Savaş bitmez

Güncelleme Tarihi:

Savaş bitmez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 22:18

Suriye ordusunun yüzde 85’ini ele geçirdiği Halep’in doğusunda çatışmalar devam ederken, Kızılhaç Örgütü çoğu sağlık bakımına muhtaç veya engelli olan 150 kişiyi tahliye etmeyi başardı. Suriye Devlet Başkanı Esad ise Halep’i almanın büyük bir zafer olduğunu, ancak bunun beş yıllık savaşın sonu olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin tümünü ele geçirmek için 15 Kasım’da başlatılan operasyondaki ilerlemenin büyük başarı olduğunu ancak bunun ülkede 2011 yılından beri devam eden savaşı bitirmeyeceğini söyledi. Suriye merkezli El Vatan gazetesine röportaj veren Esad, “Halep’i almak, bizim için büyük bir zafer demek. Ancak gerçekçi olmak gerekiyor. Bu Suriye’deki savaşın sonu olmayacak. Ama savaşı sonlandırmak yolunda büyük bir adım. Teröristler her yerde. Halep’i geri alsak bile onlara karşı savaşımız devam edecek” dedi.

Halep’te kuşatma altındaki muhaliflerin önceki gün, sivillerin ve yaralıların tahliye edilmesini gerekçe göstererek beş günlük ateşkes çağrısıyla ilgili de konuşan Esad, “Tabii ki uygulamada böyle bir ihtimal yok. ABD’liler, özellikle ateşkes konusunda ısrar ediyorlar” dedi. Esad, aynı röportajında Katar ve Türkiye’nin eşi Esma Esad’a ülkesinden kaçması için doğrudan teklifte bulunduklarını da öne sürdü.

Haberin Devamı

SİVİLLER ÖLÜYOR 

Ateşkesi reddeden Suriye ordusunun muhalif bölgelerdeki ilerlemesi devam ediyor. Muhalifler, ordunun Doğu Halep’in güneyinde, sivillerin çoğunlukta olduğu El Sukkari ve Eski Halep’e yakın Kallaseh’i yoğun bombardımana tuttuğunu söyledi. Halep’teki Suriye Sivil Savunma Örgütü, sadece çarşamba günü 38 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ise Suriye ordusunun kontrolünü sağladığı Eski Halep’te çatışmaların azalmasıyla Dar El Şifa hastanesindeki sağlık bakımına muhtaç veya engelli 150 kişiyi tahliye etti. Kızılhaç, tahliyenin Suriye Kızılhaç ile birlikte önceki gün tamamlandığını söyledi.

ÇOCUKLAR AÇ SUSUZ

Tahliye edilenler üç farklı hastaneye ve barınaklara sevk edildi. ICRC Sözcüsü Krista Armstrong, yardım görevlilerinin yaşları yedi ay ve yedi yaş arasında değişen altı çocuğu da tahliye ettiğini söyleyerek “En büyükleri, iki gündür hiç yemek yemediğini söyledi” dedi. ICRC Suriye Delegasyonu Başkanı Marianne Gasser, “Bu hastalar ve siviller, günlerdir devam eden yoğun çatışmalar nedeniyle mahsur durumdaydı. Onlar için çok korkunç olmalı” dedi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Sözcüsü Pawel Krzysiek ise “150’ye yakın sivili kurtarmaya gittiğiniz zaman onlardan 11’inin öldüğünü öğrenmek acı verici. Onları kurtaramadık” bilgisini verdi. 11 kişi, tıbbi destek ulaştırılamamasından ve çatışma ortasında kaldıkları için yaşamını yitirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!