Sarkozy’nin tezi gayri meşrudur

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy’nin tezi gayri meşrudur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2007 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’yi dışlamaya çalışan tutumuna, Avrupalı aydınlardan büyük tepki geldi. Ortak bir bildiriyle, Sarkozy’nin Türkiye tezlerini ’gayri meşru’ ilan eden dünyaca ünlü bilim insanları ve entelektüellerin yer aldığı yirmi isim, "Türkiye’nin AB üyeliği, Avrupa projesini zenginleştirir" dediler.

ARALARINDA Yale Üniversitesi’nden Prof. Şeyla Benhabib, London School of Economics’den Prof. Mary Kaldor, Oxford Üniversitesi’nden Prof. Kalypso Nicolaidis, Berlin Üniversitesi’nden Prof. Ulrich Preuss, Paris Üniversitesi’nden Prof. Antonia Soulez’in de bulunduğu dünyaca ünlü bilim insanları ve entelektüeller, ortak bir bildiri yayımlayarak, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’ye karşı takındığı tutumu protesto ettiler. ’Open Democracy (Açık Demokrasi)’ isimli internet sitesinde yayımlanan 20 imzalı bildiride, 1999’dan bu yana bütün Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantılarında Türkiye’nin üyeliğe uygunluğunun oybirliği ile onaylandığı hatırlatıldı ve şöyle denildi: "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy (...) Türkiye’nin üyeliğe uygunluğu meselesinin yeniden tartışmaya açılmasını önererek, Türkiye’nin, Avrupalı değil Asyalı olduğu yönünde, daha önce hiç kullanılmamış gayri meşru bir iddia ortaya atmıştır."

ÇOĞULCULUK TÜRKİYE İLE OLUR

Bildiride, AB’nin ikiyüzlü tutumunun AB yanlısı Türkler arasında endişe yarattığının da altı çizilerek, Türkiye’nin AB üyeliğinin, Müslümanlar’ın Avrupa siyasi sürecine eklemlenlemesini sağlayacağı, bunun da AB’nin ’Hıristiyan birliği’ imajını ortadan kaldıracağı ve beraberinde çoğulculuğu getireceği vurgulandı. Bildiride daha sonra Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin Avrupa’nın yararına olacağını ifade edildi ve şu görüşlere yer verildi: "Biz, İslam’a veya Türkiye’ye karşıt olarak tanımlanan dar Avrupa kimliği görüşlerini reddediyoruz. Tam demokratik Türkiye’nin AB’ye katılımının, Avrupa projesini sarsmayıp, aksine zenginleştireceğine ve ortak kimliğimizi güçlendiriceğine inanıyoruz." (Bildirinin tamamı için www.opendemocracy.org)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!