Şarlman ödülü, İngiliz tarihçi Ash’e verildi

Güncelleme Tarihi:

Şarlman ödülü, İngiliz tarihçi Ash’e verildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 10:03

Avrupa’nın en eski ödüllerinden olan Uluslararası Şarlman Ödülü (Karlspreis) bu yıl İngiliz tarihçi Timothy Garton Ash’e verildi.

Haberin Devamı

AACHEN’daki törende konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, AB’den ayrıldıktan sonra da İngiltere ile ilişkilerin çok sıkı olacağını belirterek, “Komşu olarak ve her zaman sıkı ilişkiler içinde kalacağız” dedi. AB içinde yer almasa bile İngiltere’nin her zaman ‘Avrupa fikrinin’ bir parçası kalacağını ifade eden Steinmeier, tarihçi Ash’i de bu fikrin tutkulu bir savunucusu olarak takdir ettiğini söyledi.
Ash de, Almanya ile Fransa’nın Avrupa’nın daha da ileriye gitmesinde birlikte hareket etmeleri gerektiğini savunarak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa yanlısı bir kişi olarak bu konuda önemli katkıları olabileceğini vurguladı. Almanya’nın, yeniden birleşme ile ikinci bir fırsat yakaladığını ve bunu çok iyi bir şekilde değerlendirdiğini ifade eden Ash, böylece Avrupa’nın önemli bir parçası haline geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

1950 YILINDAN BU YANA VERİLİYOR

Adını 742-814 yılları arasında yaşayan ve Batı Avrupa’nın Hıristiyanlaşmasında büyük rol oynayan Kutsal Roma İmparatoru Şarlman’dan alan ödül, ünlü kralın mezarının bulunduğu Almanya’nın Aachen kentinde oluşturulan ödül komitesi tarafından 1950 yılından bu yana düzenli olarak, “Avrupa’nın yeniden birleşmesine ve Avrupa değerlerinin, demokrasi ve insan haklarının korunup yayılmasına” katkıda bulunan kişilere veriliyor.
Uluslararası Şarlman Ödülü’ne daha önce layık görülenler arasında eski ABD Başkanı Bill Clinton, Papa 2. Johannes Paulus, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, eski AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor.

 

BAKMADAN GEÇME!