Seçilmiş kadınlar biraraya geldi

Güncelleme Tarihi:

Seçilmiş kadınlar biraraya geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 11:47

Seçilmiş kadınlar biraraya geldi

Haberin Devamı

AYVALIK Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 83. yılı nedeniyle, seçilmiş bir kadını Sahilkent Mahalle Muhtarı Safiye Ayla Erdil'i ziyaret etti.

Renin Dilek Tan başkanlığındaki Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü nedeniyle Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli ile birlikte Ayvalık'ın tek kadın muhtarı olan Sahilkent Mahalle Muhtarı Safiye Ayla Erdil'i ziyaret etti. Kent Konseyi Meclis Başkanı Renin Dilek Tan, kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin Atatürk devrimlerinin en önemlisi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"5 Aralık 1934'te kabul edilen bu kanun ile kadınların erkeklerle toplum içinde eşit konumda yer alması bir uygarlık aşamasıdır. Türkiye'de kadın haklarının gelişmesi belli aşamalardan geçmiştir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile kadınlara önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar ve ihtiyar meclisine seçilme hakkı tanındı. 5 Aralık 1934'te yasa değişikliği ile kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakları tanındı. Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı oldu. Bugün kadının sosyal yaşamda karşılaştığı birçok sorunun çözümü mücadele gücü ile yine kendisindedir. Türk kadını olarak seçme ve seçilme hakkının kabulünün 83. yılında ülkemizin yurttaşları olarak eşit yaşam hakkı veren Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz."

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!