Savaşçı keşiş

Güncelleme Tarihi:

Savaşçı keşiş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2016 00:01

Emekli general Mike Flynn’i Ulusal Güvenlik Danışmanı atadıktan sonra seçilmiş ABD Başkanı Trump’ın, Savunma Bakanlığı Pentagon’un koltuğuna da Emekli Deniz Piyade General James Mattis’i getireceği konuşuluyor. Mattis’in ordudaki lakapları ‘Savaşçı keşiş’ ve ‘Çılgın köpek’.

Haberin Devamı

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, yönetiminde şahin ve keskin sağcı isimlere yer vermeye hazırlanırken, Savunma Bakanlığı Pentagon için emekli Deniz Piyade Generali James N. Mattis’in adı ciddi şekilde geçiyor. Antik çağ ile savaş tarihi bilgisi ve hiç evlenmemiş olması nedeniyle ‘Savaşçı Keşiş’ diye anılan Mattis’in bir diğer lakabı da ‘Çılgın köpek’ anlamına gelen Mad Dog. Amerikalı emekli generalin 7 bin kitaplık bir kütüphanesi olduğu ifade ediliyor.

Özel izin gerek: Mattis’le geçtiğimiz hafta bir araya gelen Trump, önceki gün de kurmaylarıyla görüşerek Mattis’in Pentagon koltuğuna aday gösterip göstermemeyi ele aldı. Toplantı sonunda adaylık açıklaması yapılmadı, ancak kulislere sızan bilgiler Mattis’in bakanlığa çok yakın olduğu şeklinde. Kurallara göre bir ordu mensubunun bakanlık koltuğuna doğrudan atanabilmesi için aktif görevi 7 yıl önce bırakmış olması gerek. Ancak General Mattis 2013 yılında emekli olduğu için bu şartı karşılamıyor. Bu nedenle Mattis’in önce ABD Başkanı tarafından aday gösterilip daha sonra da Kongre’den onay alması gerek. Onay alması halinde 65 yıl sonra ilk kez bir emekli general, savunma bakanı olacak.

Haberin Devamı


Eleştiriliyor: Üst düzey noktalara emekli generalleri getirmesi nedeniyle tepki çeken Trump’ın Pentagon’un başına da yine bir asker getirerek bakanlığı sivil hâkimiyetten çıkarmakla eleştiriliyor. Deniz piyadeleri arasında büyük saygı duyulan ve adeta bir efsane olan James Mattis, Irak’ta Felluce’de yürütülen operasyonda askerleriyle birlikte girdiği bir binada saldırıya uğramıştı. Mattis, burada komutasındaki askerlerini kurtarmak için kendisini riske atmış ve bir şarapnelle yaralanmıştı. James Mattis, 2004 mayıs ayında yine Irak’ta bir savaşçının saklandığını düşündüğü bir evi vurma emri vermiş ancak saldırı sonrası bu evde bir düğün olduğu anlaşılmıştı. Mattis’in emrini verdiği saldırıda 42 sivil ölmüştü.

MATTİS’TEN SEÇMELER

Emekli General Mattis’in isminin dikkat çekmesi cephe hattındaki performasının yanısıra yaptığı açıklamalarda kullandığı ultra şahin ifadelerden geliyor. Generalin tartışmalı açıklamalarından bazıları şunlar:m Amerikalı general, 2003 yılında Irak’taki deniz piyadelerini pusulara karşı uyarırken “Kibar olun, profesyonel olun ama tanıştığınız herkesi öldürecek bir planınız olsun” demişti. m Mattis, 2003’teki Irak işgali öncesi askerlerine yazdığı mektupta şu ifadeleri kullanmış: “Dünyanın en korkulan ve en güvenilen gücünün parçasısınız. Silahınızdan önce beyninizi kullanın”.m 2005 yılında ise katıldığı bir panelde Taliban hakkında şunları söylemişti: “Afganistan’a gidiyorsunuz ve 5 yıldır peçe takmadığı için kadınları döven adamlar var. Bu adamlarda hiç adamlık kalmadığını biliyorsunuz. Bu yüzden onları vurmak çok eğlenceli”.m Mattis’in yaptığı ve 2013 yılında deniz piyadelerinin Twitter adresinden paylaşılan bir başka sözü ise şu: “Deniz piyadeleri yenilgi kelimesini nasıl heceleyeceğini bilmez”.

Haberin Devamı

TRUMP’IN İLK 100 GÜN VAATLERİ

Donald Trump, ocak ayında göreve başladıktan sonra ilk 100 gün programını Twitter hesabından 2 dakika 30 saniyelik bir videoyla açıkladı. Trump’ın vaatleri arasında en dikkat çekeni, ABD’nin Transpasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’ndan (TPP) çekileceğini söylemesi oldu. TPP, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ını kapsayan Pasifik Okyanusu’na kıyısı bulunan 12 ülke tarafından 2015 yılında imzalanmıştı. Trump, “Bu anlaşma yerine, Amerika’nın kıyılarına istihdam getirecek daha adil ve çift taraflı ticaret anlaşmaları müzakere edeceğiz” dedi. Trump’ın diğer vaatleri özetle şöyle:

- Programım basit. ABD’yi birinci sıraya taşımak. Çelik üretimi olsun, araç üretimi olsun ya da hastalıkları yenmek olsun.

Haberin Devamı

- Amerikan enerji sektöründeki iş imkânlarını yok eden şeyl petrolü ya da temiz kömür olsun düzenlemeleri kaldıracağım, bu sayede yüksek ücretli iş imkânları yaratacağız...

- Çalışma Bakanlığı’na, Amerikalıların iş şansını azaltan her vize suiistimalinin üzerine gitme talimatı vereceğim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!