Sedat Ergin: Ecevit, 12 Eylül defterlerinin açılmasına soğuk bakıyor

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, 12 Eylül dönemine yargı koruması getiren Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla ilgili mutabakatın, 12 Eylül'ün asker kadrolarıyla bir hesaplaşma şeklinde görülmesine karşı.

Ecevit, dünkü sohbetimize, geçen perşembe günü yayınlanan ve koalisyon ortaklarının bu konuda vardığı mutabakatı değerlendiren yazımızla ilgili bir açıklama yapma gereğini duyduğunu belirterek başlıyor.

Başbakan, bu çerçevede öncelikle Anayasa'nın geçici 15. maddesinin iki bölümden oluştuğuna dikkat çekiyor:

‘‘Birincisi, 12 Eylül döneminde sorumlu mevkilerde bulunanların tasarruflarıyla ilgili herhangi bir yargı merciine başvurulamayacağını belirtiyor. İkinci bölüm ise o dönemde çıkartılan yasaların Anayasa Mahkemesi'ne götürülemeyeceğini hükme bağlıyor.’’

Ecevit'in atıf yaptığı ikinci bölümde, ‘‘Bu dönem içinde çıkarılan kanunlar, kanun hükmündeki kararnameler ile 2324 sayılı Anayasa Düzeni Hakkındaki Kanun uyarınca alınan karar ve tasarrufların Anayasa'ya aykırılığı iddia edilemez’’ deniliyor.

* * *

Başbakan Ecevit, konunun geçen pazartesi günü Başbakan Yardımcısı ve MHP Lideri Devlet Bahçeli ve ANAP Lideri Mesut Yılmaz'la yaptıkları toplantıda ne şekilde ele alındığına şöyle açıklık getiriyor:

‘‘Biz iki sayın genel başkanla yaptığımız toplantıda, Meclis çalışmalarına ilişkin önceliklerimizi ele aldık. Öncelikli olarak Anayasa'nın üç maddesinin değiştirilmesi konusunda anlaştık. Bunlardan iki tanesi (83. ve 100. maddeler) milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ilgilendiriyor. Üçüncüsü ise geçici 15. madde.’’

Ecevit, ardından geçici 15. maddeyle ilgili mutabakatın ilkeye ilişkin olduğunu kaydediyor:

‘‘Biz bu maddenin ayrıntılarını görüşmedik. Benim bu toplantıdan edindiğim izlenim, mutabakatımızın geçici 15. maddenin 12 Eylül'de çıkartılan yasalar için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulamayacağı yolundaki ikinci bölümüyle ilgili olduğudur. Ben o yasağın kaldırılmasını kastetmiştim. Diğer iki genel başkanın da benden farklı düşündüğünü zannetmiyorum.’’

* * *

Bu durumda, hükümet Anayasa değişikliğiyle ilgili teklif taslağını hazırlarken, geçici maddenin Milli Güvenlik Kurulu üyelerine yargı bağışıklığı getiren birinci bölümünü kapsam dışında mı tutacak?

Ecevit, bu soruya açık, net bir yanıt vermekten kaçınıyor, ‘‘Olabilir, ama değidiğim gibi ayrıntılara girmiş değiliz’’ diyor.

Başbakan'ın sözlerinden yola çıkarsak, 15. maddenin bütün olarak değil, yalnızca bir bölümüyle değiştirilmesi gibi bir durum ortaya çıkabilir.

Ecevit, yargı bağışıklığına neden karşı çıktığını ise şöyle anlatıyor:

‘‘Ben 12 Eylül askeri yönetimi dönemindeki mücadelemi, o dönemin koşulları içinde yapmıştım. Şimdi o dönemin hatıralarını canlandırmakta bir yarar görmüyorum.’’

Başbakan, belli ki, 16 yıllık aradan sonra 12 Eylül dönemi ile bir hesaplaşma başlatılmasına sıcak bakmıyor.



Yazarın Tüm Yazıları