"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Sebze meyve cenneti Antalya

Arkada yüksek mi yüksek Toros Dağları, önde alabildiğine dümdüz uzanan arazi ve bitiminde deniz...

Doğa, Antalya’ya çok cömert davranmış. Antalya’nın içinde kara, denize dik kayalıklarla, yani falezlerle iniyor. Ama Manavgat, Side ve Belek tarafları kilometrelerce kumsal. Üstelik öyle böyle kumsal da değil; hem upuzun hem de alabildiğine geniş. İnanılmaz büyüklükteki oteller ve tatil köyleri sıralanmış.
Antalya’nın turizm dışında en çok gelir sağladığı sektörse tarım. “Örtü altı tarım” da denen seracılığın yüzde 50’si, Antalya’da yapılıyor.
Portakalın yüzde 25’i, muzun yüzde 26’sı Antalya’da yetişiyor. Özellikle Serik-Aksu tarafı tamamen seracılıkla uğraşıyor. Yılda iki-üç kez ürün alınabiliyor. En çok karpuz, domates, patlıcan, biber ve çilek çıkıyor.
Evlerin önündeyse limon, yenidünya ve avokado ağaçları sıralanmış. Aralara zeytin ağacı serpiştirilmiş.
Seraların önüyle arkası nar ağaçlarıyla donatılmış. Bildiğiniz gibi nar, antioksidan olma özelliğiyle tüm dünyada çok popüler.
Her sebze ve meyvenin yetiştiği ılıman iklimli, sakin ve huzurlu Antal-ya’nın nüfusu da gün geçtikçe artıyor.
İyi ki Antalya’da seracılık var. Uçağa binerken ve uçaktan inerken baktım da seracılığın olduğu arazilerde yapılaşma olmamış.
Etraf yeşil ve ağaçla kaplı kalmış. Sanki seralar Antalya’yı çirkin yapılaşmadan koruyor gibi.

ZEYTİNLİ ÇİĞBÖREK

İçini hazırlamak için kıyma ve rendelenmiş soğanı bir tavaya koyun. Hiç yağ eklemeden orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak, kıyma suyunu çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun.
Tuz, karabiber serpip salçayı ilave edin ve 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın.
File zeytini ekleyip karıştırın ve soğuması için bir kenarda bekletin.
Hamuru hazırlamak için yumurtayı derin bir kaba kırın.
Tuz, ılık su ve yoğurdu ekleyin. Unu da azar azar ilave edip yoğurmaya başlayın.
Hazırladığınız yumuşak hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın.
Hamurları unlu tepsiye dizip oda sıcaklığında 30 dakika bekletin.
Tezgahı unlayıp hamurları merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Her birinden su bardağı ağzı yardımıyla iki adet yuvarlak parça çıkarın.
Elinizi suyla ıslatıp hamurlardan birini ıslatın. İçine kıymalı harçtan koyup diğer yuvarlak hamuru üzerine kapatın ve kenarlarından bastırın. Bütün hamurlara aynı işlemleri uygulayın.
Sıvıyağı derin bir tencerede kızdırın. Hazırladığınız börekleri kızgın yağda altın sarısı oluncaya kadar kızartıp sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 adet yumurta
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay bardağı ılık su
- 1 çay bardağı yoğurt
- Yaklaşık 4 su bardağı un
İç malzemesi için;
- 250 gr az yağlı dana kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- Yarım su bardağı file zeytin (dilimlenmiş zeytin)
- Ayrıca; 2 su bardağı sıvıyağ

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI