Seçim kararı ve Ecevit'in kaygısı

MECLİS 3 Kasım'da seçim ve AB yasalarını görüşmek üzere yarın toplanırken, parlamentodaki durumun özeti şu:

Bir parti, diğerine kesinlikle güvenmiyor.

Partilerin durumuna gelince...

MHP'nin AB yasaları konusundaki duruşunda değişiklik yok. AB yasalarından idam, öğrenim ve yayın dışında kalan 10 maddeden bazılarına, düzenleme yapılmak kaydıyla desteğe hazır.

MHP ile birlikte AKP ve YTP'deki kaygı ise AB yasaları gerekçe yapılıp seçimin engelleneceği...

SEÇİM ENGELLENİR Mİ?

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ANAP'ın AB yasalarının hepsini bir paketin içinde getirmekle seçimi engelleme arayışında olduğunu iddia etti. AKP, AB yasalarından idam dışında kalanların rahatlıkla çıkması için paketin üçe bölünmesini istiyor. Planlarına göre; birinci pakette, MHP de dahil, bütün partilerin üzerinde uzlaştığı maddeler yer alacak. İkinci pakette; anadili öğrenme hakkı ve anadilde yayın ile bazı partilerin soğuk baktığı Vakıflar Yasası gibi düzenlemeler bulunacak. DYP, ANAP, DSP, YTP ve AKP oylarıyla bu maddelerin hemen çıkacağına inanıyorlar.

Son pakette yer alan idamın kalkmasını MHP ve AKP dışındaki bütün partiler istediği için Kapusuz'a göre geçmesinde sorun olmayacak.

AKP'nin bu görüşünü YTP ve MHP de taşıyor.

YTP Genel Sekreteri İstemihan Talay, 3 Kasım'da seçim konusunda kararlı olduklarını belirterek şöyle dedi: ‘‘Önce AB yasaları demenin anlamı yok. AB yasaları 3 Kasım seçimini erteletilip, bu Meclis'le yola devam etmenin yöntemi olmamalı.’’

YTP, Meclis'teki komisyonlara yeni üyelerini bildirmiş. Talay, öğrenim, dil ve yayın ile ilgili maddelerde bazı düzenlemeler yapılması için komisyonda uğraşacaklarını bildirdi.

Değişiklik olmasa da AB yasalarına tam destek vereceklerini açıkladı.

ANAP: İDAMI TÜRBANA ÇEVİRDİLER

‘‘Seçimi ertelemenin yöntemini arıyorlar’’
suçlamasının muhatabı ANAP'ın Grup Başkanvekili Nihat Gökbulut ise ‘‘Asıl onların oyunu ortada’’ dedi. Gökbulut, 3 Kasım'da seçime destek vereceklerini söyledi ve ekledi:

‘‘İdamı ayrı getirip çıkarmamanın, çıksa bile seçim propagandası yapmanın yolunu arıyorlar. Türbanda da aynı şeyi yaptılar. Sorun olmayan, uygulanmayan bir konuyu şimdi idamda yaptıkları gibi Türkiye'nin büyük meselesi yaptılar. Aynı oyunu oynuyorlar.’’

ECEVİT'İN IRAK PLANI

Seçime karşı olan DSP, kendi bakanının da katkısıyla hazırlanan AB yasaları konusunda atak görünmek istemiyor.

Nitekim Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı da bunu doğruladı ve ‘‘Siyasi popülizme alet olmak istemiyoruz’’ dedi.

Halıcı, Meclis'ten seçim kararının çıkacağından şüpheli.

Başbakan Bülent Ecevit ise böyle bir dönemde seçime gidilmesinin büyük sıkıntı doğuracağına inanıyor. Bakanlarıyla dün yaptığı toplantıda bunu kayda geçirmiş. AKP'nin birinci parti çıkaması, HADEP'in de barajı aşmasının sorun olacağına inanıyor. Bir diğer kaygısı, ABD'nin Irak operasyonu.

Ecevit, ‘‘Dış güçlerin Türkiye'yi Irak operasyonunun içine çekmek için yapacakları politik manevraları en iyi kendisinin önleyebileceğine’’ inanıyor.O nedenle seçimin olmaması gerektiğini kayda geçiriyor. Bütün bunlara rağmen yarın olağanüstü toplanacak Meclis'ten seçim kararının çıkması kaçınılmaz görünüyor. AB yasalarının tümünün çıkacağını söylemek ise bugün için olanaksız. Seçim kararı alan Meclis'in, bir daha toplanıp kararını iptal ettirmek için uğraşabileceği şüphesi ise herkeste mevcut.
Yazarın Tüm Yazıları