Sedat Ergin: Ecevit ve siyasi ahlak yasası

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit tarafından 4 Haziran 1999 tarihinde TBMM'de okunan hükümet programının 13. sayfasında ‘‘Siyasal ahlak yasası çıkartılacaktır’’ şeklinde bir cümlelik bir paragraf yer alıyor.

Aynı taahhüt, ‘‘DSP-MHP-ANAP Koalisyon Protokolü’’nde de yer alıyor.

Bu taahhüt, protokol ve programın tümüne hákim olan şeffaflık ve dürüstlük temalarıyla da uyumlu.

Uyumsuzluk, programdaki taahhüt ile uygulama arasında çıkıyor.

Koalisyon hükümetinin geçen 15 aylık süre içinde topluma yaptığı bu taahhüdü hayata geçirme yönünde hiçbir ciddi adım atmamış olması düşündürücüdür.

Bir bu kadar düşündürücü olan, TBMM'nin 18 Nisan seçimleri öncesindeki 20. yasama döneminde bu konuda bir dizi yasa teklifi hazırlanmış olmasına karşılık, bu tekliflerin komisyonların tozlu raflarında kalmış olmasıdır.

TBMM Genel Kurulu'ndan bir günde geçebilecek olan bir yasa tasarısının neden bu kadar geciktirildiğini tahmin etmek güç değildir.

Siyasi partilerimiz ve milletvekillerimiz, seçim kampanyalarının finansmanının Batı demokrasilerinde olduğu gibi katı kurallara bağlanmasından rahatsızlık duyuyorlar. Kuralsızlığı tercih ediyorlar.

Milletvekillerinin seçim kampanyalarına yapılan bağışların şeffaf hale getirilmesi ve mal bildirimlerinin kamuoyuna açıklanması gibi hususları düzenleyecek olan ‘‘siyasi ahlak yasası’’nın kaderi bu dönemde de yine tozlu raflarda kalmak mı olacaktır?

* * *

Başbakan Bülent Ecevit, bu konudaki bir sorumuzu yanıtlarken ‘‘Bizim DSP olarak bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok’’ diye konuşuyor ve ekliyor:

‘‘Biz çok yüksek harcamalara gitmeden, mütevazı bütçelerle de seçim kampanyalarının yürütülebileceğini gösterdik.’’

Ecevit, bu noktada DSP ile diğer partiler arasındaki farka dikkat çekiyor:

‘‘Ancak başka siyasi çevreler, seçim kampanyalarının yüksek bir maliyetle, yüksek harcamalarla yürütülmesi gerektiği gibi bir anlayış içindeler. Biz bu görüşe katılmıyoruz.’’

Başbakan, ardından hükümet programında vaat edilen siyasi ahlak yasasının yeni dönemde koalisyonun öncelikleri arasında yer alacağını söylüyor.

Kendisine bu konuyu koalisyon ortakları MHP Lideri Devlet Bahçeli ve ANAP Lideri Mesut Yılmaz ile ele alıp almadığını sorduğumuzda, şu yanıtı alıyoruz:

‘‘Hayır, bu konuyu Sayın Bahçeli ve Sayın Yılmaz ile henüz konuşmadık.’’

Ecevit'in bu yanıtları, DSP cephesinde bir sıkıntı olmamasına karşılık koalisyon ortaklarının bu konuda harekete geçmek için ortak bir siyasi iradeyi henüz oluşturamadıklarını gösteriyor.

TBMM'nin ekim ayında yasama faaliyetine başlamadan önce koalisyon ortaklarının bu konuda bir karara varmaları, hükümetin vaadinin arkasında durduğunu göstermesi bakımından yararlı olacaktır.

DSP Lideri yeşil ışık yaktığına göre, aynı siyasi iradeyi sergileme sırası şimdi MHP Lideri Bahçeli ve ANAP Lideri Yılmaz'a gelmiş bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları