Seçim yolunda kritik buluşma

Güncelleme Tarihi:

Seçim yolunda kritik buluşma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2015 23:35

“Tek ihtimal erken seçim” diyen Başbakan Davutoğlu ile “Bu çatışmalı ortamda seçim olmaz” diyen Bahçeli bugün buluşuyor. Bahçeli’nin AK Parti hükümetiyle erken seçime gidilmesine onay verip vermeyeceği merak konusu.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, CHP ile sonuçsuz kalan koalisyon görüşmelerinin ardından “Tek ihtimal” dediği erken seçime gidiş yöntemini belirlemek amacıyla bugün MHP lideri Bahçeli’nin kapısını çalıyor. Çatışmalı ortam nedeniyle erken seçim ihtimalinin gündemden kalktığını söyleyen Bahçeli’nin ekimde AK Parti hükümetiyle seçime gidilmesine onay verip vermeyeceği merakla bekleniyor. Seçim kararı için 36 MHP’linin TBMM’deki oylamaya ‘katılmaması’ yeterli oluyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşme, MHP liderinin Meclis’teki makamında saat 14.00’te başlayacak. Görüşmeye, 7 Haziran sonrası iki parti arasındaki perde arkası temasları yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın da katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

OLASI TARİH 25 EKİM

Gelinen aşamada en erken tarihte seçime gidilmesini isteyen Davutoğlu’nun 25 Ekim Pazar gününü önerebileceği belirtiliyor. Kasım ortasında Antalya’da G-20 zirvesinin yapılacak olması nedeniyle diğer seçenekler 8 Kasım veya 22 Kasım olarak ifade ediliyor. Davutoğlu, Bahçeli’den, 45 günlük sürenin dolup karar yetkisinin Cumhurbaşkanı’na geçeceği 23 Ağustos’tan önce seçim kararının Meclis’te alınmasını isteyecek. Davutoğlu’nun, mevcut hükümetle veya MHP’nin destekleyip yine AK Parti’nin kuracağı bir azınlık hükümetiyle seçime gidilmesini istemesi bekleniyor.

KRİTİK HESAP

AK Parti’nin Meclis’ten seçim kararı aldırabilmek için Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul’da MHP’nin desteğine ihtiyacı var. MHP’nin toplantılara katılmaması veya eksik katılıp çekimser kalması da AK Parti’nin istediği kararı çıkarmasına yetiyor. Olası bir seçim görüşmesinde 549 milletvekilinin de Genel Kurul’da hazır bulunması halinde 275 kabul oyuyla (katılanların yarıdan bir fazlası) karar alınabiliyor. 80 MHP’li oylamaya girip çekimser kalırsa AK Parti 257 sandalyeyle karar çıkaramıyor. Kabul oylarının yüksekliğine karşın geçmişte 1 Mart 2003 Tezkeresi bu nedenle kabul edilmemiş sayıldı ve 1996’daki Mesut Yılmaz hükümetinin güven oylaması da aynı nedenle Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildi.

Haberin Devamı

36 MHP’Lİ GİRMEZSE

Mevcut parlamento yapısında CHP (131 sandalye) ile HDP (80 sandalye) aynı yönde hareket ederse ve en az 36 MHP’li oylamaya girmezse karar için asgari oy şartı 257’ye düşüyor. Bu durumda AK Parti istediği kararı çıkarabiliyor. MHP Merkez Yönetim Kurulu her türlü kararla ilgili Bahçeli’ye tam yetki verdi. Bahçeli geçen hafta yaptığı açıklamada, “Millet ve devlet bekasının aşırı ve anormal ölçülerde tehdit ve tehlikelere maruz kaldığı bugünkü ortamda hiçbir parti siyasi ikbal ve seçim hesabına odaklanamayacaktır. Erken seçim gündemi artık tedavülden kalkmıştır” demişti.

17-25 ARALIK SIKINTISI

Kulislerde, Davutoğlu’nun çantasındaki diğer seçeneklerin, “süresi bütçe dönemiyle sınırlı bir koalisyon” veya “liste halinde takvime bağlanmış az sayıda yasal değişiklikle seçime gidilmesi” olduğu belirtiliyor. AK Parti’nin, birkaç ay da olsa Meclis’in aktif çalışacağı bir dönem öngörmediği biliniyor. Meclis’in çalıştığı her durumda muhalefet, 17-25 Aralık dosyalarını açtırmak amacıyla soruşturma önergelerini gündeme getirmek için hazır bekliyor. 17-25 Aralık soruşturmasının yeniden açılması Bahçeli’nin de koalisyon ön şartları arasında bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!