Savaş karşıtı en iyi 5 film

Güncelleme Tarihi:

Savaş karşıtı en iyi 5 film
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 11:45

İnsanlık tarihi birçok kanlı savaşa tanıklık etti. Hayatın içindeki konulardan ilham alan sinema dünyası, savaşların insanlar üzerinde yarattığı tahribata kayıtsız kalamadı. İşte beyazperdenin en iyi 5 savaş karşıtı filmleri.

Haberin Devamı

1- HAYAT GÜZELDİR
İkinci Dünya Savaşı’nın birkaç yıl öncesini anlatarak başlayan filmde başkahramanımız hayat dolu Guido’nun güzeller güzeli öğretmen Dora’ya vurulur ve tüm engellere rağmen evlenirler. Ardından bir de çocuk sahibi olan çiftin hayatlarındaki tüm pürüzler ortadan kalktığında savaş patlak verir. Yahudi oldukları için toplama kampına götürüldüklerinde Guido, oğluna esir kampının ve savaşın bir oyun olarak söyleyecek; oğlu, oyunu başarıyla tamamlarsa ödül olarak çok istediği bir oyuncak tankı hediye edeceğine söz verir.  

Savaş karşıtı en iyi 5 film

İkinci Dünya Savaşı’nın sivillerin üzerindeki yıkıcı etkisini beyazperdeye en iyi uyarlayan filmlerden biri olan Hayat Güzeldir, tüm olumsuzluklara rağmen her daim bir umut ışığı olduğunu adında olduğu gibi, içeriğinde de barındırıyor. Yönetmenliğinin Roberto Benigni’nin üstlendiği film, En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik olmak üzere üç dalda Oscar ödülü kazanmıştı.

Haberin Devamı

2- ATEŞBÖCEKLERİNİN MEZARI
Ateşböceklerinin Mezarı, İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna doğru 14 yaşındaki Seita ve onun 4 yaşındaki kardeşi Setsuko arasındaki dokunaklı ilişkiyi konu alır. Hikaye Sannomiya İstasyonu'nda Seita'nın "21 Eylül 1945 öldüğüm geceydi." demesiyle başlar.

Savaş karşıtı en iyi 5 film


Anime tarzındaki film Akiyuki Nosaka'nın 1945'te savaş sırasında açlıktan ölen kız kardeşinden özür dilemek niyetiyle yazdığı aynı adlı romandan uyarlandı. Film eleştirmeni Roger Ebert tarafından şimdiye kadar yapılmış en güçlü savaş karşıtı filmlerden nitelendirildi.

3- BÜYÜK DİKTATÖR

Charlie Chaplin'in ilk sesli filmi olan “Büyük Diktatör” 1940 yılından itibaren büyük yankı uyandırdı. Chaplin bu filmde yarattığı Adenoid Hynkel isimli hayali diktatör aracılığıyla Adolf Hitler ve Nazi Almanya’sını ti’ye aldı. Film Almanya'da ve Almanya'nın işgal ettiği ülkelerde yasaklandı.

Savaş karşıtı en iyi 5 film


Charlie Chaplin'in ilk sesli filmi olan “Büyük Diktatör”ün sonunda yaptığı bütün insanlığa ders verir nitelikteki dört dakikalık konuşması sinema tarihi için önemli sahnelerden biri oldu.

Haberin Devamı

4- FULL METAL JACKET

1987 yapımı Full Metal Jacket, kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick’in en iyi yapımlarından biri olarak kabul ediliri. İsmini Vietnam Savaşı sırasında askerlerin kullandığı mermi türünden alan film ilk başta eğlendirse de ilerleyen dakikalarda savaşın korkutuculuğunu gözler önüne seriyor.

Savaş karşıtı en iyi 5 film


İlk bölümünde savaş için antrenman yapan bir grup deniz piyadesinin Parris Island’da edindiği tecrübelere odaklanan Full Metal Jacket ani bir geçişle savaşın en ağır biçimde cereyan ettiği tarihlere taşıyor seyircisini.

5- KAR VE KAPLAN

Roberto Benigni'nin yönettiği ve rol aldığı filmin oyuncu kadrosunda Jean Reno , Emilia Fox , Nicoletta Braschi ve Giuseppe Battiston gibi isimler yer. Aşk filmi gibi görünen Kar ve Kaplan’da aşk arka plana alınarak Irak Savaşı anlatılır. Filmdeki konuşmalar savaşın bütün kötülüğünü gözler önüne serer.

Savaş karşıtı en iyi 5 film


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!