Seda Sayan gerçeği

Seda Sayan’ın eşinden ayrılmasından, kasetine, programlarından, yaşadığı ilişkilere kadar çok şeyini konuşuyoruz da televizyonculuğunu unutuyoruz.

Yiğidi öldür, hakkını ver!

Seda Sayan televizyonda kadın izleyicinin en sevdiği isim olmaya devam ediyor. Geçen gün programına sıkça telefonla katılan bir izleyiciyle konuşması vardı ki, gerçekten bu işi severek ve içten yaptığını bir kez daha anladım.

Sanki 40 yıllık komşusuyla sohbet ediyor.

Bu sıcaklık izleyiciye geçtiği içindir ki; sahneden gelip de televizyonda aralıksız program yapan en başarılı isimlerin başında geliyor Seda Sayan.

Elbette yaptığı programları eleştirmeye devam edeceğiz Seda Sayan’ın. Bugün yükselen trend reality programlar olduğu için gelin ve kaynanalarla sohbet ediyor.

Ama emin olun bu trend değiştiğinde de Seda Sayan ekranda olmaya devam edecek. Sadece kavgalara sırtını dayayanlar gibi yok olup gitmeyecek. (Kanal D, 09.45)

Efsane sürüyor

Bu köşeyi takip edenler ekrandaki favori programımın The Apprentice olduğunu bilirler. İşte perşembe akşamlarımız yeniden renkleniyor. Hiç ara vermeden programın ikinci sezon bölümleri bu akşamdan itibaren CNN Türk’te başlıyor.

İlk sezonu, kurul odasındaki duvarların kalktığı müthiş bir gösteriyle noktalanan The Apprentice’de bu akşam yeni yarışmacılarla tanışacağız.

Donald Trump ilk bölümde çıraklarına dünyanın en büyük oyuncak firmalarından biri için oyuncak tasarlama görevini verecek.

Bakalım kime ‘You’re fired’ diyecek? (CNN Türk, 21.05)

Zamanın Tanığı

Fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas’ın TRT2’ye hazırladığı Zamanın Tanığı adlı belgesel sekiz haftadır yayınlanıyor.

Belgeselin pazartesi akşamı yayınlanan son bölümü ise anlaşılmaz bir şekilde kırpılmış olarak ekrana geldi.

Program ortalarında araya tanıtımlar girdi, ardından yaklaşık 10 dakikası kesilmiş olarak devam etti Zamanın Tanığı.

İzleyiciye saygısızlık, verilen emeklere yazık değil mi? Madem yarım yamalak ekrana getirecektiniz neden böyle bir belgesel yaptırdınız?

‘Spor kanalı’ NTV üzerine

Salı günü NTV’nin spor kanalı olduğunu yazınca, tepki gösteren okurlar çıktı, ‘Biz NTV’nin spor yayınlarına bayılıyoruz’ dediler.

Ben de bayılıyorum.

Vatan’ın hafta sonu eki için de benzer bir soru yönelttiler; ‘Haber kanallarını nasıl buluyorsunuz’ diye.

Haber kanalı olarak en iyisinin TGRT Haber olduğunu söyledim. Haber kanalı olarak değerlendirilemeyecek NTV’nin ise doğru bir hatta olduğunu belirttim.

Dolayısıyla NTV’yi spor ağırlıklı olduğu için eleştirmem söz konusu değil.

Benim gibi futbol ve NBA hastası birinin böyle bir eleştirisi inandırıcı olmaz zaten.

Simpsons ve Semra Hanım

Görüyor musunuz bir çizgi film bile yeri geldiğinde nasıl gündem belirliyor. The Simpsons’ların Amerika’da yarattığı etkiyi takip ettiniz mi?

Amerika’da 16’ıncı sezonu yayınlanan The Simpsons’ta Bart’ın teyzesi Patty’nin lezbiyen olduğu ortaya çıktı.

Aynı zamanda uslanmaz bir sigara tiryakisi olan Patty, Veronica adlı bir kadın golf oyuncusuyla evleneceğini açıklıyor.

Üstelik çiftin nikáhını da Hommer Simpson kıymaya hazırlanıyor. Ancak tam nikáh kıyılmak üzereyken Veronica’nın özenle sakladığı ‘ademelması’ ortaya çıkıyor ve erkek olduğu anlaşılıyor.

16’ıncı sezonda yayınlanan bu tartışmalı bölüm Amerika’da gay-lezbiyen lobisiyle aileleri bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Aileler ve muhafazakárlar, eşcinselliğin milyonlarca çocuğun izlediği bir çizgi filme konu olmasını protesto ederken, gay ve lezbiyenler söz konusu bölümü ayakta alkışlayıp ‘ışık saçan bir gelişme’ olarak değerlendirdiler.

The Simpsons’ın Amerika’yı ilk karıştırması değil bu, daha önce de din motifleriyle dalga geçerek tartışmalar yaratmıştı.

Bir çizgi filmin yarattığı etkiyi görüyor musunuz?

Televizyon toplumun aynasıdır diyoruz ya... Amerikan toplumunu en iyi yansıtan figürlerden biridir The Simpsons.

Bunun bizdeki karşılığı ise ne yazık ki, Semra Hanım’dır.

Semra Hanım ismiyle özetlenebilecek reality show programları da bizim toplumun aynasıdır.

Bir yanda Marge Simpsons, diğer yanda Semra Hanım. Biri Amerikan ailesinin annesi; kız kardeşi lezbiyen evlilik yapmaya kalkışıyor, diğeri Türk ailesinin annesi; oğluna gelin seçmeye çalışırkan çıkardığı kavga gürültüyle tanınıyor.

İki karakter de iki ülkede tartışma yaratıyor.

CNBC-e pazar akşamları yayınlanan The Simpsons’ın Amerika’da tartışmalar yaratan bölümü yaklaşık iki yıl sonra bizde de ekrana gelecek. Şu an CNBC-e’de izlediğimiz, 2000 yılında Amerika’da yayınlanan 12. sezon bölümleri.

Belki iki yıl içinde bizim televizyonlarımız da Semra Hanım’dan kurtulmuş olur.

TV bombaları

Belirsiz zaman

Bugün yapacağımız kadınlar matinesi kaset çalışmalarımdan dolayı bir haftaya ertelendi.

Aydın (Sabah Yıldızları)
Yazarın Tüm Yazıları