SDG, Rakka yakınındaki Tabka Hava Üssü'nü ele geçirdi

Güncelleme Tarihi:

SDG, Rakka yakınındaki Tabka Hava Üssünü ele geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 09:14

ABD destekli SDG, Rakka'nın yaklaşık 45 km batısındaki stratejik önemde Tabka Hava Üssü'nü DEAŞ'tan "tamamen geri aldıklarını" duyurdu.

Haberin Devamı

SDG sözcülerinden Talal Sello, akşam saatlerinde Reuters'a yaptığı açıklamada hava üssünün yüzde 60 ila 70'inin kendi kontrollerine geçtiğini, birkaç saat içinde tüm kontrolü ele geçirmeyi umduklarını belirtmişti.

BBC Türkçe'nin haberine göre Suriyeli muhaliflerden oluşan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de hava üssünün SDG eline geçtiğini doğruladı. Tabka Hava Üssü, Ağustos 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'ın elindeydi.

Operasyon, Rakka'nın ve yakınlarındaki Tabka Barajı'nın DEAŞ'tan geri alınması için başlatılan harekâtın bir ayağını oluşturuyor.
Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK'nın Suriye ayağı YPG öncülüğünde kurulan Suriye Demokratik Güçleri , geçen Kasım ayında Rakka'ya yönelik ABD destekli bir operasyon başlatmıştı. DEAŞ karşıtı koalisyon, geçen hafta Rakka yakınlarındaki Tabka bölgesine havadan asker indirmişti.

Haberin Devamı

ABD de Mart ayı başında Rakka operasyonunu desteklemek üzere, bölgeye yüzlerce deniz piyadesi gönderdiğini açıklamıştı.
Suriye'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Beşar Caferi ise Rakka'ya ABD ya da Türkiye tarafından Suriye'nin dahil olmayacağı bir operasyonun meşru olmayacağını söylemişti.

'BARAJ SAĞLAM'
Tabka'da bulunan ve DEAŞ'ın geçtiğimiz günlerde çökebileceği uyarısında bulunduğu barajın ise sağlam olduğu belirtildi. DEAŞ, Suriye'nin en büyük barajı olan Tabka Barajı'nın SDG güçlerinin hava saldırısında hedef alındığını iddia etmişti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a göre, baraj stratejik önemi ve bölge elektriğini sağlaması yanında, baraj içindeki tesisler DEAŞ'ın ana karargâhlarından biri ve DEAŞ liderlerin Suriye dışındaki saldırıları buradan planlıyor.
Bölgenin kontrolünün ele geçirilmesiyle birlikte Rakka ile Suriye'nin orta kesimlerinde yer alan DEAŞ kontrolündeki bölgelerin bağlantısı kesilmiş olacak.

Suriye Demokratik Güçleri'nin bünyesinde YPG'nin yanı sıra Arap silahlı gruplar da bulunuyor. Gruplar ABD'den hem hava desteği hem de teknik yardım alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!