Ancak uzmanlar, bu sonucun "İstediğiniz her şeyi istediğiniz kadar yiyebilirsiniz" şeklinde yanlış anlaşılmaması için uyarıda bulundular ve brokoli, karnabahar ve lahananın antikanserojen özelliklerinin dikkate alınması gerektiği vurguladılar.
8 YILLIK ARAŞTIRMA
Amerikan Tıp Derneği’nin dergisinde yayınlanan araştırma, kadınları sekiz yıl boyunca inceleyerek yapıldı. Yaşları 50 ila 79 arasında değişen 49 bin kadın incelemeye alındı. Kadınların bir kısmına tükettikleri yağ oranları azaltılarak
diyet yaptırılırken geri kalanlar istediklerini yemekte serbest bırakıldı. 8 yıllık incelemenin sonucunda beslenmelerinde diyet yapanların meme ve kalın bağırsak kanseriyle beyin kanaması ve kalp krizine yakalanma riskinin azalmadığı tespit edildi.
ARAŞTIRMAYA ELEŞTİRİ
Ancak bazı bilim adamları, kadınların fındık ve balıkta bulunan sağlıklı yağların tüketimini de azaltmış olabileceklerine dikkat çektiler. Araştırmada Akdeniz diyetine yer verilmemiş olmasını da eleştirdiler. Bilim adamları, bu araştırmanın sonuçlarına karşın beslenmede yine de sebze ve meyveye ağırlık verilmesi uyarısında bulundu.
Georgetown Üniversitesi’nde yapılan diğer bir araştırma lahana, brokoli ve karnıbaharın hücrelerin kansere dönüşmelerini engellediğini ortaya koydu. Bu sebzelerin içinde bulunan bir maddenin hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu belirlendi.