ne yapmalıyız? Peki sedef kaşıntılarının yarattığı huzursuzluğa çare nedir? Bu gibi sorunlara karşı ‘doğal çözümler’ için hazırladığım ve dün Hürriyet Pazar’da yayımlanmaya başlayan A’dan Z’ye Sağlık Alfabesi’ne bugün N harfinden devam ediyorum...

Haberin Devamı

N-Asetisistein
Soğuk aldığımız zaman göğsümüz mukus (nasetilsistein) dolarak hem huzursuzluğa ve ağrıya neden olur hem de uyumamızı güçleştirir. Bundan kurtulmak için iki tavsiyem var.
N-asetilsistein (NAS) takviyesi almayı deneyin. Bir dekonjestan olarak, mukusu inceltip vücudunuzun ondan daha kolay kurtulmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidan etkisine sahiptir. Eczanelerde uygun fiyata bulabileceğiniz NAS, yemekle birlikte veya aç karna günde 250 mg tüketilebilir. Ancak eğer zaten burun akıntınız varsa NAS takviyesi almamalısınız.
Orgazm
Orgazma ulaşmada sorun mu yaşıyorsunuz? Kuşkonmazı deneyin. Kuşkonmazda cinsel isteğin artmasına yardımcı, bir B Vitamini çeşidi olan folik asit vardır.
Ödem
Hücreler arası sıvıda normalden fazla miktarda kan plazması toplanması. Ciddiye almakta yarar var, kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi olabildiği gibi bazı alerjik durumlarda ve beyin travmalarında ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Ödemlerin tedavisi belirtilere yöneliktir. Bu amaçla en çok diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar kullanılıyor.
Portakal
Portakal ile inci gibi dişlere sahip olun! Portakal kabuğunun iç kısmındaki beyaz kısmı doğrudan dişlerinizin üzerine getirerek ovuşturun. Günde bir kere, dişlerinizi fırçalamadan önce uygulamanız yeterli olacaktır.
Rektal Ağrı
Hemoroide bağlı rektum ağrısını önlemek için bağırsak hareketlerinizi yumuşatmaya yardımcı olacak bir önerim var: Kuru incir. İncir kabuğu selüloz denilen doğal laksatif içerir. Bu madde dışkıdaki su oranını artırarak yumuşamasına ve daha kolay hareket etmesine neden olur. 3 adet kuru inciri geceden suya koyun. Suyun içindeyken incirler suyu emecek ve dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olacaktır. Ertesi sabah aç karna, içinde beklettiğiniz su ile birlikte tüketin. Akşam yemeğinden önce de bunu yapın ve birkaç hafta boyunca devam edin. Eğer bağırsak hareketlerini yumuşatmanın başka bir yolunu arıyorsanız, bu farklı karışımı deneyin: doğranmış beyaz turp ve bal. Burada turpun beyaz cinsi olması çok önemlidir. Beyaz havuçlar gibi görünen beyaz turp, bağırsaklardaki kasları, dışkıyı ileriye doğru itmesi için harekete geçiren özel bir kimyasal barındırır. Üzerine biraz bal koyarak daha güzel bir lezzet elde edebilirsiniz.
Sedef Hastalığı
Sedef hastalığının kaşıntı ve ağrısını hafifletmek istiyorsanız avokado ve bal ile cildinizi nemlendirin. Yarım avokadoyu ezip püre haline getirin ve bir yemek kaşığı bal ile karıştırarak sorunlu bölgeye uygulayın. Bu karışım cildin soyulmasına neden olabilir ve enflamasyonu önler.
Şişmiş Eklemler
Ağrıyan kemiklerinizi rahatlatmanın doğal yollarını mı arıyorsunuz? Yogayı deneyin. Yoganın akışkan devinimi, basınç uygulamadan şişmiş ve ağrıyan eklemlerin rahatlamasını sağlar.
Tavuk Derisi
Keratosis Pilaris. Kalça, basen ve kolların arkasında meydana gelen tavuk derisi görünümündeki bu pürüzlü, sert oluşum küçük sivilcelere benzese de aslında kıl kökleri etrafındaki ölü derinin birikmesidir. Düzenli olarak yumuşak bir vücut peelingi kullanmak anında rahatlık sağlayacaktır.
Uyku
İyi bir gece uykusu uyumak sağlığınız için çok önemlidir. İşte sabahları dinç ve dinlenmiş bir şekilde uyanmanıza yardımcı olacak üç öneri: İlk olarak, uyumadan önce kedi nanesi banyosunu deneyin. Kedinizi çılgına çeviren bu bitki insanlar üzerinde tam tersi etkiye sahiptir. Kedinanesi, nane familyasından bir bitki türüdür ve rahatlamayı sağlayarak uyumanıza yardımcı olan bir kimyasal içerir. Bir fincan kuru kedinanesini (pet-shop’tan değil, aktardan alın çünkü petshop’lardakiler başka içeriklerle karıştırılmış olabilir) sıcak suyun içerine dökün. Karışımı küvete dökerek keyfini çıkarın. Uyumanıza yardımcı olacak bir diğer önerim ise SleepPhones denilen alet. Yünden yapılmış ve hoparlör iliştirilmiş bant şeklindeki bu alet derin bir uyku uyumanıza yardımcı olacak müzikler içeriyor. Stereofonik ritm teknolojisi kullanan bu cihaz beyin dalgalarının sıklığını betadan deltaya indirerek daha kolay uyumanızı sağlar. Kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olacak son önerim ise: Serin bir ortamda uyuyun. Vücut ısınız düştüğünde vücudunuz beyne uyku hormonu olan melatonin salgılaması için haber yollar. Vücut ısınızı düşürmenin en iyi yollarından biri nevresim takımlarınızı soğutmaktır. Pamuk bir çorap alın ve pirinç ile doldurun. Buzluğa atarak yaklaşık 45 dakika bekleyin ve sonra yastığınızın altına yerleştirin.
Ürtiker
Halk arasında kurdeşen denilen ürtiker, vücudunuz alerjen bir maddeye tepki olarak, histamin denilen kimyasalı salgıladığında oluşan hafif kabarık, kaşıntılı ve kırmızı döküntüdür. Kabuklu deniz ürünleri, balık, yerfıstığı, fındık, yumurta ve süt gibi gıdalar ve penisilin, aspirin, ibuprofen, naproksen, ve tansiyon ilaçları gibi ilaçlar histamin tetikleyicidir. Polen, hayvan kepeği, lateks ve böcek sokması gibi diğer unsurlar da ürtikere yol açabilir. Vücudunuz bu maddeleri yanlışlıkla bir tehdit olarak algılar ve bunlarla savaşmak için alerji antikorları üreterek enflamasyon ve ürtikere neden olan histamin salgılar. İyi haber şu ki bu sorun için kolay bir çözüm var. Akut ürtiker, stres veya alerji kaynaklıdır ve ağızdan alınan bir antihistaminik ilaç ile tedavi edilebilir. Deri üzerine uygulanan antihistaminler çok işe yaramayaz ama kaşınıtınıza iyi gelebilir. Eğer 6 haftalık oral antihistaminik ilaç tedavisi sorunu geçirmediyse bir doktora görünün. Ayrıca nefes alma problemi yaşarsanız derhal bir doktora başvurmalısınız.
Vertigo
“Yatakta sağdan sola döndüm ve dünya etrafımda dönmeye başladı!” diyorsanız çok sık rastlanan Pozisyonel Vertigo’nun kıskacına girmiş olabilirsiniz. Aniden başlayan bu baş dönmesine, bulantı ve kulakta basınç hissi de eşlik edebilir. Hiç panik yapmayın, ani hareketlerden kaçının ve bir kulak-burun-boğaz uzmanına görünün. Denge organımız iç kulaktaki minicik kristallerin yerinden oynamasıyla yaşanan bu baş dönmesi hissi, doktorunuzun uygulayacağı fiziksel hareketlerle son bulabilir.
Yumuşak dışkı
Eğer yukarıdaki durumun tam tersini yaşıyorsanız yani dışkınız fazla yumuşaksa özel tarifimi deneyebilirsiniz. Yarım kase böğürtlen, bir muz ve bir kase “steel cut” denilen yulafın önceden buharlanıp düz hale getirilmemiş ve bulgur tanesini andıran çeşidini karıştırın. Böğürtlen, bağırsak iltihabını azaltmaya yardımcı doğal kimyasallar içerir. Muz ise fazla suyu emerek dışkınızın katılaşmasına yardımcı olacak pektin isimli maddeyi içerir. Kullanacağınız yulaftaki lif ise yine fazla suyu emer ve midenize hassas davranır.
Zayıf Tırnaklar
Eğer hoş görünmeyen sarı ve zayıf tırnaklara sahipseniz size bir önerim var. Günde 1000 mg E Vitamini ve 50 mg çinko takviyesini bir arada kullanarak daha beyaz ve sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları