Seda Sayan, laik yaşam biçimi mi?

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Aşkları ve özellikle de Mahsun Kırmızıgül ile yaşadığı fırtınalı gönül ilişkisiyle ünlü ses sanatçısı Seda Sayan, bir televizyon kanalında sanat hayatının en ilginç gösterilerinden birini yapıyor.

Talk show programının erkek sunucusu, sahneye bir küvetin içinde getirilir. Küvet, banyo köpüğüyle kaplıdır. Çekim sürerken, Seda Sayan küvetin içindeki sunucuyu yıkar, bir yandan da şuh kahkahalar atar.

Konukların hepsi bu sahneden çok mutludur, hayranlıkla izlerler.

Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin televizyon tarihinin en çarpıcı, en zeki, en yaratıcı programlarından biri gerçekleştirilmektedir.

Bundan kısa süre önce bir TV kanalında yayınlanan bu görüntü, kıyasıya bir rating savaşı sürdüren TV kanallarının çoğuna hâkim olan düzeysizlik ve bayağılığın ulaştığı doruğu göstermektedir.

Akşamları televizyonunuzun başına geçtiğinizde, dokuz aylık hamile olmasına karşılık vücudunun hatlarını göstermekten çekinmeyen dekolte giysili mega starlarla karşılaşıyorsunuz.

Her akşam başlarını, ekranınızdan evinizin içine uzatıyorlar, bedenlerinin bütün ayrıntılarını sizlere teşhir ediyorlar.

* * *

O televizyon kanalları, gelir dağılımındaki uçurumun her geçen gün biraz daha açıldığı bir toplumda, yayınladıkları paparazzi programlarıyla size çoğunlukla yabancısı olduğunuz, para, seks ve gösterişin ağır bastığı uçuk bir yaşam tarzının reklamını yapmakla meşguller.

Kendinizi, Anadolu'dan büyük kente yeni göç etmiş olan bir aile reisi yerine koyun. İlkokul çağındaki kızlarınızı, TV ekranından yayılan ve sizin ahlak ve değer ölçülerinizle bağdaşması mümkün olmayan bu yaşam tarzından koruma ihtiyacını duymayacak mısınız?

Evinizin kapı sınırından dışarı doğru açılan yeni dünyayı, akşamları TV kanallarında sizi rahatsız eden bir yaşam tarzı olarak algılayacaksınız.

Sizin için korkutucu bir tehdit olan bu dünyanın içine yollayacağınız çocuklarınızın korumasız olduğunu düşünürsünüz. Onları koruyacak bir kalkan ararsınız.

Kızınıza başını örtmesini ya da türban giymesini söylediğinizde, kimsenin sizi suçlamaya hakkı yoktur.

* * *

Dengesiz bir büyümenin getirdiği her türlü sosyal ve kültürel çarpıklığı taşıyan, modernleşme, çağ atlama ve hatta küreselleşme diye Türk toplumunun asgari ahlak ve değerler dokusunu zorlayan özentiye, cinselliği teşhire ve bunu da paraya tahvil etmeye dönük bir ortam...

Bu ortam, artık Türk toplumunun ortak vicdanını zorlamaya başlamıştır.

Ve çağdaş yaşam biçimini savunan, irtica ile azimle mücadele eden görsel medya, aslında kendi bindiği dalı kesmektedir.

Türk toplumunun laiklikten, çağdaş yaşam biçiminden anladığı bu pespayelik değildir.

Türk toplumunun ahlak dokusunu kemiren bu tehlikeli yöneliş kontrol altına alınmadığı takdirde, Türkiye'de irtica ile mücadele için daha çok Milli Güvenlik Kurulu toplantıları yapılır.

Sonra, günün birinde zemin altınızdan tümüyle kaydığı zaman, MGK toplantıları bile para etmez.

Ya da bunları hiç umursamayın, açın televizyonunuzu. Belki birazdan Sibel Can köpük banyosu yaparken baştan çıkarıcı bakışlarıyla size ekrandan gülümseyecektir.













Yazarın Tüm Yazıları