Satanist Hayko, TRT için ilahi okudu!

Şaka şaka... Davut Güloğlu kadar delirmedim. “Hayko satanistir” demek yapacağı en son işlerden biri olurdu herhalde ama bir de sokaktaki vatandaşın algısı var.

Rock’çı, metal’ci gençleri ‘satanist’ sanan, onları gördüklerinde dehşete kapılan bir kitlenin olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yanlış algılamanın baş mimarı da ne yazık ki, her satanist cinayetinde fona rock ve metal müzik döşeyen medya.
Her neyse sadede geleyim. Aslında bu haber üç gündür bende olgunlaşmayı bekliyordu. Hayko’dan konuyla ilgili bir şeyler karalamasını istedim ama herhalde kendisi olayı çok ciddiye aldı. Beklediğim yazıyı iki gündür bir türlü geçemedi.
Ben de haberin elimde patlamasından korktuğum için yazmak zorunda kaldım.
Evet, Türkiye’nin çakma Marly Mansion’ı Hayko Cepkin ilahi okudu. Okumakla kalmadı, klip çekti. Hem de TRT’ye.
Sadece Hayko değil başka sanatçılar da varmış ilahi söyleyen ama onları henüz öğrenemedim.
Hangi ilahi okundu bilmiyorum ama klibin bayağı ses getireceği kesin. Bu arada Hayko’nun Ermeni asıllı olduğunu da unutmayalım.
Bence TRT cesur bir Ramazan açılımına imza attı. Hükümetin de galiba rock’çı ve metal’ci gençlere maneviyat aşılama gibi bir niyeti var. Bu açılım Diyanet İşleri’nin Iron Maiden afişlerini bile gölgede bırakır. Tabii çok da tartışılır.

Hayko marjinal mi

Tamam, klip çok konuşulacak, bu projeden de en çok TRT karlı çıkacak. Peki, bu klibin Hayko’ya bir katkısı olacak mı? Hayko muhtemelen “Ben bu ilahiyi PR için söylemedim” diyecektir, haklı da olabilir ama yaptığı işin doğası gereği bu işten kısa vadede popülerlik anlamında bayağı karlı çıkacaktır. Peki ya uzun vadede? Bence uzun vadede Hayko’nun yıllardır müzik piyasasında oluşturmaya çalıştığı alternatif, marjinal imaj zarar görecektir.
Bir şarkıcının duruşu her şeyden önce gelir. Hayranlarıma “Ben neysem oyum” dersen kazanırsın (bkz. Duman). Yanlış anlaşılmasın bu sözler Hayko’nun ilahi söylemesine değil, tabii ki söyleyebilir. Hatta Hayko Ermeni olduğu için bu proje iki toplum arasındaki hoşgörüyü pekiştirir ama dedim ya sahnede kanlar içerisinde brutal vokal söyleyen Hayko’nun imajına ters düşüyor bu açılım.
Aslında Hoyko’nun en büyük sorunu da bu. Sahnedeki Hayko ile TV programlarındaki Hayko arasında büyük fark var. Bu sorun Sinan Çetin’in gazına gelip “Çocuk” gibi saçma sapan bir filmde rol almasıyla başlamıştı. Kim bilir belki de Hayko marjinal rolü kesen bir teenage hâlâ. Ya da muhafazakâr marjinal olmak istiyor.

Taraftar maçları boykot etsin

Bu köşede Türkiye’deki futbol maçı biletlerinin Avrupa’ya göre pahalı olduğunu defalarca yazdım. Milliyet’ten Mehmet Demirkol da bu konuya dikkat çekti, taraftar grupları internetteki forumlarda tepki gösterdi ama yazmakla bir şey değişmiyor. Özellikle de Fenerbahçe’de...
Biliyorsunuz Fenerbahçe’de bu sezon kale arkasından maç izlemenin bedeli 55 TL. Bugün Manchester United, Chelsea ve Liverpool maçlarını bile 55 TL’den ucuza izleyebilirsiniz. Kombine kart ücretlerine hiç girmiyorum orada durum daha vahim. Türkiye’deki asgari ücret, kişi başına düşen milli gelir belli. İngiltere’den, İtalya’dan İspanya’dan çok gerideyiz. Tüm bu acı gerçeklere ve taraftarın isyanına rağmen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, geçtiğimiz günlerde net bir şekilde biletlerde indirim yapmayacaklarını açıkladı.
Aziz Yıldırım, Ronaldo’yu mu transfer etti de Fenerbahçe’nin maç biletleri Liverpool’dan Milan’dan Manchester United’dan daha pahalı? Guiza’yı, sıkıcı Süper Lig maçlarını izlemenin bedelini nasıl 55 TL olabilir? Amaç orta direğin ayağını tribünden kesmek mi?
Bence bu iş çok kolay çözülür. Fenerbahçe taraftarı maçları boykot ederse, bu bilet fiyatları iki haftada düşer. Düşmezse de Fenerbahçe boş tribünlere oynar.
Yazarın Tüm Yazıları