Sarsılmış bebek sendromu kalıcı hasara yol açabilir

Güncelleme Tarihi:

Sarsılmış bebek sendromu kalıcı hasara yol açabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 13:47

Doç. Dr. Burçin Nalbantoğlu, sarsılmış bebek sendromunun çocuklarda kalıcı hasarlara yol açabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçin Nalbantoğlu, sarsılmış bebek sendromunun çocuklarda kalıcı hasarlara yol açabileceğini söyledi.

ŞİDDETLİ SARSILMA SONUCU BEYİN KANAMASI, BEYİN ÖDEMİ VE GÖZ İÇİ KANAMALAR OLABİLİR

Nalbantoğlu, sarsılmış bebek sendromunun bir yaşın altıdaki bebeklerde şiddetle öne arkaya doğru kollarından veya göğsünden tutulumda sarsılarak ortaya çıktığını belirtti.

Bebeklerde, şiddetli sarsılma sonucu beyin kanaması, beyin ödemi ve bazen göz içi kanamalar gibi belirtilerin ortaya çıktığını ifade eden Nalbantoğlu, "Bunu yapan anneler ya da bakıcılar genelde bebeğe zarar verdiğinin bilincinde değiller ve bilinçli olarak yapmıyorlar" dedi.

SARSILMIŞ BEBEK SENDROMU BOZUK AİLE YAPISINDA OLABİLİR

Haberin Devamı

Sarsılmış bebek sendromu kalıcı hasara yol açabilir

Nalbantoğlu, sarsılmış bebek sendromunun özellikle sosyo ekonomik yapısı bozuk olan aileler ve evlilik dışı ilişki sonucu bebeği olanlar başta olmak üzere alkol ve uyuşturucu kullananların, ruhsal sorunları ve işsizlik sorunu olanların bebeklerinde daha fazla görüldüğünü ifade etti.

"GAZI OLAN VE ÇOK AĞLAYAN BEBEKLERDE GÖRÜLME RİSKİ YÜKSEK"

Özellikle, 2,5 ve 4 ay arası gazı olan ve çok ağlayan bebeklerde bu durumun biraz daha fazla görülebildiğini aktaran Nalbantoğlu, şöyle konuştu:

"Solunum güçlüğü, uykulu hal, halsizlik, nefes darlığı, kusma, titreme gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman 'geçer' düşüncesiyle evde bırakarak olayı daha da kötüleştiren aileler ya da bakıcılar olduğu gibi hemen hastaneye getirenler de olabiliyor ancak genelde durum saklanıyor. Bu yüzden hekim arkadaşların çok dikkatli olması gerekiyor.

BEBEĞİN VÜCUDUNDA MORARMA VARSA ÇOCUK İSTİSMARI OLABİLİR

Sarsılmış bebek sendromu kalıcı hasara yol açabilir

Haberin Devamı

Özellikle bebeğin kollarında, göğsünde morarmalar ve çürükler varsa hemen bebek ve çocuk istismarının akla gelmesi gerekiyor. Bebek bu şekilde acil servise getirildiği zaman yaklaşık yüzde 25'i hiçbir şey olmadan düzelebiliyor. Yüzde 45 kadarı ise ne yazık ki davranış problemleri, öğrenme güçlüğü, matematikte bireysel performansta düşüklük, kalıcı sakatlıklar, körlük, sarılık gibi çok ciddi komplikasyonlarla karşımıza gelebiliyor. Bir kısmını da kaybedebiliyoruz."

HEKİMİN ŞÜPHELENMESİ ÖNEMLİ

Böyle bir durumda aileden hikayeyi almak pek mümkün olmadığı için hekimin şüphesinin önemli olduğunu ifade eden Nalbantoğlu, anne ve babadan değil de bakıcıdan şüphelenildiği takdirde, bebekte birden kusma, uykuya eğilim, titremeler, kolunda, göğsünde ya da vücudunun herhangi bir yerinde açıklanamayacak morluklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Nalbantoğlu, 6 aydan küçük bebeklerin boyun kasları gelişemediği için başlarını iyi tutamadıklarını belirterek, bu yüzden sarsmaya karşı çok daha hassas davranılması gerektiğini kaydetti.

YÜZ BİNDE 12 GÖRÜLÜYOR

Bu sendromun toplumdaki sıklığını tam olarak kestirebilmenin mümkün olmadığını anlatan Nalbantoğlu, Türkiye'de yüz binde 12-13 gibi rakamların verildiğini ancak daha geniş araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!