Sebze ağırlıklı ve düşük yağlı diyet riski azaltmıyor

Güncelleme Tarihi:

Sebze ağırlıklı ve düşük yağlı diyet riski azaltmıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00

ABD’de Kadın Sağlığı İnisiyatifi’nin 50 bin kadın arasında yaptığı kapsamlı araştırma, düşük yağlı ve sebze-meyve ağırlıklı yemenin kalp krizi, inme, meme ve bağırsak kanseri riskini azaltmakta çok fazla etkili olmadığını ortaya koydu.

Ancak uzmanlar, bu sonucun "İstediğiniz her şeyi istediğiniz kadar yiyebilirsiniz" şeklinde yanlış anlaşılmaması için uyarıda bulundular ve brokoli, karnabahar ve lahananın antikanserojen özelliklerinin dikkate alınması gerektiği vurguladılar.

8 YILLIK ARAŞTIRMA

Amerikan Tıp Derneği’nin dergisinde yayınlanan araştırma, kadınları sekiz yıl boyunca inceleyerek yapıldı. Yaşları 50 ila 79 arasında değişen 49 bin kadın incelemeye alındı. Kadınların bir kısmına tükettikleri yağ oranları azaltılarak diyet yaptırılırken geri kalanlar istediklerini yemekte serbest bırakıldı. 8 yıllık incelemenin sonucunda beslenmelerinde diyet yapanların meme ve kalın bağırsak kanseriyle beyin kanaması ve kalp krizine yakalanma riskinin azalmadığı tespit edildi.

ARAŞTIRMAYA ELEŞTİRİ

Ancak bazı bilim adamları, kadınların fındık ve balıkta bulunan sağlıklı yağların tüketimini de azaltmış olabileceklerine dikkat çektiler. Araştırmada Akdeniz diyetine yer verilmemiş olmasını da eleştirdiler. Bilim adamları, bu araştırmanın sonuçlarına karşın beslenmede yine de sebze ve meyveye ağırlık verilmesi uyarısında bulundu.

Georgetown Üniversitesi’nde yapılan diğer bir araştırma lahana, brokoli ve karnıbaharın hücrelerin kansere dönüşmelerini engellediğini ortaya koydu. Bu sebzelerin içinde bulunan bir maddenin hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!