Sedat Ergin: Ecevit'in mutlu günü

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

ORDU

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, dün hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadı. Kendisini Çarşamba Havaalanı'na götürecek uçağa bindiğinde, Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi'nin elini sıkarken ‘‘Mesudiye'ye gittiğim için çok mesudum’’ dedi. Mesudiyeli olan Ekşi de ‘‘Ben de çok mesudum’’ diye karşılık verdi.

Mesudiye halk kurultaylarının kurumsallaşmasında önemli bir rol oynayan Ekşi, aynı zamanda köykent uygulamasının burada başlatılmasını Başbakan Ecevit'e öneren kişi olarak dün ‘‘günün adamı’’ydı.

Ecevit ve beraberindeki heyeti Çarşamba'dan getiren helikopterler Mesudiye İlçesi'nin Çavdar Köyü'nün 1400 metre rakımlı Savah Yaylası'na inerken, ortalığı kaplayan coşku havası görülmeye değerdi.

Savah Yaylası, dün köykent uygulamasının Türkiye'deki ikinci denemesinin başlaması dolayısıyla düzenlenen törene sahne oldu.

İlk deneme yine Ecevit'in başbakanlığı döneminde 1978 yılında Bolu'nun Taşkesti Köyü'nde başlatılmış, ancak 1980 sonrasındaki gelişmelerin seyri içinde bu proje sonuç getirmemişti.

Köykentlerin, Ecevit'in Türk siyasetine kazandırdığı ve ismiyle özdeşleşmiş önemli kavramlardan biri olduğu hatırlanırsa, dünkü tören Ecevit'in siyasi kariyeri açısından büyük bir sembolizm taşıyordu.

Ecevit, konuşmasına ‘‘30 yıllık bir rüyasının gerçekleştiğini’’ belirterek başladı, ‘‘O dönem benim hayalim hafife alındı. Ecevit'in bir romantik hayali dendi. Ama iç göçler hızlandıktan ve terör ortaya çıktıktan sonra köykentlerin önemi anlaşıldı’’ dedi.

Mesudiye'de başlatılan köykent uygulamasının mantığı, birbirine yakın mesafede bulunan toplam 10 köyün bir küme olarak alınarak, bu küme içindeki köyler arasında işbirliği ve eşgüdüm sağlanarak, temel hizmetlerin köylülere planlı bir şekilde ulaştırılmasını esas alıyor.

Bu 10 köy içinde Çavdar Köyü kümenin merkez üssü olarak alınmış. Her hizmet alanı için belli bir köy seçilmiş. Örneğin, bu 10 köyün çocuklarının gidecekleri 8 derslikli ilköğretim okulu Türk Köyü'nde inşa ediliyor. Her köye bir okul yapmak yerine, iyi imkánlarla donatılmış tek bir okul inşa ediliyor.

Keza, Çavdar Köyü kümenin sağlık üssü olarak seçilmiş. Buradaki sağlık evi güçlendirilip, sağlık ocağına çevrilecek. Toplam 10 köyün sağlık alanındaki ihtiyaçları Çavdar'dan karşılanacak.

Bu işbölümünün dışında, ekonomik ve kırsal kalkınmaya yönelik projeler de devreye sokuluyor. Bunlar arasında orman ürünleri işleme ve değerlendirme tesisi ve kooperatifler kurulması, hayvancılığın, arıcılığın geliştirilmesi sayılabilir.

Ecevit, köykent uygulamasının dayandığı düşünceyi anlatırken, ‘‘Artık herkes kendi yurdunda kalacak. Ama köylülerin gücü birleşecek. Köylüler ortak sorunlarının çözümü, kalkınmalarını ilerletebilmek için el ele verecekler. Böylelikle tek tek herhangi bir köyün yapamayacağı görevler ve işler köylülerin dayanışmasıyla yapılacak’’ dedi.

Mesudiye'de başlatılan pilot proje uygulamada başarılı olduğu takdirde, Türkiye'de kırsal kesimdeki sorunların çözümü açısından önemli bir emsal yaratılmış olacağı söylenebilir.

Yazarın Tüm Yazıları