Sedat Ergin: Şimdi CHP zamanı






Sedat ERGİN
Haberin Devamı

ATATÜRK Spor Salonu'nun bir cephesini boydan boya kaplayan dev posterde ‘‘Şimdi CHP Zamanı...’’ diye yazılı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın konuşmasında çizdiği Türkiye tablosuna baktığınızda, posterde yazılı bu mesajın hedefine varması için gerekli koşulların yeterince olgunlaştığını varsaymanız gerekiyor.

Baykal, CHP'nin ‘‘ülkeyi batıranlarla, yolsuzluk batağına sokanlarla’’ bir tutulmasına isyan ettiğini söylerken, ekonomik krizin yol açtığı tahribatı anlatırken, bu mesajı destekleyecek kuvvetli tezler ortaya atıyor.

Ama Atatürk Spor Salonu'nun bahçesindeki hareketsizliğe ve cansızlığa gözünüzle tanık olduğunuzda, mesajın yerine ulaşmadığına rahatlıkla hükmedebiliyorsunuz.

Büyük partilerin kongrelerinde bahçede alışageldik olan, içeri girebilmek için mücadele eden, yoğun bir şekilde siyaset tartışan, ortalığa yayılan insan görüntüleri yok.

Partililerin ekonomik kriz etkisiyle Ankara'ya gelemedikleri izahatı bu tenhalığı açıklamaya yetmiyor.

Sahi, bu insanlar neredeler?

CHP geleneğinin içinde var olan partiyi sahiplenme heyecanına ne oldu?

* * *

Salonun içine bakıldığında, Baykal, kürsüden sıkça hırçınlaşan bir sesle geçmişin muhasebesini yapıyor, 1990'lı yılların başına dönüyor.

Anlattığı olaylar geçmişte kaldı. Ve insanların galiba artık geçmişin muhasebesiyle ilgilenmeye takatları yok.

Ayrıca, sosyal demokrasi denilince kamuoyuna yansıyan dağınıklık, parçalanmışlık görüntüsünden, bitmek bilmeyen kavgalardan, hizip çekişmelerinden usandılar, bezdiler.

Bütün kamuoyu yoklamaları siyaset kurumuna duyulan güvensizlik nedeniyle tepkili oyların oranının yüzde 50'lerde seyrettiğini gösterirken, CHP'ye dönük kuvvetli bir yönelişin şekillenmemesinde herhalde bu görüntünün rolü büyük.

Toplumda güven yaratabilmenin yolu önce kendi içinizde el ele tutuşabilme yeteneğini sergileyebilmekten, dışarıya inandırıcı bir görüntü yansıtabilmekten geçiyor.

Baykal, ‘‘Birbirimizle kavgayı ülke sorunlarını çözmenin önüne taşıdık. Bu yanlış olmuştur. CHP'de kavganın haklı ideolojik bir nedeni yoktur. Artık kavgayı bir yana atmak zorundayız. Kavgayı aşmış bir görüntü vermemiz CHP'nin gelecekteki başarısının en temel konusudur’’ derken, galiba bu soruna işaret ediyor.

Bu çok gecikmiş bir tespit değil mi?

Ve büyük bir kan kaybı yaşandıktan, bütün hasar ortaya çıktıktan sonra bunu söylemek, durumu düzeltmeye yetiyor mu?

Yazarın Tüm Yazıları