Sebzenin kabuÄŸu vitamin deposu

Güncelleme Tarihi:

Sebzenin kabuÄŸu vitamin deposu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 00:00

Sebze ve meyve kabukları, vitamin ve mineral eksikliÄŸi yüzünden meydana gelen birçok hastalığı önlüyor. Ãœstelik kabukları, bazı sebze ve meyvelerden daha yararlı. Ancak vitamin deposu olan kabuklar çöpe gidiyor.Atatürk Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. Fevzi KeleÅŸ, sindirim sisteminde rahatsızlığı bulunmayanların bazı sebze ve meyve kabuklarını soymadan, yıkayarak yemelerinin çok faydalı sonuçlar alacağını söyledi.Sebze ve meyve kabuklarının birer vitamin ve mineral deposu olduÄŸuna dikkati çeken KeleÅŸ, sebze ve meyvelerin soyulmadan kabuÄŸuylabirlikte yenmesinin vitamin ve minarel eksikliÄŸi nedeniyle meydana gelen hastalıkları önlediÄŸini, vücudun direncini artırdığını kaydetti.      KABUKTA VÄ°TAMÄ°N DAHA ÇOKYapılan araÅŸtırma ve incelemelerde birkaç sebze ve meyvenin kabuklarındaki vitaminlerin sebze ve meyvelerdeki vitamin ve minerallerden çok daha fazla olduÄŸunun belirlendiÄŸine iÅŸaret eden KeleÅŸ, ÅŸunları söyledi:``Sebze ve meyve kabukları birer vitamin deposudur. Sebze ve meyvelerin taşıdığı vitamin ve mineral türünün aynısı kabuklarda da bulunur. Kabuklar ile sebze ve meyvenin kendisinde bulunan vitamin ve mineral oranı deÄŸiÅŸebiliyor. Ancak tespit edilen bir gerçek var ki, o da ince kabukların faydalı olduÄŸudur. Bu kabukların yenmesiyle daha fazla vitamin daha fazla mineral almış oluruz.A, B1 ve C gibi temel vitaminlerin bolca bulunduÄŸu sebze ve meyve kabukları, kansızlık, sindirim sistemi bozuklukları, kabızlık gibi hastalıkların önleyicisidir. Ä°laçlar yerine doÄŸal vitaminlerin alınmasıyla vücudun hastalıklara karşı direnci artmaktadır.``KABUKLARDA GIDA LÄ°FLERÄ° ÇOK...Havuç, turp ve salatalık gibi birçok ince kabuklu sebzelerin kabuklarındaki gıda liflerinin oldukça sık bulunduÄŸunu kaydenen KeleÅŸ,yenilen yemeklerin hazmının gıda lifleri sayesinde olduÄŸunu anımsattı.Yüzeyi düz olan sebze ve meyvelerin kabuklarıyla yenilmesi için çok iyi yıkanması gerektiÄŸini anımsatan KeleÅŸ, ``Kabuklardaki vitaminleri alırken hijyenik ÅŸartlara uymak gerekiyor. Yüzeyi düz olmayan sebze ve meyvelerin yıkanırken bir fırçayla ovulması gerekir. Çok iyi yıkanmadan yenilen kabuklar aksi etki yapabilir`` diye konuÅŸtu.      Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!