Savaş Avrupa'nın da savaşı

Güncelleme Tarihi:

Savaş Avrupanın da savaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2009 13:15

Afganistan sadece ABD’nin savaşı değil. El Kaide, Afganistan ve Pakistan’daki sığınaklarını Avrupa şehirlerinde saldırılar düzenlemek için de kullandı. Avrupalı liderlerin bu gerçeğin farkına varıp, yükün bir kısmının ABD’nin üzerinden alması gerekiyor.

Haberin Devamı

The New York Times gazetesinde, “Europe and Afghanistan" (Avrupa ve Afganistan) baÅŸlığıyla yayımlanan makalede, El Kaide örgütünün saldırılarının sadece ABD’yi deÄŸil Avrupa ÅŸehirlerini de hedef almasından dolayı, bu savaşın Avrupa’yı da ilgilendirdiÄŸine ve NATO’nun bölgeye gönderme sözü verdiÄŸi 7 bin askerlik ordunun yetersiz bir rakam olduÄŸuna dikkat çekildi.      Â

 

Makalede aynı zamanda ortak bir savaşın yükünün sadece ABD’lilere yüklemenin adil olmadığı vurgulandı.  

              Â

NATO YÃœKTEN KAÇIYOR                      Â

Derin bir inceleme yapıldığında, NATO’nun bölgedeki varlığının oldukça zayıf olduğu görülüyor. Yeni gönderilecek askerlerin yaklaşık 2 bine yakını, NATO üyesi olmayan ülkelerden gelecek. Bu listenin içinde Avustralya, Güney Kore ve NATO'ya üye olmaya can atan Gürcistan, Ukrayna, Makedonya ve Karadağ gibi ülkeler var.

               Â

Haberin Devamı

Bununla birlikte, NATO’nun bölgeye göndereceÄŸi askerlerin yarısından fazlası sadece üç ülkeden gelecek. Ä°ngiltere bölgedeki varlığını 10 bin asker seviyelerine çıkarmaya hazırlanırken, Ä°talya ülkede toplamda 4 bin, Polonya ise 2 bin 800 asker bulunduracak.Â

 

Öte yandan, Afganistan’da hâlihazırda 3 bin 750 askeri olan Fransa ve yaklaşık 4 bin 300 asker bulunduran Almanya, henüz ek asker gönderme kararı almadı. Ülkede yaklaşık 2 bin 200 askeri olan Hollanda 2010’da bölgeden çekilecek, 2 bin 800 kişilik Kanada güçleri de 2011’de Hollanda’yı takip edecek.

 

Kısacası ABD’li askerlerin sayısı gelecek yaz 68 binden 98 bine çıkacak ancak müttefiklerinin askerlerinin sayısı 38 binin üzerine çıkmayacak.

 

FRANSA VE ALMANYA GERÇEĞİ FARK ETMELİ

NATO anlaşmasının ortak savunma maddesi gereğince 11 Eylül terörist saldırılarının hemen ardından, NATO ABD’ye destek sağlayıp, Afganistan Savaşı'nda ülkenin yanında olmayı teklif etti. Ancak o dönem başta olan Bush yönetimi bu teklifi elinin tersiyle itip, Irak Savaşı'nda Avrupa’nın fikirlerinden uzaklaşmayı tercih etti. O tarihten bu yana Afganistan’daki trans Atlantik işbirliğinin durumu iyiye gitmedi.

 

Haberin Devamı

Makalede, ABD’nin şimdiki başkanı Barack Obama ve Avrupalı liderlerin, Afganistan’daki savaş daha da kötüleşmeden geçmişteki bu talihsiz olayın üstesinden gelmesi gerektiği belirtildi.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sürekli olarak Afganistan’ın geleceğinde kendi ülkelerinin de hakkının söylediklerine değinilen makalede liderlerin seçmenlerinin canını sıkmamak için ek asker gönderme kararını gelecek ayın sonuna kadar ertelediklerine dikkat çekildi.

 

Bununla birlikte, iki liderin Taliban güçleri ve El Kaide’nin Afganistan’ı yeniden ele geçirip, Pakistan’da dengeleri bozması durumunda neler yaşanabileceğini seçmenlerine göstermesi gerektiği söylendi.

 

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN TEK SEÇENEĞİ ASKER GÖNDERMEK DEĞİL

Makaleye göre, Avrupa’nın tek seçeneği ek asker göndermek değil. Afganistan’nın aynı zamanda Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin yeni seçilen kabinesiyle çalışacak yetenekli sivil danışmanlara da ihtiyacı var.

 

Bununla birlikte ülkenin işlevsiz ulusal polis gücünün yeniden yapılandırması gerekiyor. Aslında Birleşmiş Milletler bu görevi ilk olarak Almanya’ya vermişti ancak, ülke başarılı olamadı.

 

El Kaide’yi alt etmenin ortak savunma kapsamına girdiğinin belirtildiği makalede, Başkan Obama’nın müttefiklerden daha fazla destek istemekte haklı olduğu vurgulandı ve Avrupalı ülkelerin kendilerinden taviz vermesi gerektiğine dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!