SDG’den Menbiç’te yeni hamle: Devir yerine yönetim ilanı

Güncelleme Tarihi:

SDG’den Menbiç’te yeni hamle: Devir yerine yönetim ilanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2017 00:37

Türkiye’nin Menbiç’i terk etmesini istediği PYD’nin liderliğindeki SDG, bu kentte “sivil yönetim” ilan etti. Moskova’dan 3 Mart’ta SDG’nin yönetimi Şam yönetimine devrettiği açıklaması gelmişti. Menbiç çevresinde ABD ve Rus özel kuvvetlerinin konuşlanışı devam ederken, muhalifler bugün Astana’da yapılacak Suriye’de siyasi çözüm toplantısına katılmama kararı aldı. 

Haberin Devamı

EN büyük bileşenini PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri kontrol altında tuttukları Suriye’nin Menbiç kentinde ‘sivil yönetim’ ilan edildiğini açıkladı.

WASHINGTON’A TEŞEKKÜR: SDG’nin Menbiç’te tertiplediği organizasyonda, günlük hizmetleri sağlayıp yönetimi üstleneceği iddiasıyla “sivil yönetim” kurulduğu ilan edilirken, açıklama, örgütün sosyal medya hesaplarından yazılı olarak da yapıldı. Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre Türkiye’ye yönelik karalayıcı konuşmaların yapıldığı toplantıda, ABD’ye de teşekkür edildi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Harekât Dairesi Başkanı General Sergey Rudskoy 3 Mart’ta, “Suriye’deki Rus karargâhı arabuluculuğunda Kürt milislerle Suriye hükümeti birlikleri arasında anlaşma sağlandı. 3 Mart tarihinden itibaren Menbiç’te Kürt milisler herhangi çatışmaya girmeksizin mevzilerini Suriye hükümet güçlerine devretti” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

AMERİKAN VE RUS VARLIĞI: SDG bu açıklama sonrası Menbiç’in değil, bu şehir ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) pozisyonları arasındaki bazı yerleşimlere rejim güçlerinin yerleştirileceğini bildirmişti. Sonrasında ABD özel kuvvetleri de Menbiç bölgesine girerek şehrin kuzeyinde Sacur ırmağı boyunca konuşlanarak, ÖSO ile SDG unsurlarının arasına yerleşmişti. Böylece Menbiç’teki SDG varlığının Fırat Kalkanı harekâtına karşı ABD, Rusya ve Esad rejimi koruması altına alındığı yorumları yapılmıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Menbiç çevresinde 43 ABD zırhlı aracı konuşlandırılmış durumda.

Suriye’de muhaliflerin sözcüsü Usame Ebu Zeid bugün Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlaması öngörülen üçüncü tur müzakerelere katılmama kararı aldıklarını bildirdi. Fransız AFP’ye konuşan Zeid, “Muhalif gruplar Astana’ya gitmeme kararı aldı” diyerek ateşkes için verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade etti. Bu arada Esad rejimine yakın Al-Watan gazetesi, Şam yönetiminin delegasyonunun Astana’ya vardığını duyurdu. Rejim ile muhalifler arasında ateşkes 30 Aralık 2016’da Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde ilan edilmiş, ancak taraflar ateşkesin ihlal edildiğini sıkça bildirmişti.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ONAY ALMADAN ADIM ATAMAZLAR 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber-ATV ortak canlı yayınında “PYD’nin Menbiç’te özerklik ilan ettiği” yönündeki soruyla ilgili “Bunların hepsi hikaye. Kendilerine göre blöf yapıyorlar. Kuzey Suriye’de özerklik ilan etmişlerdi ne oldu. Buralarda Türkiye’nin onayı olmadan bir adım atamazlar. Bunların hepsi adım adım takip ediliyor. Bunlar şu anda kendilerine göre bazı şeyleri, böyle bir psikolojik ortam oluşturmak için kendilerinin de bitişleri geldiği için onlara güvenenlere de şöyle bir tatmin veya güven verebilmek için böyle bir şeyi ilan etmenin gayreti içerisine giriyorlar. Yok böyle bir şey. Biz zaten şu anda Münbiç (Menbiç) kenarında bazı köyleri de almış vaziyetteyiz. Süreç devam ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!