SDG Menbiç kapılarında

Güncelleme Tarihi:

SDG Menbiç kapılarında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2016 19:58

ABD’nin hava saldırılarının yanı sıra özel kuvvetleriyle de destek verdiği PYD ve Arap müttefiklerinden oluşan SDG’ye bağlı savaşçılar, Menbiç’e sadece 5 km uzaklıkta bulunuyor. Kenti Rakka’ya bağlayan karayolu da kesildi.

Haberin Devamı

SDG Menbiç kapılarında
SURİYE’de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) IŞİD’in elindeki Menbiç’e çok yaklaştı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) SDG’lilerin Menbiç’e sadece 5 kilometrelik mesafede olduğunu bildirdi. Teyit edilmemiş bazı haberlere göre ise SDG, Menbiç’e güneyden sadece 2 kilometre uzaklıkta. Gözlemevi’nin verdiği bilgilere göre geçtiğimiz pazartesi gününden beri devam eden çatışmalarda 32’si sivil olmak üzere 74 kişi öldü. Sivil ölümlerin çoğu ABD uçaklarının bombardımanı sırasında yaşandı. Çatışmalarda SDG, 12 savaşçısını kaybederken, 30 IŞİD üyesi öldürüldü.

‘14 KİLOMETRE İLERLEDİK’

Haberin Devamı

DHA’nın haberine göre stratejik önemi olan Til Um Serrac Tepesi’nin IŞİD’den alınmasıyla Menbiç ile IŞİD’in Suriye’deki merkezi olan Rakka arasındaki kara yolu kesildi. Operasyonu düzenleyen Menbiç Askeri Meclisi resmi sözcüsü Şervan Derviş, operasyonun kapsamında 14 kilometre ilerleme sağladıklarını ve özgür Menbiç’e ramak kaldığını söyledi.

PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği PYD’nin askeri kanadı YPG ve Arap müttefiklerinden oluşan SDG’ye, Amerikan savaç uçakları hava saldırılarıyla destek veriyor. ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Albay Patrick Ryder, önceki gün yaptığı açıklamada SDG’nin Menbiç harekâtında 100 kilometrekareden fazla bir alanı IŞİD’in elinden aldığını açıkladı. Koalisyon güçleri de 60’a yakın hava saldırısıyla destek verdi. Amerikalı askeri sözcü, Menbiç’e yönelik operasyona 3 bin Arap savaşçı ve 500 Kürt milis katıldığını bildirdi. Ryder, operasyona Amerikan özel kuvvetlerinin “komuta ve kontrol seviyesinde” katıldığını da belirtti.

‘DUALARIMIZ EBU LEYLA’YLA’

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyondaki temsilcisi Brett McGurk twitter üzerinden, IŞİD keskin nişancısı tarafından vurularak öldürülen Ebu Leyla adlı muhalif komutan hakkında “Dualarımız doğum yeri Menbiç’ı IŞİD teröristlerinden kurtarmak için düzenlenen operasyonda hayatını kaybeden komutan Ebu Leyla ile birlikte” dedi.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Türkiye, YPG’nin Fırat’ın batısına geçmesini kırmızı çizgi ilan etmişti. Geçtiğimiz yılın aralık ayında büyük çoğunluğunu YPG’lilerin oluşturduğu SDG, Teşrin Barajı’nı ele geçirerek nehrin batısına geçmişti. Ankara’nın yoğun tepkileri üzerine, Menbiç’e yönelik operasyona katılan YPG’lilerin sayısı sınırlı tutuldu ve Arap savaşçıların ağırlığı artırıldı. Ankara’nın endişesi, batıda Azez doğuda Cerablus arasındaki 98 km’lik Mare Hattı’nda IŞİD’in yerini YPG’nin alması. Mare Hattı’nda iki örgütün de olmasını istemeyen Ankara, bu bölgenin Suriyeliler için güvenli bölgeye dönüştürülmesinden yana. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!