Seçim için gizli anlaşma

Güncelleme Tarihi:

Seçim için gizli anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Parti ismini Demokrat Parti olarak değiştirmeyi hedefleyen DYP, DP'yle seçim için gizli anlaşma yaptı. DP Lideri Korkut Özal ve çekirdek kadrosu DYP listesinden seçime katılacak.

DYP Lideri Tansu Çiller, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Korkut Özal'la seçim ittifakı konusunda gizli bir anlaşma yaptı. Yasalar resmi ittifaka izin vermediği için Korkut Özal ve arkadaşları 18 Nisan seçimlerine DYP listelerinden girecekler.

Çiller, önceki gün Bilkent'teki villasında başbaşa görüştüğü Özal'ı çekirdek kadrosu ile DYP listelerinden aday gösterme kararı aldı. Buna göre Çiller, Özal ve arkadaşlarına kesin seçilecek olan dört ilden kontenjan verecek.

BÜYÜK SAĞ PROJESİ

Seçilme ihtimali bulunan dört bölgede de DP adayları listenin üst sıralarına getirilecek. Çiller'in ‘Büyük Sağ Projesi’ çerçevesinde sağlanan anlaşma ile Özal'a yerel yönetimlerde de kontenjan verildi. 33 il ve ilçede belediye başkanlığı için DP'ye yüzde 10'luk kontenjan açıldı. DP'ye Belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği için de kontenjan veriliyor.

DYP'YE YENİ İSİM: DP

Özal da dün parti kurmaylarıyla toplantı yaparak gelişmeler hakkında bilgi verdi. Çiller-Özal ittifakının önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Hürriyet'e bilgi veren DYP yönetiminden çok sağlam bir kaynak, ‘‘DP seçimlere girmeyecek. Temmuz kongresinde de DYP, Menderes misyonuna sahip çıktığını göstermek için DP ismini alacak. Özal DYP'den ayrılmayacak. Ahmet Özal da DYP listesinden girebilir’’ dedi.

MUHALİFLERDEN PROTESTO

Öte yandan ittifak, DP'deki muhalifleri de harekete geçirdi. DP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Mehmet Kamil Ergenekon, Çiller'e bir protesto faksı geçti. Ergenekon Çiller'i şu sözlerle eleştirdi: ‘‘Aziz ve necip Türk milletinin şanlı tarihinde, insan haklarını hakka hukuka kavuşturan 10 yılda cumhuriyet tarihimizin en büyük kalkınmasını gerçekleştiren ve geliştiren DP'nin misyonu ve sandukası üzerinde iktidar aramanızı sizin yüksek şahsınızda bunu abes buluyorum. Size bu gizli oyunlara gelmemenizi Allah huzurunda arz ve rica ediyorum.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!