Savaşın tarihi eserler üzerindeki etkisi anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Savaşın tarihi eserler üzerindeki etkisi anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2018 18:49

Savaşın tarihi eserler üzerindeki etkisi anlatıldı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA)- GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğretim görevlisi yüksek mimar Mahmut Zeyn El Abidin, Halep'teki tarihi eserlerin üzerindeki savaşın etkilerini anlattı.
Gaziantep Sanat Merkezi’nde 'Kentteki Tarihi Eserlerin Üzerindeki Savaş Etkisi' konulu konferansa, Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Konferansta konuşan El Abidin, Halep ile Gaziantep’in birçok mimarı özelliğinin benzerliğinden söz ederek, kent mimarisi hakkında teknik bilgiler verdi. Abidin, Gaziantep’e geldiğinde kendisini Halep’e gelmiş gibi hissettiğini aktararak, "Kapalı çarşısıyla, kalesiyle, caddeleriyle, sokaklarıyla, mahalleleriyle ve geleneksel evleriyle iki şehir arasında hiçbir fark yok. O yüzden Gaziantep’i çok seviyorum, burada çok sayıda dostum, arkadaşım var. Büyükşehir Belediyesinin davetiyle geldiğim şehirde konferans vermekten, öğrencilerimle Halep’te zor şartlar altında çektiğim fotoğraflar üzerinde çalıştık, 33  fotoğrafla Halep’in savaş öncesi ve sonrası halini gözler önüne serdik. Kent savaştan çok etkilendi, kentin bugünkü hali beni çok duygulandırıyor. Tarihi kapalı çarşılar, camiler ve kentin ruhunu yansıtan mekanlar şu an yok oldu. Halep’in bir an önce yeniden mimarisiyle, tarihiyle ayağa kaldırılması gerekir, bu nasıl olacak şu an onun yanıtı ben de yok. Çok sayıda Suriyeli yaşayan Gaziantep’in tarihi kalesi bile Halep kalesine o kadar benziyor ki tek farkı kapladığı alan” dedi.
Yaklaşık bir saat süren konferansta öğrencilerin sorularını yanıtlayan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi yüksek mimar Mahmut Zeyn El Abidin, 'Halep Dün, Bugün ve Yarın' temalı sergiyi açtı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!