Sarmısak yetmez aşılanmak lazım

Güncelleme Tarihi:

Sarmısak yetmez aşılanmak lazım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 09:58

9’ uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sık kullandığı bir deyim vardır.

Haberin Devamı


O “esas tehlikenin arkadan geleceği” haller için “turpun büyüğü heybede” der! Panik yapmayın, korkmayın, telaşlanmayın ama bana göre H1N1 virüsüne bağlı grip salgınında da “turpun büyüğü heybede!”.


SOĞUKLAR bastırıp, insanlar kapalı yerlerde yaşamak zorunda kalınca, okul, kreş, yaşlı bakım evleri, sinema ve lokantalar salgının yayılmasını kolaylaştıracak. Bunun için önlem almak lazım. Önlem için de pırasa, ıspanak, soğan veya sarmısak yemek yetmez! Önlemin ne olduğu son derece açık: Aşılanmak!

En etkili koruyucu aşı ama ne yazık ki bu konuda kafalar hâlâ fena halde karışık. Oysa sorunu sınırlamanın tek ama tek bir yolu var: Aşılanan insan sayısını artırmak. Çünkü aşılanmamış her kişi muhtemel bir hastalık adayı, her hasta “salgını yayan bir çoğaltım mekanizması” olabilir. Bunun nedeni domuz gribi virüsünün bulaşıcılığıdır. Dünya çok virüs salgını gördü ama bu virüs kadar hızlı yayılanı ile az karşılaştı.

Haberin Devamı

Aşımı yaptırdım ağrı bile duymadım

Bir başka sorun daha var: H1N1 virüsünün hastalık yapma olasılığı da çok yüksek. Bu virüs mevsimsel grip gibi yalnızca üst solunum yolunu hasta etmiyor. Birçok kişide akciğer iltihabına (zatürree) dönüşüyor. Geçen hafta da yazdığım gibi bu virüsün akciğere çok özel bir sevgisi (!) var. Yani üst solunum yoluna bir kez yerleşti mi ne yapıp edip akciğere ulaşmaya çalışıyor, ulaşınca da sakız gibi yapışıp kalıyor... Kısacası domuz gribini de –büyük bir olasılıkla- mevsimsel grip gibi birkaç günlük istirahatla geçiştirmek mümkün ama komplikasyon yaparsa sonuçları çok ciddi olabiliyor.

Haftanın ilk günü biraz tadınızı kaçırdığımın farkındayım ama sorunun önemini bir kez daha hatırlatmayı uygun buldum.

Ha, bu arada hatırlatayım: Ben aşımı yaptırdım efendim! Yapılırken de ne ağrı duydum, ne bayıldım. İşime, gücüme devam ettim. Ateşim bile çıkmadı.

Domuz gribi virüsü yiyecekten bulaşır mı

DOMUZ gribi virüsünün masa, bilgisayar klavyesi, kapı kolu gibi yerlerde 2-3 saat kadar canlı kalabileceği, hapşırma, aksırma yoluyla 1-2 metre kadar uzağa ulaşabileceği biliniyor. Gripli bir satıcının hapşırarak, aksırarak ya da temiz olmayan elleriyle temas ederek bu virüsleri yiyeceklere bulaştırması mümkün olsa bile, H1N1 virüsünün yiyeceklerle bulaşması imkân dâhilinde görülmüyor. Yine de satıcıların el temizliklerine ve kişisel hijyen önlemlerine dikkat etmelerinde yarar var.

Haberin Devamı

Vitamin destekleri virüsten korumuyor

GRİPTEN veya başka bir enfeksiyondan korunmak amacıyla C vitamini desteği almanın ispat edilmiş herhangi bir yararı yok. Muhtemelen yüzden fazla araştırmada C vitamini tabletlerinin nezle veya gripte koruyucu ya da tedavi edici etkisi olmadığı gösterilmiş. D vitaminine gelince... Bu vitaminin bağışıklığı güçlendirmede C vitamininden daha etkili olduğunu bu köşede okudunuz. Bununla birlikte D vitamininin de hızla ortaya çıkacak bir yararı olacağı kanaatinde değiliz.



Sigara satışları düştü 

GEÇTİĞİMİZ yaz uygulamaya giren sigara ile ilgili yasal değişikliklerin ilk sonuçları alındı. Neticeler son derece güzel! Geçtiğimiz dört ayda sigara satışları yüzde otuz azalmış. Bu belki de sigara içmenin koşullara bağlandığı önlemlerin ciddi ciddi izlendiği ülkeler arasında alınan en iyi sonuç. Temiz hava sahası projesini oluşturan, geliştiren, uygulayan ve uyan herkese teşek-   kürler.

Haberin Devamı



Detoks diyetleri palavra  mı
 

DETOKS yapmak son yılların moda sağlık tutkularından biri. Hatta bazı çevrelerde yaz-kış yılda iki kez detokslanmamak ayıp bile sayılıyor! Bana göre usulüne uygun yapılırsa detoks faydalı bir şey. Tabii ki abartılmaz ve ticari bir araç haline dönüştürülmezse. Detoks yapmak aslında yüzde seksen oranında ruhsal yönden arınmaya dayanıyor. Yani bir “detoks merkezi” ziyareti yapıp orada açbilaç yaşamak, akşama kadar çayla, çim suyuyla, sebze çorbalarıyla yaşamaya çalışmak ve bütün bu mahrumiyetler yetmezmiş gibi tıbbi olarak hiçbir yararı gösterilmemiş, hiçbir faydası kanıtlanmamış bazı uygulamalara katlanmak (!) toksin mi verir, toksin mi alır orası kuşkulu. Ruhsal arınmaya gider ve bol bol da su içerseniz mükemmel bir detoks uygulaması yapmış olursunuz.

Haberin Devamı

Eczanelerimiz kapanmasın 

OYUNCULARDAN birinin keyfi kaçtı mı sonuç başarılı olmaz. Sağlık da bir takım oyunudur. Eczaneler bu takımın en önemli üyeleridir. Eczaneleri tehdit eden ekonomik sorunlara bir yıl önce işaret etmiştik. Sadece bu yıl çok sayıda eczane kapandı. Yüzlercesi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. İlgili bakanlıkları eczacılarımızı bir kez daha dinlemeye davet ediyorum. Eczacıların sorunları zannedilenden çok büyük.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!