Sedat Ergin: Demirel'den Bahçeli'ye istikrar övgüsü

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Başbakan Yardımcısı ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi önceki akşam Çankaya Köşkü'nde kabul ederek yaptığı görüşme, yeni yıla girerken Ankara kulislerinin en çok konuşulan konusu oldu.

Bunun nedeni, Bahçeli'nin hükümette görev yaptığı yedi aylık süre içinde Çankaya Köşkü ile ilişkisinin genelde mesafeli bir çizgide seyretmiş olması.

Demirel dün, ‘‘İlk görüşmemiz değil. Bir kez Başbakan Vekili olduğu sırada görüşmüştük. Bir görüşme daha olmuştu. Bu üçüncü görüşmemiz oldu. Kendisi benden randevu istemişti’’ diye konuşuyor.

Cumhurbaşkanı, görüşmenin içeriği hakkında bilgi verirken, ‘‘Güncel konuları, deprem konularını konuştuk’’ dedikten sonra şunları ekliyor:

‘‘Genel olarak hükümetin icraatı ve istikrarın önemi üzerinde durduk. Ülkenin gündemindeki konuları konuştuk. Meclis geride bıraktığımız dönemde iyi bir mesai verdi. 18 Nisan öncesinde Meclis'e dönük olan olumsuz kanaatler silinmiştir. Bu, istikrar demektir.’’

Demirel'in bu sözlerinden, Bahçeli ile görüşmesinde hükümetin istikrarı ve MHP Lideri'nin buna katkısından memnuniyetini ifade ettiği anlaşılıyor.

Peki, Demirel görüşmede aldığı izlenimlerden, Bahçeli'nin mevcut istikrara bakışını nasıl görüyor?

Cumhurbaşkanı, şu karşılığı veriyor:

‘‘O da istikrarın değerini çok iyi biliyor. Bakışını iyi gördüm. Koalisyonu teşkil eden partiler, istikrarın değerini biliyorlar.’’

Demirel'in, Bahçeli'yi kabulü, MHP'nin YÖK Başkanlığı'na yeniden Kemal Gürüz'ü atamasına gösterdiği sert tepkinin ertesinde gerçekleşti.

MHP bu atama öncesinde Gürüz'e muhalefetini ortaya koymuş, Demirel kararında bu tepkiyi dikkate almayınca da Bahçeli kendisini, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı, kamuoyunun ve Meclis'in duyarlılıklarını gözardı etti. Bu tutumunu yadırgıyoruz. Kimse bizden bu konuda sessiz kalmamızı beklememelidir’’ sözleriyle eleştirmişti.

MHP ile Çankaya Köşkü arasındaki ilişkilerde belirgin bir soğukluğun sürdüğü bir dönemde önceki akşam gerçekleşen görüşme, bir anlamda buzların çözülmeye başladığını gösteriyor.

Görüşmede, Bahçeli bu konuyu açmamış. Demirel, ‘‘Hiç o konuyu konuşmadık’’ dedikten sonra Türk siyasetine kazandırdığı ünlü deyişini Bahçeli ile ilişkisine teşmil ederek tekrarlıyor:

‘‘Siyasette dün dündür, bugün de bugündür. Yani her günün konuları ayrıdır...’’

Bugünün konusu ise terörist Abdullah Öcalan hakkındaki idam cezasının infazı...

Demirel-Bahçeli görüşmesi, hükümetin Öcalan hakkındaki idam kararının infazı öncesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden gelecek kararın beklenip beklenmemesi kararında yol ayrımına girdiği bir döneme rastladı.

Bu konu Çankaya Köşkü'ndeki görüşmede açıldı mı?

Demirel, ‘‘Detayına girmedik, genel olarak konuştuk. O hükümetin işi’’ diyerek, konunun gündeme geldiğini gizlemiyor.

Demirel'in konuya ilişkin tutumu belli. Cumhurbaşkanı, geçen cumartesi günkü basın toplantısında Strasbourg'daki mahkemenin kararının beklenmesi gerektiği konusunda açık ve net mesajlar vermişti.

MHP ise şu ana kadar mahkeme kararının beklenmemesi ve infazın geciktirilmemesi yönünde bir tutum izledi.

Yeni yılla birlikte Ankara'nın gündemindeki en kritik soru da, MHP'nin DSP ve ANAP tarafından ikna edilip edilemeyeceği noktasında beliriyor.

Bu çerçevede Demirel, geçen cumartesi günkü ‘‘Mahkeme kararını bekleyelim’’ şeklindeki görüşünü Bahçeli'ye aktarıp, kendisini ikna çabasına girişti mi?

Demirel, ‘‘Hayır. O, onunla ikimiz aramızdaki konu değil. O mesaj, benimle Türk kamuoyu arasındaki bir mesaj’’ demekle yetiniyor.

Yazarın Tüm Yazıları