Şavkay’ın istediği oldu

Çok değerli bir mutfak kültürü yazarıydı o. Ölümünün üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen yazdığı eserler kaynak olarak hâlâ en çok başvurduklarım.

Haberin Devamı

Bize bıraktığı onca güzel esere karşın, “Keşke biraz daha yaşayıp biraz daha yazabilseydi” demekten alamıyor insan kendini.

Evet, bahsettiğim, kaynak niteliği taşıyan pek çok esere imza atan Tuğrul şavkay... Çalışkan biriydi o. 2003 yılında ölümünden önce yeni bir projeyle ilgileniyordu. Tüm illerden seçilecek yemeklerin yer alacağı büyük bir yemek kitabıydı bu... şavkay, illere gönderdiği formlara cevaben gelen yemek tariflerinden seçmeler yapacak ve bunları Türk yemekleri ansiklopedisi niteliğinde bir eserde toplayacaktı.

Ajans’ın başkanı şükrü Öksüz’le birlikte çalışmalara başladılar. Özel bir ekip kuruldu. Bu ekip gelen tarifleri ayıklayarak 1200’e kadar indirmeyi başardı. Tarifler Tuğrul Bey’in oluşturduğu ekip tarafından tek tek denendi ve en iyi sonuç alınıp ölçüler sabitleninceye kadar çalışıldı.

Yemekleri bizzat Tuğrul şavkay deniyor, onun beğenisi doğrultusunda yemekler tekrar yapılıyordu.

Sıra bu yemeklerin alındığı yörelere özgü aksesuvarlarla yapılacak fotoğraf çekimine gelmişti. Yemekler yöresel aksesuvarların kullanıldığı özel bir çalışmayla görüntülendi.

Sonunda 300 adet yemeğin ve 100 adet fotoğrafın bulunduğu eşsiz bir eser çıktı ortaya. 1999 yılı biterken kitap tüm aşamalardan geçmiş ve sponsoru olan şekerbank’ın müşterilerine yeni yıl armağanı olarak sunulmuştu.

Kitabın ikinci cildini de mutlaka yapmak istediğini söyleyen Tuğrul şavkay’ı 2001 yılında patlak veren ekonomik kriz durdurdu. Ardından onun ani ölümü geldi ve bu nedenle çok önemsediği bir çalışmayı yarım bırakarak aramızdan ayrıldı. 

Ardından bir araya gelen eşi Esen Şavkay ve Ajans’ın başkanı şükrü Öksüz eseri en azından iki cilde tamamlamaya karar verdiler.

Ve büyük ustanın asistanı Tuba ışbakan’ın da yardımıyla çalışma tamamlandı. Sponsor yine Tuğrul şavkay’ın pek çok eseri için destek olan şekerbank’tı ve banka eseri 2006 yılının yılbaşı armağanı olarak müşterilerine gönderdi.

Haberin Devamı

Zeytinyağlı havuçlu kereviz

YAPILIŞI: Kerevizleri soyduktan sonra ortadan ikiye bölün. Bir kabak oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla içlerini, kalınlığı 1 santim olacak şekilde oyun. Kereviz çok çabuk kararan bir sebze olduğu için, içine limon suyu eklediğiniz bol suyun içinde bekletebilirsiniz.
Havuçların kabuklarını soyup yıkadıktan sonra uzunlamasına kalem kalınlığında dilimleyin. Sonra da tavla zarı formunda doğrayın. Soğanı da soyduktan sonra yemeklik incecik dilimleyip, havuçlarla karıştırıp bir kenarda bekletin.
Zeytinyağını geniş bir tencereye aktarın. Üzerine, kereviz çanaklarını, çukur kısımları yukarı bakacak şekilde yan yana dizin. Kereviz çanaklarının içine soğanlı havucu kaşıkla paylaştırın.

Sosu hazırlamak için; portakal suyu ve unu tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuz ve karabiberi serpip suyu ekleyerek malzemeleri iyice karıştırın.
Hazırladığınız bu sosu kereviz dolmalarının üzerine gezdirip tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği kısık ateşte, kerevizler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika pişirin.
Yemeği ocaktan alıp sıcakken servis tabağına yerleştirin. Böylece daha az kararacaktır. Üzerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyip servise sunun.

NOT: Ben bu yemeği pişirirken kereviz yapraklarını da irice doğrayıp tencerenin içine koyarım. Çok hoş bir aroma katar ve vitamin yüklüdür.

Haberin Devamı

· 4 adet iri boy kereviz (büyük boy portakal iriliğinde olanları tercih edin)
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 adet orta boy ince havuç
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
Sosu için:
· 4 çay kaşığı dolusu un
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 su bardağı portakal suyu
· 1 su bardağı su

Sebzeli kıymalı kağıt kebabı

YAPILIŞI: Kıyma, pul biber, karabiber ve tuzu yoğurma kabına koyup iyice yoğurun. Kıymanın yarısını, yaklaşık 50 santimetre uzunluğundaki fırın kağıdına bastırarak yayın.

İnce halkalar halinde dilimlediğiniz soğan ve patatesi, ikiye böldüğünüz sarmısağı, halka halka doğradığınız domates ve sivri biberin yarısını kıymanın üzerine yerleştirin. Kalan kıymayı da malzemelerin üzerine yayın.

Kıymanın üzerine bir kez daha patates, domates ve bu kez kırmızı biber dilimlerini yerleştirin. Margarini fındık büyüklüğünde parçalara ayırıp kıymanın üzerine yerleştirdikten sonra tuzu da serpin.
Kağıdın iki ucunu kebabın üzerini kaplayacak şekilde katlayın. Kebabı, 175 dereceye ayarladığınız fırında 45-50 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

· 400 gr. orta yağlı kıyma
· 2 adet sivri biber
· 3 adet orta boy domates
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 4 adet orta boy patates
· 8 diş sarmısak
· 1 adet kırmızı
dolmalık biber
· 2 yemek kaşığı margarin
· 1 çay kaşığı kırmızı
pul biber
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları